De Sectorraad Paarden (SRP) laat weten met afschuw kennis te hebben genomen van de nieuwsberichten van de afgelopen dagen over paardenverwaarlozing en –mishandeling, waarbij zelfs pony’s dood zijn aangetroffen. De SRP vraagt al hun lidorganisaties om hun leden op te roepen een nog actievere rol te spelen bij de bestrijding van paardenleed.
De Sectorraad Paarden wil het kennisniveau over de juiste verzorging van het paard verbeteren en wil hierin samenwerken met de Dierenbescherming. De inspecteurs van de Dierenbescherming, die sinds een aantal weken de dierenpolitie assisteren, zeggen veel meldingen te ontvangen over paardenhouders die hun dieren slecht behandelen. De paardenhouders waar ze terecht komen, meestal hobbyisten, hebben volgens hen te weinig kennis over paardenverzorging. De Dierenbescherming zelf is van mening dat er zwaardere maatregelen nodig zijn en heeft deze week in een brief aan staatssecretaris Bleker van het ministerie van EL&I gevraagd om wetgeving om het paardenwelzijn te verbeteren. De organisatie wil dat het vorig jaar door de Dierenbescherming ontwikkelde Paardenbesluit wordt ingevoerd.
SRP-voorzitter Piet Jansen denkt dat met het verbeteren van kennis veel paardenleed voorkomen kan worden: “De georganiseerde paardenhouders zorgen in de regel heel goed voor hun paarden. Iemand die wedstrijden rijdt of fokt met zijn paarden bij een van de aangesloten stamboeken, heeft de verzorging over het algemeen tip top voor elkaar. Daarom willen we juist al deze deskundige paardenhouders vragen om hun ogen en oren open te houden.” Jansen roept mensen op elkaar aan te spreken op onacceptabel gedrag en aanwezige kennis over te dragen, of elkaar te wijzen op cursusmogelijkheden, zoals de cursus Paard en Welzijn van de KNHS en FNRS. “Het gebeurt ook dat meldingen die bij de dierenpolitie binnenkomen voortkomen uit onwetendheid. Zo wordt er vaak dierenmishandeling gemeld als een paard zonder deken op buiten staat of in de blubber staat. Veel mensen weten niet dat een paard een vacht ontwikkelt waarmee hij goed tegen regen en kou kan en een paard kan ook tegen een beetje blubber, mits het dier daarna weer naar een droge plek kan. Maar het is absoluut onacceptabel dat iemand zijn of haar paard of pony niet goed verzorgt, of, erger nog, mishandelt. Spreek mensen hier op aan of bel de dierenpolitie op het meldnummer 144.”
Bron: Horses.nl
Lees ook:
Dierenbescherming pleit opnieuw voor invoering Paardenbesluit