Ga naar hoofdinhoud

Ben ik aansprakelijk tijdens het lesgeven?

Foto: Lonneke Ruesink
Vraag: Ik geef af en toe wat dressuurlessen aan mensen op diverse stallen, maar ik heb niet echt een bedrijf. Als er iets gebeurt door mijn schuld, kan ik dat dan claimen op mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Antwoord Equine Risk

Uit uw vraag begrijp ik niet helemaal of u dit als vriendendienst doet of dat u dit doet tegen enige vorm van vergoeding. Een vriendendienst kan onder uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering vallen, maar u moet zich wel afvragen of bevoegd bent om iemand les te geven. Ons advies is altijd dat u sowieso geen les geeft aan iemand als u daartoe niet bevoegd bent.

Bent u wel in het bezit van een geldig diploma, dan bent u bevoegd om les te geven tot aan de graad die het diploma u toestaat, maar ook dan is een verzekeringsdekking geen vanzelfsprekendheid. Op het moment dat u een vergoeding ontvangt voor uw instructie (en we gaan er even van uit dat dit meestal wel het geval is) dan valt zoiets niet onder uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. U oefent een beroep uit en dat valt buiten uw hoedanigheid als particulier.

Ook al staat u niet ingeschreven als bedrijf bij de Kamer van Koophandel, dan nog is er sprake van beroepsuitvoering. Er zijn veel instructeurs die lesgeven en dit zien als een soort van nevenverdiensten. U hebt dan de mogelijkheid om u in die hoedanigheid als instructeur of instructrice te verzekeren via een bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Als u geen AVB afsluit en u wordt aansprakelijk gesteld voor een schade, dan kan dat een hele lange (juridische) weg worden. Het kan gebeuren dat u dan vanuit de tegenpartij op enig moment een brief ontvangt van een advocaat of rechtsbijstandsverzekering. Op dat moment staat u er alleen voor om u te verdedigen, of u schakelt zelf ook een advocaat in. Daarmee hebt u nog niet de zekerheid dat u de schade niet hoeft te betalen. Als aangetoond wordt dat u wel degelijk aansprakelijk bent voor de gebeurtenis, dan zult u toch de schade -ook na een gevoerde procedure- aan de tegenpartij moeten vergoeden. Bij een letselschade gaat dit dikwijls om veel geld.

Een bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekering ondersteunt u in de aansprakelijkheidsstelling. Als er een procedure gevoerd moet worden, zal de verzekeraar dit voor haar rekening nemen en voor u uitvoeren. Blijkt bij uitspraak dat u (gedeeltelijk) aansprakelijk bent dan zal de verzekeraar de schade ook voor u vergoeden aan de tegenpartij.

Geeft u ook wel eens les aan iemand met uw eigen paard, dan wordt het nog wat ingewikkelder. In dat geval bent u ook risico aansprakelijk voor het gedrag van uw paard. Ook als u geen schuld treft als instructeur en uw paard uit zichzelf begint te bokken en de ruiter eraf werpt die vervolgens letsel oploopt, is er sprake van aansprakelijkheid. Uw paard gebruikt u op dat moment bedrijfsmatig en ook daarvoor is geen dekking op uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Het inzetten van een eigen paard bij het geven van lessen is overigens wel gewoon mee te verzekeren op de bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekering.

Als u dus instructie geeft aan derden, kunt u eigenlijk niet zonder een goede bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekering die uw hoedanigheid als instructeur of instructrice afdekt en indien van toepassing dus ook de risico aansprakelijkheid afdekt als u eigen paarden inzet.

Is er dan sprake van aansprakelijkheid vanuit uw kant, dan neemt de verzekering het van u over.

Lees meer over de aansprakelijkheidsverzekering voor instructeurs/trainers.

Henry Vorster, directeur Equine Risk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.