Ga naar hoofdinhoud

EK endurance-parcours lijkt lastig te worden

Carmen Romer met Tuff Enuff
Carmen Romer, hier met Tuff Enuff Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het Europees Kampioenschap endurance, dat wordt verreden in het Tsjechische Noord Bohemen, gaat morgenochtend om 06.30 uur van start. Carmen Römer, die vorig jaar de try-out voor dit EK heeft gereden, omschrijft het 160 kilometer lange parcours als moeilijk. Bovendien is het volgens haar, door de nieuwe reglementen van de FEI, voor de kleinere landen in deze discipline moeilijker geworden om een hoge klassering te behalen.

Voor Nederland komt een compleet team aan de start dat bestaat uit regerend Nederlands kampioene Marly van Ditzhuyzen met Eenhoorn’s Dahman, Carmen Römer met Oceane d’Havenne, Marijke Visser met Wamid, Jannet van Wijk met Rayan d’Or, en Theo Heldens met D-Prodigy.

Römer vertelt over de route: “het is een glooiend parcours, met veel vals plat. Eén etappe is echt zwaar, want daarin zit een berg. Daarnaast is de ondergrond van het parcours sterk wisselend: steen, gras en zand wisselen elkaar zeer regelmatig af en dat maakt het tot een zware wedstrijd. De weersomstandigheden lijken gelukkig goed. Tot woensdag was het fris, maar vandaag zijn de temperaturen behaaglijk en voor zaterdag worden er maximum temperaturen van rond de 18 graden Celsius verwacht”.

Ook de nieuwe regels van de FEI licht de amazone toe: “in tegenstelling tot voorgaande edities maken nu vijf combinaties deel uit van het team en tellen de resultaten van de beste drie. Tot dit EK was het zo dat een team bestond uit vier ruiters, waarvan er drie meetelden”.

Er nemen aan dit EK ook ruiters deel uit niet-Europese landen, zoals Brunei, Oman, Thailand en Verenigde Arabische Emiraten. Op de winnaar ligt bij de eindstreep een gouden zadel te wachten. Daarnaast zijn er schitterende glazen trofeeën uit het beroemde glasatelier van Ajeto, die dit jaar ook de trofeeën ontwierp voor de hoogst eindigende wielrenners van de Tour de France.

Bron: Horses/ KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook