Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Rantsoen aanpassen bij warm weer?

Vraag: De afgelopen jaren merk ik dat mijn veertienjarige KWPN-ruin steeds slechter tegen de warmte kan. Hij eet slecht, zweet veel en is futloos. Aangezien hij snel wat aan de magere kant is, vraag ik me af of ik wat moet veranderen aan het rantsoen om hem in goede conditie te houden. Daarnaast wil ik ook voorkomen dat hij futloos wordt, zodat hij voldoende energie over heeft voor de training (Z-niveau). Overdag staat hij op de grasweide, hij krijgt twee kilo sportbrok per dag en ’s avonds op stal nog een pluk hooi.

Antwoord VoerVergelijk

Sommige paarden kunnen beter tegen de warmte dan andere paarden. Ieder paard heeft zijn specifieke thermoneutrale zone (TNZ). Dit houdt in dat het paard zonder extra inspanning de lichaamstemperatuur op peil kan houden. Paarden die gewend zijn aan een temperatuur van ongeveer 10⁰C hebben meestal een TNZ tussen 5⁰C en 25⁰C. Bij temperaturen boven de TNZ zal een paard gaan zweten, zijn ademhaling verhogen, meer water drinken en minder eten, om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden en te voorkomen dat hij oververhit raakt.

Door te zweten koelt het lichaam af. Hierbij verliest het paard veel water, maar ook belangrijke elektrolyten, zoals natrium, kalium en chloride. Door te drinken vult het paard het verloren vocht weer aan. Zorg daarom dat je paard altijd de beschikking heeft over voldoende vers water. Zeker bij hoge temperaturen is het van belang om de drinkbak goed schoon te houden en het water regelmatig te verversen om besmetting met bacteriën te voorkomen. De verloren mineralen worden aangevuld met de mineralen uit zowel ruwvoer als krachtvoer. Daarnaast is het goed om een zoutblok te verstrekken. Hierdoor heeft het paard altijd de mogelijkheid om zout op te nemen en het verloren zout via zweet aan te vullen.

Supplementatie met elektrolyten is alleen wenselijk wanneer het rantsoen de verliezen aan elektrolyten niet kan compenseren. Over het algemeen worden elektrolyten vooral gebruikt bij zeer intensieve, langdurige prestaties in de paardensport, zoals endurance, draf- en rensport en mensport. Paarden presteren hierbij gedurende enkele uren achter elkaar. Afhankelijk van de duur en intensiteit van de training die jouw paard krijgt, is het al dan niet noodzakelijk om een elektrolyten-supplement bij te voeren. Bloedonderzoek kan uitsluitsel geven.

Tijdens het eten produceert een paard warmte. Van nature gaat een paard minder eten om de warmtebelasting zo laag mogelijk te houden. Om te voorkomen dat je paard gewicht verliest, zou je het vetgehalte van het rantsoen kunnen verhogen (bijvoorbeeld met vetrijke muesli of scheutje olie). Hierdoor krijgt je paard per kilogram meer energie binnen. Helaas is er maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit hiervan. Een andere praktische oplossing is je paard ’s nachts in de weide zetten wanneer het minder warm is. Hierdoor zal hij wellicht meer eten dan overdag wanneer het erg warm is. Daarnaast heeft je paard op stal geen last van de brandende zon en vervelende insecten.

Bij warm weer is het dus erg belangrijk voldoende vers drinkwater te verstrekken. Om het verloren zout via zweet aan te vullen kan een zoutblok wenselijk zijn. Bij overmatig zweten kan een elektrolyten-supplement noodzakelijk zijn. Laat echter eerst met behulp van bloedonderzoek bevestigen of dit noodzakelijk is. Door het vetgehalte van het rantsoen te verhogen of door ’s nachts te beweiden kan mogelijk voorkomen worden dat je paard gewicht verliest en futloos wordt.

Lees meer:
Column: Noodzaak van extra electrolyten
De toegevoegde waarde van een zoutblok
Verliezen tijdens zweten
Bezoekersvraag: Fors zweten tijdens training?

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.