Ga naar hoofdinhoud

Klinkende zege Lichte Tour-debuut Desperado

Emmelie Scholtens met Desperado. Foto: Hypic.nl
De gitzwarte KWPN-hengst Desperado (v. Vivaldi) maakte vandaag een schitterend debuut in de Prix St. Georges. Met ruim 73% won de atletische dekhengst onder vaste amazone Emmelie Scholtens met een straatlengte afstand zijn rubriek in Velddriel.

De achtjarige hengst, gefokt door de familie Andeweg en in mede-eigendom van Ad Valk, heeft al een indrukwekkende succeslijst opgebouwd. Hij behaalde een geweldige score tijdens het verrichtingsonderzoek met maar liefst een 9,5 voor zijn galoppade. Als vierjarige won hij de Pavo-Cup, een jaar later werd hij tweede. Dat jaar werd hij zevende in de WK-finale in Verden. Ook in 2014 liep Desperado in de finale in Verden, maar in die periode leek de hengst wat onzeker in de galopwissels waardoor een podiumplaats niet haalbaar bleek. Afgelopen winter won Desperado echter de hengstencompetitie klasse Z en vandaag maakte hij dus een vliegende Subtop-start.

Scholtens is enthousiast over haar rit en de hengst: “Ik ben zo blij. We hebben Desperado best even thuis gehouden, omdat hij wat spanning opbouwde in de wissels. In de omgang is het een heel relaxt paard, maar onder het zadel kan hij best sensibel zijn, ook al is hem dat niet aan te zien. Die periode van doortrainen heeft hem goed gedaan. Het ging nu thuis zo fijn dat ik het tijd vond om weer eens weg te gaan. Met zo’n dekhengst is dat toch altijd een beetje spannend, maar het ging heel fijn. We hadden nauwelijks foutjes. De serie had iets vloeiender gekund. Desperado maakt heel grote wissels en dan is dat toch iets moeilijker. Maar hij heeft natuurlijk drie mega goede basisgangen. Hij haalt op alle onderdelen goede cijfers.”

Toekomst

Met Desperado heeft Scholtens dan ook een tweede toekomstpaard op stal, naast Dorado, eveneens in eigendom van Valk en als sinds zijn derde onder het zadel bij Scholtens. Ze vertelt: “het zijn wel heel verschillende paarden, maar ze hebben allebei een geweldige basis. Drie heel goede gangen en een fijne instelling. Ze zijn weinig hengst in het rijden en dat is wel een voordeel. Desperado dekt momenteel veel, toch wel zo’n vier of vijf keer per week. Daar houden we in de training wel rekening mee. Maar na de proef kun je hem makkelijk aan een touwtje laten grazen. Met Dorado wil ik de selecties voor het NK gaan rijden en misschien dat Desperado ook meegaat. Maar voorlopig richt ik me met hem op het opdoen van wedstrijdervaring. Veel proefjes heeft hij nog niet gelopen, maar daar gaan we nu langzaam verandering in brengen.”

Met haar 73,29% was Scholtens de absolute uitschieter van de wedstrijd. Karen Nijvelt werd tweede in de Prix St. Georges met 65,26%. Ze reed Caramba (v. Hemmingway) en bleef net voor op Ilse de Groot met DJ Tiësto (v. Ziësto). Arthur van Rooij wist net als Scholtens de 70%-grens te doorbreken. Dat deed hij met zijn Cupido (v. Johnson) in de Intermédiaire I. Hij behaalde 70,59% en dat was ruim voldoende om een andere Johnson-nazaat voor te blijven. Nikki Schaap en Chocolate Cookie Rdp werden tweede met 65,86%.

ZZ-Zwaar en Jeugd

In het ZZ-Zwaar werden minder hoge scores behaald. Christine van Alphen won met Zelvito (v. Darlington) met een totaal van 62,14%. De score van 61,93%, behaald door Hanneke Ariëns en Wannahave (v. Kennedy), was voldoende voor plaats twee. Rienke van de Ven werd derde en vierde met haar Gribaldi-zonen Cristall’s Il Divo (61,29) en Grand Cristall (60,43%).

Ook een handjevol Junioren en Young Riders was in Velddriel aanwezig. In de landenploeg ging de winst naar Nicole Verschuur en Charmander (v. Hohenstein) met 62,43%. In de individuele proef maakte alleen Denise van Alphen haar proef af. Het totaal kwam op 60,53%.

Lianne Crielaard was winnares van de zwaarste rubriek. Met Amerto (v. Kennedy) liet ze 64,10% noteren voor haar Grand Prix-proef. Tweede werden Leontien Raijmakers en Winnetou D (v. Obelisk) met een totaal van 62,85%.

Bron: Horses.nl – Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook