Ga naar hoofdinhoud

Zweepgebruik bij paarden pijnlijker dan gedacht

Volgens een Australische veterinaire patholoog hebben paarden niet zo'n dikke huid als altijd gedacht werd. Dr. Lydia Tong, van de New South Wales Department of Primary Industries, heeft ontdekt dat de huid van een paard dikker is dan die van een mens, maar dat dit amper één milimeter is.

Volgens Tong zit het verschil in het diepe collageen weefsel dat vlak onder de oppervlakkige pijnvoelende vezels ligt. “De epidermis van het paard, de bovenste laag van de huid waar de zenuwen worden gevonden die pijn waarnemen, was eigenlijk dunner dan de menselijke epidermis,” vertelde Tong aan de Catalyst, een Australische wetenschaps tv-show. Dit betekent dat paarden minder huidcellen hebben tussen de bron van de pijn, zoals bijvoorbeeld een zweep en de gevoelige zenuwuiteinden. “Je zou dus kunnen zeggen dat, wanneer het op pijn aankomt, de huid van een paard dunner is.”

Tong verrichtte haar onderzoek op verzoek van Catalyst, een wetenschappelijk tv-programma van ABC, dat de vraag stelde: Is er een anatomische reden om te geloven dat paarden geen pijn voelen zoals wij dat doen?

“Deze studie suggereert dat de paardenhuid niet zo ongevoelig is voor pijn zoals vaak verondersteld wordt bij grote dieren”, aldus Tong. “En wat bovendien ook bekend werd is dat de huid van het lichaam, waar we het paard raken met de zweep, waarschijnlijk meer gevoel heeft dan onze huid.”

Volgens Tong was er ondanks dat er informatie beschikbaar was over de dikte van de paardenhuid, niemand die verder had gekeken naar de zenuwen in de huid van het paard. Zij bekeek daarom of de dikte en zenuwen van de huid van een paard werkelijk verschilde met die van de mens. Hiervoor nam een een stukje paardenhuid van de flank en van de mens van het overeenkomende deel van het lichaam. Ze bestudeerde beiden op de structuur en de precieze locatie en hoeveelheid van zenuwweefsel. Haar werk onder de microscoop toonde aan dat de paardenhuid minder dan één mm dikker is dan mensenhuid, maar dat de epidermis juist dunner is dan die van de mens. Beide bevindingen vindt ze verrassend.

Met een speciale kleuring, die alleen het zenuwweefsel kleurde, ontdekte ze dat paarden meer zenuwuiteinden in hun huid hebben dan mensen. Dit is inclusief de zenuwen in de epidermis waar de pijnwaarneming ontstaat. “We waren verbaasd over deze eenvoudige bevindingen.”

Tong wil haar ontdekking verder uitwerken in een groot wetenschappelijk onderzoek. “Ik geloof erin dat we wetenschappelijke feiten moeten hebben om een goede beslissing te nemen over zweepgebruik bij paarden.”

“Gebruiken we pijn om paarden sneller te laten rennen? Tot nu toe lijkt het er wel op.”

Peter McGauran, hoofd van de Australische racebestuur, vertelde de Catalyst dat de renwereld tevreden is als de jockeys zich houden aan het limiet van zweepgebruik. Zolang zij niet over dit limiet heengaan is er, op basis van beschikbaar veterinair advies, volgens hen geen wreedheid tegen paarden. Volgens McGauran zijn de zwepen, die tijdens de paardenraces gebruikt worden opgevuld. “Er zijn strikte regels over hoe vaak een jockey een paard mag slaan en op welke manier. Ik geloof niet dat dit pijn doet voor een paard.”

“De zweep wordt gebruikt om het paard ertoe te bewegen de best mogelijke prestaties te leveren. Als er een aspect van wreedheid bij zou zitten zit zou noch ik, noch de vele duizenden mensen die liefdevol voor deze paarden zorgen daar deel aan willen nemen.”
McGauran erkent dat als er bewijs naar voren komt dat een zweep pijn toebrengt aan het paard, de renwereld de zweep zal verbieden.
Klik hier om het materiaal van The Catalyst te bekijken.

Bron: Horsetalk / Vertaling Bokt.nl

6 reacties op “Zweepgebruik bij paarden pijnlijker dan gedacht

 • Martina

  Wisten we dat eigenlijk allemaal al niet ?? Want als je slaat zou een paard geen pijn voelen op de huid, terwijl het al een vlieg op zijn huid voelt landen. En met poetsen doe je toch ook altijd rustig aan, omdat je ze anders pijn doet ?? En zoals heel hard schoppen om het paard aan het lopen te krijgen :doet ook pijn en wordt het paard niet vrolijker van. Misschien moet er buiten de zitcompetitie ook een competitie “wie krijgt zijn paard aan het lopen zonder sporen/zweep” gehouden worden !! Grote taak weggelegd voor de instructeurs hier in Nederland!!!

 • Barbara

  Paarden voelen een vliegje op hun huid waar dan ook op hun lichaam en dat een tik met een zweep pijn zou doen moet onderzocht worden? Een zweep is een dwang/ onderwerpingsmiddel het zorgt voor pijn en angst voor pijn en daarom onderwerpen paarden zich. Zij zijn zachtaardige vluchtdieren, wij mensen zijn dwingelanden en autoritair. Wij nemen alleen genoegen met onderwerping aan ons gezag en het maakt niet uit hoe wij dat bereiken. Wij zouden ons als “intelligent”wezen moeten schamen.Daar heb je geen studie voor nodig.

 • Marian Raven

  Ten eerste ben ik absoluut geen voorstander van zweepgebruik in de zin van een paard slaan. Toch vraag ik mij af in hoeverre het aantal gevoelszenuwen uit dit onderzoek verband houden met de pijnbeleving. Als ik zie hoe paarden elkaar jeuken (met hun tanden) en ik stel mij dan voor hoe dat voor mij zou voelen, dan denk ik dat ik daar veel pijn van zou krijgen. Toch vinden de paarden het kennelijk erg prettig.
  Meer onderzoek is dus inderdaad nodig om echt conclusies te kunnen trekken.

 • Monique van der Velde

  We zijn zo ver afgedreven van een werkelijk contact met een paard dat we niet meer door hebben wat we ze “aandoen”.
  We domineren in plaats van samen te werken van wezen tot wezen.
  Hoe pijnlijk is het dat er een onderzoek nodig is voor dit soort dingen.
  We hoeven alleen maar naar ons hart te gaan en ons te verdiepen in het o zo sensitieve wezen Paard!
  Je zal er veel voor terug krijgen, het zal je leven verrijken!

 • eddy crul

  Heel juist mevr/juffr Monique van der Velde.Alleen daar is geen euro mee te verdienen.En daar knelt het schoentje.Tevens zien we dat de grote Bobo’s van de paardensport niet verlegen zijn de meeste hypocriete verklaringen af te leggen als het maar in het raderwerk van hun geldmachiene past.Het is dus volgens mij de plicht van alle paardenliefhebbers deze onzin,dat gelul,niet te aanvaarden en dit duidelijk te laten blijken.
  Dus mr Peter McGauran, hoofd van de Australische racebestuur,hoe durf je zulke onzin te vertellen.Ieder rechtgeaarde paardenliefhebber weet wel beter.

 • NamreH

  Als de zweep niet pijnlijk zou zijn waarom zou een paard er dan harder door gaan lopen?
  Juist ja! Wat we nu verder kunnen doen? Kinderen en overige beginners rijinstructie gaan geven
  zonder gebruik te laten maken van zweep en -vlak die ook niet uit!- sporen. Laat kinderen en beginners eerst maar eens kennismaken met bijvoorbeeld de Parelli trainingsmethode voordat ze überhaupt via de teugels aan de mond van een paard mogen komen. Jong, of vanaf het begin goed aangeleerd gedrag geeft later de beste resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook