Ga naar hoofdinhoud

Trakehner

TrakehnerLand van herkomst: Duitsland Stokmaat: 1.60 -1.70 m Kleur: Alle effen kleuren Gebruik: Rij- en wedstrijdpaard

Bekende Trakehners
De goedgekeurde trakehner dekhengst Gribaldi kwam uit op internationaal niveau in de dressuursport onder Edward Gal. Gribaldi heeft reeds een grote bijdrage aan de dressuurpaardenfokkerij geleverd.

Rasbeschrijving
De Trakehner is een vriendelijk paard. Ze staan bekend om hun intelligentie en atletische bouw. Ondanks dat de Trakehner groot is, moet hij toch een verfijnde uitstraling hebben. De elegante manier van draven en galopperen wordt mogelijk gemaakt door de goede ligging van de schouder. De achterhand moet sterk zijn om het gewicht te kunnen dragen. De gewrichten en spieren zijn sterk, zodat de Trakehner weinig moeite heeft met alle gymnastische oefeningen van de dressuur. Deze paarden blinken uit in dressuur en springen, maar zijn geschikt voor alle takken van paardensport. De drie basisgangen worden met veel impuls getoond. De stap is lang, de draf en galop zijn vlak. De galop is de sterkste gang van de Trakehner. De Trakehner is van nature een alert en slim paard. Ze hebben een heel gelijkmatig karakter en willen graag werken.

Geschiedenis
De Trakehner is een van de oudste rassen van Duitsland. De koning van Pruisen, Frederick Wilhelm I, zocht paarden voor zijn soldaten. Deze paarden moesten zorgen dat het transport van de soldaten veilig en snel zou verlopen. Voor dit doel werd een stoeterij geopend. Hier zouden deze paarden gefokt kunnen worden. De stoeterij kwam in Trakehnen in Oost-Pruisen.
Om het juiste paard te fokken werden kleine inheemse merries (lokale schwiekenpaarden), volbloeds en Arabieren gekruist. De kruisingen van de volbloed en de Arabier waren precies wat de koning zocht. Vroeger werd elk paard wat uit Trakehnen kwam een Trakehner genoemd. Op deze manier was er een duidelijk onderscheid tussen de Trakehner en de Oostpruis. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn de Oostpruis en de Trakehner één ras geworden. De Oost-Pruisische paarden hadden het tijdens de oorlog bijzonder zwaar. Zij moesten hun eigenaren helpen ontsnappen van de Russen. Hierbij moesten ze zware karren over een bevroren baai trekken. Veel paarden zijn door het ijs gezakt. Minder dan 10% van deze paarden kwam veilig in West-Duitsland aan.

Bijzonderheden
Dr. Schilke heeft geregistreerd welk paard van welk ras was. Dit was mogelijk doordat de brandmerken van beide rassen verschillend waren. De Oostpruis had een gewei van een eland als brandmerk en de Trakehner had er twee. Na jaren van fokken bleven de paarden aan de juiste rasstandaard voldoen ondanks dat het leven tijdens en na de oorlog niet makkelijk was voor de paarden.

Verwant aan
Engels volbloed, Arabier

Meer informatie
Trakehner Contact Nederland
E-mail: [email protected]
www.trakehnercontact.nl

Trakehner Verband Deutschland
E-mail: [email protected]
www.trakehner-verband.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.