Ga naar hoofdinhoud

Rolex GP opnieuw voor Brash, Hendrix en Romp in top 10

Michel Hendrix, hier met Baileys Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Niet de favorieten Weishaupt, Staut, Guerdat of Ahlmann, maar Michel Hendrix en Ruben Romp reden zich brutaal bij de beste 12 in de eerste omloop van de Rolex Grand Prix op Spruce Meadows. Na twee omlopen en een barrage ging uiteindelijk Scott Brash, net als vorig jaar, met de overwinning aan de haal.

Barrage

Scott Brash moest als eerste van start in de barrage en bleef foutloos, waarmee de druk op McLain Ward kwam te liggen. De Amerikaan maakte een enkele springfout, waardoor Brash de GP International Grand Prix won en een cheque van 1 miljoen dollar in ontvangst mocht nemen. Brash was vol lof over zijn 15-jarige Ursula XII: “Ik ben trots op haar, dit is pas haar eerste GP overwinning, en ze heeft de beste daarvoor uitgekozen.”

Tweede omloop

In de tweede omloop kwamen 12 ruiters terug op de grasmat. Scott Brash, die vorig jaar op Spruce Meadows nog een bonus van een miljoen incasseerde met Hello Sanctos, reed opnieuw een tweede nulronde met de vijftienjarige Ahorn-dochter Ursula XII. In de rit erna evenaarde McLain Ward dat resultaat met HH Azur (v. Thunder van de Zuuthoeve), waarmee een allesbeslissende barrage een feit werd.

Lorenzo de Luca bleef door een tijdfout met Ensor de Litrange LXII (v. Nabab de Reve) net buiten de barrage en werd derde. Kent Farrington en Voyeur eindigden op de vierde plaats door een springfout in de tweede omloop.

Ruben Romp zag opnieuw vijf strafpunten op het scorebord verschijnen en eindigde op een totaal van 10 strafpunten op de fraaie 10e plek. Michel Hendrix maakte met Baileys ook slechts een springfout maar kreeg ook een tijdfout, waarmee hij met 9 strafpunten op de 9e plaats terecht kwam.

Eerste omloop

De eerste omloop met 38 combinaties kende een dramatisch verloop. Als het publiek begint te juichen zodra een combinatie met slechts een springfout door de driesprong komt, dan zegt dat wellicht iets over het publiek,  maar nog meer over het zware parcours. De driesprong, een oxer gevolgd door twee steilsprongen boven een waterbak, bleek de scherprechter in de eerste manche in Calgary. Slechts 25 combinaties haalden de finishlijn, onder wie twee Nederlandse springruiters.

Ruben Romp was de eerste Nederlander die op de grasmat van Spruce Meadows aan de bak moest. Audi’s Teavanta II C Z (v. Treasure  Z) tikte alleen op de middelste van de driesprong een balk uit de lepels en kwam door een tijdfout met vijf strafpunten aan de streep.

Michel Hendrix en de goed meewerkende Baileys (v. Indoctro) leken heel even voor een stunt te zorgen, toen ze als een van de eersten foutloos door de driesprong kwamen. Maar op de laatste oxer viel er een balk op de grasmat en stond Hendrix lang op de gedeelde eerste plek met vier strafpunten.

Kent Farrington kwam met Voyeur nergens in de problemen en was in de 29e rit de eerste foutloze ruiter. Ook de Italiaan Lorenzo de Luca bleef nul in de eerste omloop met Ensor de Litrange LXII (v. Nabab de Reve). Ook Scott Brash bleef ook vanavond foutloos maar nu met Ursula XII (v. Ahorn). McLain Ward plaatste zich ook met een nulrit met HH Azur (v. Thunder van de Zuuthoeve) bij de beste twaalf.

Frank Schuttert kon zijn goed geslaagde concours niet met een topnotering afsluiten. Schuttert ging met de gretige Winchester HS voortvarend van start, tot de Numero Uno-nazaat een voet in de sloot plaatste. Nadat de 13-jarige ruin ook stopte voor de insprong van de driesprong ging Schuttert richting de stallen.

Twee ruiters maakten kans op de Rolex bonus voor het winnen van twee Grand Slam wedstrijden. Philipp Weishaupt zag zijn bonus van een half miljoen op de driesprong in rook opgaan, toen de Colman-zoon LB Convall  drie elementen van de driesprong uit de lepels tikte. Steve Guerdat maakte, na zijn overwinning in Geneve, met een overwinning vandaag kans op een bonus van een kwart miljoen euro. Maar Corbinian (v. Cornet Obolensky) maakte een achterbeenfout op de uitsprong van de driesprong en was op de volgende sprong nog even de concentratie kwijt. Met acht strafpunten was er ook voor Guerdat geen tweede manche.

Klik hier voor de volledige uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook