Ga naar hoofdinhoud

Skala van de africhting uitgebreid

Iedere dressuurruiter moet ze kunnen dromen, de zes punten uit het skala van de africhting. Het van oorsprong Duitse systeem geeft houvast voor het geleidelijk opleiden van een paard en is tevens de basis voor de manier waarop juryleden verrichtingen beoordelen. Het skala is onlangs uitgebreid met twee onderdelen: evenwicht en durchlässigkeit.

Takt, ontspanning, aanleuning, impuls, rechtrichten en verzameling. Dat zijn de zes punten uit het skala van de africhting, die in het vernieuwde Duitse boekwerk grafisch worden weergegeven in een piramide van blokjes, waarbij takt de onderste bouwsteen vormt. Een handige weergave, want hieruit is in één oogopslag duidelijk dat het bovenste puntje, de verzameling, alleen kan worden bereikt als de fundering die wordt gevormd door de andere punten voor elkaar is. Deze piramide werd al vaker gebruikt. Er zijn echter aan de zijkant twee pijlen van onder tot boven bij gekomen: evenwicht en durchlässigkeit. Dat Duitse woord laat zich lastig vertalen, maar komt erop neer dat de hulpen maximaal doorkomen in combinatie met optimale souplesse. De plek waarop ze zijn neergezet geeft aan dat deze twee begrippen door de hele africhting heen van belang zijn.

Thies Kaspareit heeft de leiding over de afdeling opleiding van de Duitse federatie. De actualisering van de ‘paardrijbijbel’ nam vele jaren in beslag. “We zijn echt niet van ons geloof gevallen. Alle principes waar we voor staan, zijn gehandhaafd. We hebben alleen gezocht naar een manier om het beter te verwoorden. Het is nog altijd hoe wij vinden dat moet worden gewerkt. We hebben nieuwe richtlijnen, geen nieuwe wijze van rijden en trainen.”

Lees het volledige artikel in Bit 205. Dit nummer ligt nu in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.