Ga naar hoofdinhoud

Luciana Diniz en Fit For Fun ultieme GCT-winnaars

Foto: Stefano Grasso / LGCT
Het is officieel! Luciana Diniz en Fit For Fun zijn dé winnaars van de Global Champions Tour-finale in Doha. De Portugese die vorig jaar nog tweede werd in de rijkelijk gedoteerde dagprijs in Qatar pakte vandaag de Grote Prijs én de klassementsoverwinning. Daarmee is ze de opvolgster van tweevoudig winnaar Scott Brash!


Luciana Diniz bleeft door haar overwinning in Doha haar grootste concurrent Scott Brash voor. De Brit ging als klassementsleider de finale in, maar zag in zowel de eerste als tweede ronde een balk vallen met zijn topper Hello Sanctos. Luciana Diniz hield de lei tweemaal schoon met de ongelofelijk springende vosmerrie Fit For Fun (v. For Pleasure) en greep haar kans voor de eindoverwinning. Rolf-Göran Bengtsson kon met de ervaren hengst Casall Ask (v. Caretino) Diniz nog voor blijven bij een overwinning in de dagprijs, maar de Zweed moest in de barrage al zijn meerdere erkennen in Meredith Michaels-Beerbaum en de huizenhoog springende Fibonacci.

Als laatste starter liet Luciana Diniz iedereen achter zich. “Ik kan alleen God, mijn team, mijn paarden en iedereen bedanken”, laat Diniz weten. “Mijn strategie was me helemaal op mezelf en mijn paard te focussen en me niet bezig te houden met de anderen. Eerlijk gezegd was ik heel blij dat Scott Brash en Rolf-Göran Bengtsson vandaag allebei echte heren waren en de dame voor lieten”, lacht de Portugese.

Klik hier voor de resultaten.


Lees hieronder het live-verslag, zoals dit in de loop van vandaag op Horses.nl verscheen:

18:59 uur – Geen eindoverwinning voor Rolf-Göran Bengtsson! Hij moest winnen met Casall Ask maar was langzamer dan Meredith Michaels-Beerbaum en laat de eindoverwinning dus schieten. Luciana Diniz heeft de titel al binnen en gaat nu voor de dagprijs.

18:57 uur- Een fantastische foutloze rit van Meredith Michaels-Beerbaum en de For Feeling-zoon Fibonacci in de barrage. Maar is 36,55 seconden snel genoeg?

18:55 uur- Teleurstellende barragerit van sjeik Ali Bin Khalid Al Thani met First Devision met 8 strafpunten in 37,29 seconden.

18:44 uur- Luciana Diniz versus Rolf-Göran Bengtsson; dat wordt de échte strijd in de barrage van de Global Champions Tour-finale. De Portugese en de Zweede gaan uitvechten wie de eindoverwinning van de GCT pakt. Bengtsson moet winnen met tophengst Casall Ask, die vorig jaar al de dagoverwinning pakte in Doha. Diniz moet dat zien te voorkomen, waardoor ze de eindoverwinning definitief pakt, nu ze Scott Brash al achter zich heeft gelaten.

18:41 uur – Hij moet winnen voor de eindoverwinning en houdt de hoop in leven: Rolf-Göran Bengtsson en een meer dan topfitte Casall Ask springen wederom foutloos. Een geweldige prestatie van de op-en-top manager en de bikkelharde hengst!

18:38 uur – Een miscommunicatie vlak voor de insprong van de driesprong leek roet in het eten te gooien voor Meredith Michaels-Beerbaum, maar geweldenaar Fibonacci (For Feeling x Corland) redde zich uit de situatie en hield op spectaculaire wijze de nul.

18:33 uur – Voor eigen publiek in de finale van zijn trainer Jan Tops grijpt de Qatarse sjeik Ali Bin Khalid Al Thani de leiding met een geweldig springende First Devision na twee foutloze rondes. Zijn landgenoot Bassem Hassan Mohammed gaat het met California wat minder af. De Corland-nakomeling kreeg één springfout en een weigering op de laatste hindernis.

18:31 uur- René Tebbel is terug van weggeweest nu hij voor Oekraïne uitkomt en laat met Forlap – voorheen onder Gregory Wathelet, Daniel Deusser en Cassio Rivetti – zien nog altijd met de top mee te kunnen. In een merkwaardige ronde met onder meer een flinke hapering voor de driesprong, hield de van origine Duitse routinier de nul en pakt hij met één tijdfout uit de eerste manche de leiding.

18:27 uur – Na teleurstellende rondes dalen Hamad Al Attiyah en Doda de Miranda in het klassement. De jonge Qatari flink, want voor hem volgde uitsluiting met Appagino, terwijl Doda de Miranda met AD Living the Dream met 9 strafpunten naar de tiende plaats zakt in het tussenklassement.

18:24 uur- Ludger Beerbaum mag dan één van de beste ruiters van de afgelopen decennia zijn, Bertram Allen bewees zojuist één van de beste ruiters van de komende decennia te zijn. Na een licht foutje in de eerste ronde nam de jonge Ier revanche met de topfitte Molly Malone V en zette hij een snelle, foutloze rit neer in 64,30 seconden.

18:18 uur – ‘Maestro’ Ludger Beerbaum gaf zojuist paardrijles in de GCT-finale van Doha. Met de vechtlustige merrie Chiara – zeker niet het grootste springwonder van het deelnemersveld – verslapte de Duitse routinier geen moment en hield Beerbaum als eerste de nul in de tweede ronde. In ronde één had de topper uit Riesenbeck jammerlijk al een fout.

Foto: Tamara van de Krol
Foto: Tamara van de Krol

18:16 uur – Het wordt de wereldtoppers niet makkelijk gemaakt vandaag in Doha. Lauren Hough en springvlo Ohlala eindigen op een totaal van 8 strafpunten na twee manches. Ook Daniel Deusser gaat met nul-rondjes-machine Cornet d’Amour zowel in de eerste als in de tweede manche in de fout. Hiermee houdt Scott Brash toch wat zicht op de hogere regionen van het klassement.

18:11 uur – Niet de dag van Abdelkebir Ouaddar en Quickly de Kreisker! Na de balk in ronde één volgden er maar liefst drie in de tweede manche voor de Marokkaan en de Diamant de Semilly-hengst.

 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:07 uur – Harrie Smolders sluit de GCT-finale met Don VHP Z af met een balk in de tweede ronde, nadat in de eerste manche ook al een paal naar het zand ging.

18:03 uur – Een race tegen de klok voor Scott Brash met Hello Sanctos resulteert wederom in vier strafpunten. De Brit moest wat proberen om zijn vier strafpunten uit ronde één goed te maken en met slechts vijf nullers in de eerste manche had hij een goede kans. Maar met de balk voor de nummer één van de wereld lijkt Brash de eindoverwinning uit handen gegeven te hebben. De bal ligt bij Diniz en Bengtsson.

17:07 uur – Luciana Diniz en Fit For Fun hebben precies gedaan wat ze moesten doen: in een zeer snelle tijd foutloos gaan. Hierdoor mag de Portugese als laatste starten in de tweede ronde en heeft ze goede kaarten voor de eindoverwinning als nummer twee van het klassement. Met de hete adem van Rolf-Göran Bengtsson in haar nek. Zo direct de tweede en allesbeslissende ronde!

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

17:06 uur – Ludger Beerbaum kreeg net als zovelen een fout op de voorlaatste hindernis met zijn topmerrie Chiara, maar mag dankzij een nette tijd nog wel terugkomen in de tweede ronde. Scott Brash zal hierin opvallend genoeg als eerste van start gaan, nadat hij met een balk op de achttiende plaats eindigt in de tweede ronde. Luciana Diniz en de spectaculaire Fit For Fun staan er het best voor.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

17:01 uur – Scott Brash mag opgelucht ademhalen, want hij mag met Hello Sanctos terugkomen in de tweede ronde. Edwina Tops-Alexander kreeg met de geweldig springende Caretina de Joter één heel licht foutje, maar was ook langzamer dan de Brit waardoor de Australische op de achttiende plaats staat. Voor Tops-Alexander blijft het spannend.

16:59 uur –Het blijft nog even spannend voor Scott Brash, want na de snelle rit van Lauren Hough en Ohlala – met één balk weliswaar – zakt de Brit naar de zestiende plaats. De beste achttien mogen door naar ronde twee, met nog drie te gaan.

16:56 uur – Opmerkelijk genoeg acht strafpunten voor Pénélope Leprévost en de topmerrie Flora de Mariposa. De For Pleasure-dochter kreeg al vroeg een lichtfoutje, waarna de Française het tempo opvoerde en een tweede balk riskeerde én kreeg.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16:51 uur – Spannend van begin tot eind, maar eigenlijk kwamen Rolf-Göran Bengtsson en de zeventienjarige Casall Ask niet in de buurt van het hout. De nummers drie van het GCT-klassement hebben daarmee goede kaarten voor de eindoverwinning, nadat Scott Brash eerder een fout kreeg. Vorig jaar pakte de Zweed en de Holsteiner al de rijkelijk gedoteerde dagprijs in Qatar.

 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16:45 uur – Ook voor Harrie Smolders en Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) kwam 9b – de hindernis die ook Bertram Allen en Scott Brash nekte – naar beneden. Voorlopig blijft Smolders op een 11e plaats en houdt hij zicht op de tweede ronde. Vervolgens ook een balk voor topcombinatie Daniel Deusser en Cornet d’Amour, waarmee het totaal op slechts drie foutlozen blijft.

Harrie Smolders met Don VHP. Z .Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Harrie Smolders met Don VHP. Z .Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16:39 uur – Ze waren zo dichtbij, maar Maikel van der Vleuten en VDL Groep Arera C kregen toch een fout op de twaalfde hindernis in de eerste ronde van GCT-finale. De Indoctro-dochter en Maikel staan nu voorlopig op een zestiende plaats, waardoor een plek in ronde twee onzeker is.

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Arera C. Foto: Cedric Vlemmings / www.arnd.nl
Maikel van der Vleuten en VDL Groep Arera C. Foto: Cedric Vlemmings / www.arnd.nl

16:33 uur – Marco Kutscher en de KWPN-goedgekeurde hengst Van Gogh stranden in het zicht van de haven. Na al die topprestaties kreeg Van Gogh even rust met het oog op Doha, maar jammer genoeg sluiten de Duitser en de Numero Uno-zoon de GCT-finale af met 9 strafpunten.

Marco Kutscher en Van Gogh Foto: Lynn van Woudenbergh / www.arnd.nl
Marco Kutscher en Van Gogh Foto: Lynn van Woudenbergh / www.arnd.nl

16:30 uur – De Qatari voelen zich thuis op eigen bodem in het stadion in Doha. Na Bassem Hassan Mohammed blijft ook sjeik Ali Bin Khalid Al Thani met voorheen door Yuri Mansur Guerios gereden First Devision foutloos. Opvallend genoeg pas de derde foutloze, nadat ook Meredith Michaels-Beerbaum de nul hield.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16:26 uur –Ze kregen onderweg een aantal touches en op 9b was het dan jammer genoeg zover: Hello Sanctos en Scott Brash kregen een balk. De GCT-klassementsleider en winnaar van de finales in 2013 en 2014 legt daarmee de bal bij nummer twee Luciana Diniz en drie Rolf-Göran Bengtsson.

16:23 uur – Niet alleen de minder grote namen, maar ook de wereldtoppers weten zich niet staande te houden in de GCT-finale. De veel winnende combinatie Pius Schwizer en PSG Future krijgen maar liefst 12 strafpunten.

 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16:20 uur – Molly Malone V verkeert in topvorm, maar een foutje op 9b nekt Bertram Allen en de fantastische Kannan-dochter in een aanvallende rit. Olympisch kampioen en Wereldbekerfinale-winnaar Steve Guerdat en Concetto Son waren de zoveelste met een fout op oxer 11. Jammer voor de Zwitser die een sterke rit had met de gretige ruin.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16:15 uur – Een voorlopige achtste plaats voor Kevin Staut die met de Jarnac-zoon Qurack de Falaise HDC een balk krijgt maar een goede tijd neerzet.

16:13 uur –Nog altijd slechts twee foutloze combinaties in de GCT-finale. Ook Emanuele Gaudiano en zijn topper Admara (Padinus x halfzus van de legendarische Hickstead) krijgen één klein foutje. Meredith Michaels-Beerbaum met Fibonacci en Bassem Hassan Mohammed en California bleven foutloos.

16:04 uur – Donderdagavond waren ze nog tweede achter Ouaddar en Quickly de Kreisker, maar vandaag kregen Hans Dieter Dreher en Cool and Easy te maken met een balk en een tijdfout. De Ier Cian O’Connor en de negenjarige ‘vliegmachine’ Good Luck (v. Canturo) krijgen één foutje in het zicht van de haven. Zonde, want zo blijft de teller op slechts twee foutlozen.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15:59 uur – Een klein slordigheidsfoutje nekt Abdelkebir Ouaddar en de tophengst Quickly de Kreisker in de eerste ronde van GCT-finale in Doha. Donderdagavond won de Diamant de Semilly-zoon nog op spectaculaire wijze het 1,55 m, maar vandaag gooit een balk voorlopig roet in het eten.

15:52 uur – Direct na de foutloze rit van Meredith Michaels-Beerbaum zet ook de ijzersterk rijdende Bassem Hassan Mohammed een foutloze rit neer met de routinier California (Corland x Ramiro). De voorheen door Gerco Schröder gereden schimmel sprong fantastische en bleef binnen de tijd.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15:49 uur – Meredith Michaels-Beerbaum had letterlijk een slechte generale repetitie maar een fantastische uitvoering met Fibonacci. Donderdagavond werden de Duitse en de fenomenaal springende schimmel nog uitgebeld in de barrage van het 1,55 m. Nu was de For Feeling-zoon de eerste foutloze.

Meredith Michaels-Beerbaum, hier met Fibonacci in Miami. Foto: Amy Dragoo / www.arnd.nl
Meredith Michaels-Beerbaum, hier met Fibonacci in Miami. Foto: Amy Dragoo / www.arnd.nl

15:46 uur – De door Piet Raijmakers gecoachte Toshiki Masui is met de door Cees Klaver gefokte Taloubetdarco K Z ook niet opgewassen tegen het moeilijke parcours van Uliano Vezzani. De Japanner kreeg 18 strafpunten.

15:44 uur – De voor Oekraïne rijdende Duitser René Tebbel is de derde met één tijdfout. De Qerlybet Hero-zoon Forlap sprong gemakkelijk rond, maar kwam iets te laat binnen. Diens eigenaar Alexander Onyshchenko zette met de voorheen door Michael Whitaker gereden Calcourt Falklund 10 strafpunten neer.

15:35 uur – Ook de jonge Qatari Hamad Al Attiyah houdt het met de sterk springende Appagino bij slechts één tijdfout in het immense stadion van Doha.

Hamad Ali Mohamed Al Attiyah met Bella Donna. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Hamad Ali Mohamed Al Attiyah met Bella Donna. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15:29 uur – De eerste zes combinaties in Doha hebben de nul nog niet vast weten te houden. Met slechts één tijdstrafpunt staat Doda de Miranda en de afgelopen zomer aangekochte AD Living the Dream (v. Toulon) er het best voor.

15:15 uur – Horses.nl doet live-verslag van de Global Champions Tour-finale in Doha. Pakt Scott Brash voor het derde jaar op rij de rijkelijk gedoteerde prijzenpot in Qatar? Voor Nederland komen Maikel van der Vleuten met VDL Groep Arera C en Harrie Smolders met Don VHP Z aan de start en doen zij een poging een greep te doen in het prijzengeld van Jan Tops.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Tussenstand LGCT

1 Scott Brash 279.00
2 Luciana Diniz 277.00
3 Rolf-Göran Bengtsson 269.00
4 Simon Delestre 255.00
5 Christian Ahlmann 234.00
6 Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani 195.00
7 John Whitaker 180.00
8 Pénélope Leprevost 169.00
9 Pius Schwizer 162.00
10 Lauren Hough 149.00

Bron: Horses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook