Ga naar hoofdinhoud

Subtop Berlicum: Geen topscores, wel fijne proeven

Jill Huybregts met Zamacho Z
De feestelijk aangekleede ring tijdens de Subtopwedstrijd in Berlicum vandaag werd niet door alle paarden gewaardeerd. Verschillende combinaties hadden met spanning te kampen waardoor veelal kleine foutjes ontstonden. Desondanks was het niveau heel behoorlijk en zagen de juryleden fijne combinaties aan het werk. 

Dat gold echter niet voor het gros van de ZZ-Zwaarruiters. De gemiddelde score was teleurstellend en slechts vijf van de negentien starts kwamen met een voldoende thuis. Jury Peter Bonhof wilde daar nog aan toevoegen dat hij het grote aantal afmeldingen ronduit belachelijk vond. “Van de 33 combinaties die op de laatste versie van de startlijst stonden, meldde de helft op het laatste moment af. Dat vind ik schandalig. De organisatie doet veel moeite en heeft een mooie wedstrijd georganiseerd en nu vallen er grote gaten in het programma. Dat kun je niet maken. De federatie zou veel harder op moeten treden tegen deze laffe gemakzucht.” Buiten dat was het niveau in de laagste Subtopklasse niet om over naar huis te schrijven. Hoofdjury Jacques van der Harst vertelt: “Er wordt veel te veel met de hand gereden. Paarden zijn niet fijn genoeg in de aanleuning en ruiters rijden slordig. Ze snijden hoeken af en rijden de oefeningen niet op de letter. Dat kan op dit niveau echt niet meer.” Als eerste eindigde Angelique Tibosch met Winnetou (v. Rousseau), met 63,29. De proef was safe, hoewel ze een programmafout maakte, maar miste wat expressie en accuratesse. Op de tweede plek eindigde Xander Noe met Zhir (v. Rhodium), die maar een paar puntjes minder scoorde. Derde werd Dorien van der Lee met Tarina (v. Jazz), die we voorheen in de Grand Prix zagen onder Katja Gevers. De combinatie had wat puntenverschil; Van der Harst noemde haar proef netjes maar collega Bonhof zei ruggebruik, nageeflijkheid en lengtebuiging te missen. Het totaal kwam op 62,57%.

Lichte Tour voor Gevers en Schreven

Katja Gevers zelf ging met de zege in de Prix St. Georges aan de haal. Ze reed de grote, door haar ouders gefokte, Tolando-zoon Crescendo naar 68,30%. De Berlicumse amazone vertelt: “Ook Crescendo had een beetje spanning vandaag. Maar hij bleef super zijn best doen. Het is zo’n fijn paard! Door de spanning kregen we wat kleine foutjes. Thuis kan ik ook met wat meer expressie rijden. Het was een fijne proef, maar ik weet dat hij nog beter kan!” Tweede werd Floor Dröge met Astrid Sollenburg (v. OO Seven). Dröge heeft een wedstrijdpauze gehad en vond een nieuwe trainer in Joyce Heuitink. Haar merrie is inmiddels beduidend expressiever gaan bewegen en dat betaalde zich in Berlicum uit. Ze deelde de tweede prijs met Cindy van Vugt en Bingo (v. Goodtimes). Beide combinaties scoorden 65,99%.

De winst in de Intermédiaire I was voor Jenny Schreven. Haar krachtpatser Wings H (v. Métall) kreeg voor zijn drafverruiming een negen van de jury. De goedlachse amazone kon die waardering wel begrijpen: “Het leek wel of Wings de grond niet raakte!” reageert ze. Hoewel er maar vier combinaties deze proef reden, kwam er veel kwaliteit in de baan. Helaas hadden Denise van den Dries en Jessica Leijser te kampen met teveel spanning voor een hoge score.

Winst voor Van Rooij in Midden Tour

In de gecombineerde rubriek voor Intermédiaire A, B en U25 was het oranje lint voor Arthur van Rooij. Zijn zwarte Bijan (v. Lord Loxley) heeft weinig moeite met de zwaarste verzameling maar laat punten liggen in de stapreprise. Van Rooij liet 67,27% noteren. Jill Huijbregts was de beste van de U25-combinaties. Ze leidde haar EventZ Zamacho-Z (v. Rousseau) zelf op van zadelmak tot dit niveau. Inmiddels wordt ze begeleid door Karin Retera en vandaag scoorde ze 67%.

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook