Ga naar hoofdinhoud

Genetische interessante hengsten naar KWPN eerste bezichtiging

Vigo d'Arsouilles en Philippe Le Jeune Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het jaarlijkse hoogtepunt voor mening KWPN-fokker staat in de startblokken: 8 december gaat de eerste bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring van start. De Paardenkrant zette in de editie van deze week de twintig genetisch interessantste dressuur- en springhengsten alvast op rij.


Vier springhengsten uit de lijst komen voort uit Nederlandse prestatiestammen. Cardento-zoon Hazelhorst I komt uit de 1,40 m-merrie Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze) –volle zus van Frank Schutterts Arc de Triomphe en dochter van Grand Prix-merrie Una Bella HS. Numero Uno-zoon Noeno Z is een zoon van Larnike, de moeder van toptalent Cidane en meerdere internationale springpaarden. Haroon (Zambesi x Murano) lijkt een vreemde eend in de bijt, maar moeder Somara bracht al 1,60 m-paard Admara (v. Padinus) van Emanuele Gaudiano en grootmoeder Jomara gaf de springplegende Hickstead van Eric Lamaze. Van Cumano worden jaarlijks maar weinig nakomelingen geboren en daarmee is Hijo de Cumano (mv. Cavalier) een zeer exclusieve hengst.

Interessante Belgen en Duitsers
Uit Belgische prestatiestammen komen de interessante Nabab de Rêve-zoon Mujallin van de Maltahoeve uit de 1,40 m-merrie Sea Coast Hadise (Darco x Skippy II), Magnum van de Bisschop (Elvis Ter Putte x Nabab de Rêve) uit de volle zus van Vigo d’Arsouilles en Hotspot (Hors la Loi II x Nabab de Rêve) – een telg uit de merrielijn van Qerly Chin (v. Chin Chin). Een zoon van Cornet Obolensky kon niet uitblijven in de genetische top tien. Cornet kent in de uit de internationale merrie Varoline (v. Cassini I) gefokte Hollywood een zeer interessante zoon. Ook Berlin-zoon Capture (mv. Quidam de Revel) uit Inessa – de halfzus van Calato en grootmoeder van Vingino, zou een aanwinst voor de fokkerij kunnen zijn. Uit de 1,50 m-springmerrie Cinderella komt Numero Uno-zoon No Nonsense – nauwverwant aan Glock’s Cognac Champblanc en Dream of India Greenfield.

D-bloed en Negro-zonen
Bij de dressuurhengsten dringt het Duitse bloed van Donnerhall en diens zonen steeds meer door in de afstammingen van Nederlands gefokte hengsten. Don Schufro-zoon Hiddevanck PP (mv. Münchhausen) komt uit Lichte Tour-merrie Annevanck PP en diens halfbroer Happy Feet is een zoon van NMK-kampioene en ZZ-Zwaar-merrie Zhara Obertje (v. Jazz). De Niro-zoon Hotspot LH (mv. Métall) is een kleinzoon van de beroemde tweevoudig UTV-kampioene Dolly (Ulster x Lorenz).
Negro staat met drie zonen in de lijst: Herôme de Baian uit een volle zus van Jerich Parzival N.O.P., Halegro HB uit de moederlijn van Grand Prix-merrie Reine B en Hermès uit de moederlijn van Grand Prix-merrie Nadine. Charmeur-zoon His Royal Badness is op zijn beurt een kleinzoon van die beroemde Nadine. Ook Herr. Lando (Tango x Mytens xx) is nauwverwant aan een Grand Prix-topper. Moeder Herlanda gaf al de KWPN-goedgekeurde Arlando (v. Paddox) – het toppaard van Diederik van Silfhout.

Governor II?
Net als vorig jaar heeft oud-wereldkampioen Totilas zeer interessante hengsten voor de eerste bezichtiging. Totilas-zoon Trafalgar heeft als grootmoeder Poetin II (v. Sandro Hit) – de volle zus van de legendarische merrie Poetin. Eén van de interessantste hengsten is Hernández de Baian, een zoon van Totilas uit D’Avance de Baian – een volle zus van Jerich Parzival. Daarmee is Hernández een neef van KWPN-reservekampioen en goedgekeurde Governor.

Lees in De Paardenkrant van 26 november een uitgebreide analyse van de interessante hengsten en de volledige lijsten.

Klik hier om de digitale Paardenkrant online te bestellen.

Bron: Horses / De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.