Ga naar hoofdinhoud

Rhinopneumonie in Aerdenhout

Foto Lonneke Ruesink
Op een locatie in Aerdenhout (Noord-Holland) is een uitbraak van Rhinopneumonie vastgesteld. Paarden van de locatie worden niet vervoerd. Paarden uit de directe omgeving van de besmette locatie mogen wel aan evenementen, waaronder keuringen en wedstrijden, deelnemen wanneer er een gezondheidsverklaring is afgegeven.

Op de locatie in Aardenhout gaat het om EHV1, de variant van rhinopneumonie die abortussen en in sommige gevallen neurologische verschijnselen veroorzaakt. De Gezondheidsdienst heeft dit na onderzoek bevestigd. De paarden mogen de locatie de komende vier weken niet verlaten. De besmette dieren zijn de laatste weken niet met andere paarden in contact zijn geweest. Hierdoor is het verspreidingsrisico verminderd.

Paarden die toch met andere paarden van deze locatie in contact zijn geweest moeten geïsoleerd worden en dagelijks getemperatuurd. Bij verdenking van Rhinopneumonie raadpleeg dan direct uw dierenarts.

De Sectorraad paarden adviseert organisatoren de komende vier weken tijdens evenementen in de omgeving van Aerdenhout de volgende extra maatregelen te treffen:
a) Geen paarden van de besmette locatie toe te laten.
b) Bij paarden uit de directe omgeving van het besmette bedrijf vooraf klinisch onderzoek door praktiserend dierenarts en laboratoriumonderzoek neusswab. Bij verklaring gezond en neusswab negatief, paard toelaten tot evenement.
c) Bij ééndaags evenement paarden niet op stal te zetten.
d) Bij aankomst klinische controle door een dierenarts.
e) Direct contact tussen paarden te vermijden.
f) Geen gezamenlijke voer- en drinkwatervoorziening, eigen emmers en voerbakken te gebruiken.

Het is aan de eigenaar van een paard zelf om te besluiten om met zijn of haar paard te gaan reizen en/of aan evenementen deel te nemen.

Voor meer informatie over Rhinopneumonie verwijst de SRP naar www.sectorraadpaarden.nl

Bron: Horses / KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook