Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘De sport is serieus toe aan veranderingen’

"De internationale paardensport pakt groots uit in het Zweedse Gothenburg. Het midden in de stad gelegen hypermoderne Ullevi stadion, ooit gebouwd voor een WK voetbal en goed voor 43.000 toeschouwers, is deze week het centrum van de EK’s springen, dressuur, vierspannen en paradressuur", aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf. 

“Je kunt aan alles merken dat de organisatie heel bewust trekt aan een nieuw publiek. De marathon van de menners is voor een groot deel dwars door de binnenstad, waarbij de hindernissen staan opgesteld in het park. Tijdens het losrijden en verkennen van de grote piste voor de springruiters zijn de deuren van het Ullevi voor publiek opengesteld. Beveiligers zijn getraind om het geheel zo onopvallend mogelijk te monitoren. De sfeer is heel relaxt.”

Ouderwets favoriet

“Zo minutieus en gericht op de toekomst als deze EK’s zijn georganiseerd, zo heel veel van hetzelfde heeft de dressuursport te bieden. De Duitsers zijn weer ouderwets favoriet, net als hun geroutineerde kopvrouw Isabell Werth voor het individuele klassement. Jammer is dat veel andere teams te maken hebben met tegenslag.”

Kan altijd erger

“Oranje moest vlak voor het EK bijvoorbeeld inspelen op twee blessures bij de paarden. Hans Peter Minderhoud moest Johnson terugtrekken en helaas werd reserve Emmelie Scholtens twee dagen later ook door soortgelijk ongemak getroffen bij Apache. Het kan altijd erger, want de Belgen kunnen door een blessure van het paard Indoctro van de Belgische Fanny Verliefden niet eens een team opstellen.”

Belangrijke aanpassingen

“Achter de schermen wordt er ondertussen in Gothenburg gewerkt aan belangrijke aanpassingen binnen de sport. De Judging Working Group van de internationale hippische federatie FEI ontwikkelt een code of points – een overzicht van richtlijnen over hoe de oefeningen moeten worden uitgevoerd en beoordeeld – en wordt er serieus gewerkt aan het schrappen van de laagste en hoogste score per onderdeel.”

Conservatief bolwerk

“Let wel, ik ben positief over het ’horen’ van dergelijke ontwikkelingen, maar zoals ik in het verleden wel vaker heb aangegeven op deze plek, wil ik er nogmaals op wijzen dat het niet bij voorstellen en experimenten moet blijven. De dressuursport blijkt wereldwijd al decennialang een conservatief bolwerk, maar de sport is serieus toe aan veranderingen, zoals die nu worden voorgesteld.”

Transparant en eerlijk

“Een zichzelf serieus nemende jurysport doet er in de 21e eeuw alles aan om zo transparant en eerlijk mogelijk bekend te staan. Ook wordt, zoals het hoort, straffen bij fouten niet geschuwd. Kijk maar naar het schoonspringen en kunstschaatsen. De sporten zijn er de laatste jaren alleen maar populairder en mondialer door geworden.”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook