Ga naar hoofdinhoud

Justitie eist 3,5 jaar cel tegen Guus de J.

Het Openbaar Ministerie heeft wegens verduistering 3,5 jaar cel geëist tegen de voormalig topman van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL), Guus de J. Samen met zijn partner T. zou hij de instelling voor bijna 2 miljoen hebben opgelicht. Het stel uit Schinnen wordt ervan verdacht zorggeld te hebben uitgegeven aan onder meer de aanschaf van dressuurpaarden.

Het OM meent dat De J. op ‘schaamteloze en geraffineerde wijze’ zorggeld dat bestemd was voor gehandicapten heeft verduisterd. Het gaat om een bedrag van 1,9 miljoen euro. Ook zou hij valsheid in geschrifte hebben gepleegd en de Raad van Toezicht van de stichting hebben opgelicht.

Dressuurpaarden

Volgens justitie hebben De J. en zijn partner en medeverdachte Desiree T. het geld besteed aan dressuurpaarden, kunstwerken, dure horloges en onroerend goed. In het laatste geval ging het vooral om verbouwingen en de inrichting van panden die het stel privé bewoonde. Aan een villa in Arcen zou door J. en T. een miljoen zijn gespendeerd.

Onderdeel zorgverlening

Als onderdeel van de zorgverlening zou de man paarden hebben aangeschaft. Maar volgens het Openbaar Ministerie werden zo’n vijftien paarden alleen door hemzelf, zijn vriendin en dochter gebruikt.

Gelden toegeëigend

Guus de J. is de hoofdverdachte. Hij was tussen 2005 en 2010 de enig bestuurder bij SGL. Zijn vriendin wordt als medeplichtig gezien. De twee zouden zichzelf een deel van de zorggelden – jaarlijks ontvingen ze tussen de 30 miljoen en 40 miljoen – hebben toegeëigend.

Gebrek aan berouw

De aanklagers vielen vooral over het ‘totale gebrek aan berouw’ bij De J. en medeverdachte T. Tegen de oud-bestuurder werd daarom 3,5 jaar geëist. Voor T. vroeg het OM de rechter om een celstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Het voordeel dat beiden door hun oplichting hebben genoten, wil het OM hen afnemen.

Vandaag reageren de J. en T. op de eis van het Openbaar Ministerie. Hun advocaat Sjef Römkens wilde nu nog niet reageren.

Bron: AD/Limburger/1Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook