Ga naar hoofdinhoud

De juiste schrikdraadomheining van de wei

SchrikdraadomheiningEén van de mogelijkheden om je paardenweide af te rasteren is met behulp van schrikdraad of lint. Schrikdraad is een goedkoop alternatief voor andere afrasteringen, zoals een houten hekwerk of rubberband. Waarop moet je letten als je een elektrische afrastering koopt en plaatst?

Voor paarden is schrikdraad eerder een psychologische barrière dan een fysieke. Als paarden eenmaal fysiek kennis gemaakt hebben met schrikdraad, dan laten ze het wel om er zomaar door heen te breken. Hierdoor is de belasting op het materiaal klein en gaat het lang mee.
Behalve de relatief lage kosten kun je schrikdraad gemakkelijk en snel plaatsen. Het kan zowel gebruikt worden voor tijdelijke als permanente afrastering.

Werking
Een elektrische afrastering is een kringloopsysteem. Hiervoor heb je een schrikdraadapparaat, stroomdraad en een aardingssysteem nodig. Het schrikdraadapparaat kun je aansluiten op netstroom als de weide vlak bij je huis ligt. Voor verder gelegen percelen zijn er schrikapparaten op batterijen of accu’s en er zijn zelfs apparaten die werken op zonne-energie. Het apparaat geeft elektrische impulsen af die door de stroomdraad lopen. Isolatoren die bevestigd zijn aan de weidepalen zorgen hierbij voor de goede stroomgeleiding.
Als het paard het draad aanraakt, sluit de kringloop en het dier krijgt dan een stroomschokje. Via het dier loopt de stroom naar de aardpennen van het aardingssysteem en vervolgens weer terug naar het apparaat. Het is belangrijk om regelmatig de stroomspanning op de draad te controleren. Er kan namelijk spanningsverlies optreden door slechte isolatie of doordat er hoog gras tegen het schrikdraad groeit.

Wat is veilig?
Er zijn verschillende soorten draad en materialen waarop je stroom kunt zetten. Prikkeldraad, grootmazig gaas of glad metalen draad zijn geen geschikte afrasteringen voor paarden, vanwege het gevaar op verwondingen of verstrikking. Schrikdraad in de vorm van koord zie je vaker in de paardenhouderij. Dit is echter erg dun, bij uitbreken kunnen paarden erin vast blijven zitten en hun benen vervelend beknellen. Breed kunststof schriklint lijkt het meest geschikt. Paarden zien dit brede lint goed en het risico op verwonding of beknelling is een stuk kleiner. Als extra stukje veiligheid kun je om de twintig tot vijftig meter een speciale isolator plaatsen die bij uitbraak of verstrikking van het paard de draad doet breken.
Let verder op de juiste draadhoogte. Plaats de bovenste draad op tenminste 140 centimeter voor paarden en 120 centimeter voor pony’s.

Het oog wil ook wat
Als je schrikdraadomheining plaatst, houdt dan ook rekening met de natuurlijke inrichting van het landschap. Kleuren als wit of groen vallen erg op en vormen vaak een storende factor in het omringende landschap. Niet elke voorbijganger zal dit waarderen. Je kunt beter kiezen voor een donkere kleur schriklint, zoals bruin of zwart. Verder oogt een strakgespannen lint natuurlijk beter dan een slordig hangend draadje. Je kunt lintspanners of speciale klemisolatoren gebruiken om het draad mooi gespannen te houden.

Foto: Jan Huzen

3 reacties op “De juiste schrikdraadomheining van de wei

  • Bert

    Beste,
    Heeft u Voor mij een geschikt adres waar ik deze bruine schriklint kan bemachtigen?

    B.

  • Denise Reid

    Wat kost het om 1 hectare te omlijnen? + palen?

  • Marieke

    Als extra stukje veiligheid kun je om de twintig tot vijftig meter een speciale isolator plaatsen die bij uitbraak of verstrikking van het paard de draad doet breken.

    Hoe wordt zo’n speciale isolator genoemd en waar zijn deze verkrijgbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.