Ga naar hoofdinhoud

22 hengsten goedgekeurd in Zweden

Edison O (v. Johnson) - Foto: ASVH
Op de Zweedse hengstenkeuring in Flyinge, die vorige week vrijdag begon, zijn 22 hengsten goedgekeurd. Twee driejarigen, zeven vierjarigen, twee vijfjarigen, twee sporthengsten en negen hengsten die eerder al bij andere Zweeds erkende stamboeken hun goedkeuring verdienden. De Nederlandse invloed bij de nieuwe jaargang is groot met zes in Nederland gefokte hengsten en ook nog eens drie hengsten van Nederlandse vaders.

De hengstenkeuringscommissie, waar Nederlanders ook een flinke vinger in de pap  hebben, gaf na een drukke week met bezichtingen op de straat, aan de hand, vrijbewegend en -springend en onder het zadel (met gastruiters) elf jonge hengsten een dekbrevet. Voor de oudere sporthengsten en hengsten die al bij andere stamboeken goedgekeurd zijn en verrichtingstesten hebben gelopen was het programma milder: zij werden alleen op hun exterieur beoordeeld. Morgen komen de hengsten nogmaals terug in de baan voor de plaatsing.

Van de negen aangemelde driejarigen haalden twee de eindstreep: de dressuurhengst Certus NL (v. Zuidenwind, video) en de door Bennie Wezenberg uit IJsselmuiden gefokte Diador (v. Diarado, video).

Bij de vierjarigen stonden vorige week 22 hengsten op de startlijst, daarvan kregen er zeven een deklicensie. Het gaat bij de dressuurhengsten om de door P. Oosterbosch uit Wintelre gefokte  Edison O (v. Johnson, video) en zijn Zweedse leeftijdsgenoten Gustav (v. Damino SB), Lynch Bages (v. Londontime) en Sankt Erik II (v. Johnson). Drie vierjarige springhengsten kregen groen licht: Armani Code (v. Armitage), Ballumé (v. Balougraph) en Etalon Lux N (v. Heartbreaker).

De twee vijfjarigen zijn springhengsten: De door A.J.M. Ploegmakers gefokte Diamantino VDL (v. Quaprice Z) van de VDL Stud en de Holsteiner Conzil (v. Cristo). Klik hier voor een video van Diamantino VDL. 

De twee sporthengsten die groen licht hebben gekregen zijn de zesjarige Magic Parc (v. Armitage) en de dertienjarige Holsteiner Quintero (v. Quinar).

Onder de negen elders goedgekeurde hengsten die nu ook een Zweeds dekbrevet op zak hebben waren nog eens drie Nederlandse hengsten: voormalig keuringskampioenen Boss (v. Indoctro) en Durrant (v. Warrant) en de door familie Hooge uit Eesergroen gefokte Spitfire Z (v. Stalypso), die onlangs zijn verrichtingstest bij het Deense stamboek met goed gevolg aflegde. Verder mogen ook de Zweedse Cormac N (v. Corlensky G), de Holsteiner Daquar CC (v. Diarado), de Oldenburger Don Primus (v. Don Primaire), de voormalig Oldenburg- International kampioen van 2008 Last Man’s Hope (v. Last Man Standing), de Zweedse Quirinell (v. Quaterback) en de Hannoveraan Snap Shot (v. Sir Donnerhall) nu ook Zweedse merries dekken. Klik hier voor een video van de exterieurbeoordeling van de elders goedgekeurde hengsten. 

Klik hier voor de lijst met goedgekeurde hengsten. 

Klik hier voor video’s van alle goedgekeurde hengsten.

Lees woensdag alles over de Zweedse hengstenkeuring in De Paardenkrant.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.