Ga naar hoofdinhoud

Bedrijfsreportage Carpe Diem Equestrian Team

‘Moderne architectuur met respect voor natuur’

De terreinen van Carpe Diem Equestrian Team waren de afgelopen periode regelmatig het decor van fotoshoots. Door het onconventionele ontwerp en de manier waarop de gebouwen opgaan in de natuur bieden de stallen van Efe Siyahi de ideale setting voor origineel beeldmateriaal. In deze bedrijfsreportage, onderdeel van het dossier Stal & Erf dat speciaal voor de lezers van Paardenkrant-Horses, Bit en Dressuur is gemaakt, kun je alles lezen over de totstandkoming van deze uitzonderlijke stal.

Inhoud:
– Architectuur die nieuwsgierig maakt
– Voor in de stal en in huis
– IJzersterk design
– Veerkrachtige bodem
– Tot in de puntjes verzorgd transport
– Alles onder één dak

Tekst: Eva van den Adel | Fotografie: Eva van den Adel, Equine Merc, Stephan Cornelio Velema en Yunus

Architectuur die nieuwsgierig maakt

De springstal in het Limburgse Baarlo ging in 2014 over van de familie Thijssen naar de Turkse ruiter Efe Siyahi. Samen met zijn vader Cem, zakenpartner Avni Atabek en architect Ahmet Yilmaz werd een plan gemaakt om het gehele complex opnieuw vorm te geven. “Het ontwerp van Ahmet is van onschatbare waarde geweest voor het verwezenlijken van mijn droom; het bouwen van een eigen springstal”, legt Efe Siyahi uit.

Asure, het interieur- en architectenbureau van Ahmet Yilmaz, maakte een ontwerp voor de bestaande accommodatie evenals de omliggende terreinen. De wens om een prettige, maar vooral functionele werk- en leefomgeving te creëren met respect voor de natuur werd door Yilmaz naar een hoger niveau getild. “Ahmet is al vijftien jaar mijn beste vriend. Hij begrijpt me als geen ander. Daarom had ik er vertrouwen in om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Daarnaast heeft mijn vader een eigen constructiebedrijf. Door die combinatie en de  samenkomst van ideeën is er een ongekend samenspel van moderne architectuur, kunst en bijzonder gebruik van ruimte ontstaan.”

Op de 8,3 hectare grond die de accommodatie beslaat, is veel gewerkt met vloeiende lijnen. Vanuit de filosofie dat er na iedere bocht iets nieuws te ontdekken valt; je weet nooit wat er op je pad komt. Geheel in lijn met de naam van het bedrijf: Carpe Diem. Architectenbureau Asure pionierde op het gebeid van onconventioneel stalontwerp. Door middel van duurzame architectuur en slim gebruik van natuurlijke elementen is een bijzondere werkplek gecreëerd die ondanks alle bedrijvigheid een oase van rust biedt. “Van de tekentafel tot de uitvoering, de uitkomst is precies zoals we deze voor ogen hadden.”

Bij de renovatie is het dak van het hoofdgebouw geheel vernieuwd en opgehoogd. Dit om meer lichtinval te creëren. De bestaande constructie bracht qua verbouwing enkele beperkingen met zich mee, maar deze werden omgezet in mogelijkheden. Het resultaat is een slimme combinatie van luxe trainingsfaciliteiten en sociale ontmoetingsplekken. Oog voor detail is niet alleen terug te vinden in de afwerking van de stallen, kantoren en appartementen, maar ook in het interieur. Zoals de muurbekleding van stro in de ‘social place’ en de vernuftige manier waarop het washok in een gebogen wand weggewerkt is.

>>Lees meer over architectenbureau Aşure Netherlands 

^ naar boven

 


Voor in de stal en in huis

Voor het inrichten van de zadelkamer van Efe werden diverse offertes opgevraagd. Steegaa Interiors uit Helmond kreeg uiteindelijk de opdracht.

“Dat was niet alleen vanwege de prijs. De eerste contacten die we hadden met Lucien van der Aa, de directeur, waren heel positief. Hij was bereid om naar alle ideeën die ik en Ahmet hadden te luisteren en de mogelijkheden te bekijken. We wilden bijvoorbeeld graag een warme sfeer creëren in de zadelkamer, door middel van donker hout en zachte lijnen is dat heel mooi gelukt.”

“We waren zo tevreden over de oplevering en de onderlinge communicatie dat we Steegaa ook gevraagd hebben om een deel van het interieur van de social place en de bedrijfsappartementen te verzorgen. Van de afwerking van de keuken tot de indeling van de kastenwand, het is precies onze smaak.” Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing van het woonhuis naast de stallen. Efe zal hier met zijn aanstaande vrouw, Agata, binnenkort zijn intrek nemen. “Steegaa heeft ook bij ons in huis de nodige interieurbouw verzorgd. Zo zie je maar weer waar een zadelkamer toe kan leiden”, besluit Efe.

>>Lees meer over de interieurs van Steegaa Interior 

^ naar boven

 

 

 


IJzersterk design

De voorwanden die de uitschuifbare zadelkasten in de stal van Efe completeren komen van Corton. De paardenstallenfabrikant leverde twee verschillende type voorwanden aan Carpe Diem Equestrian Team, maar ook de scheidingswanden bij de wasplaats, de buitenluiken en dubbele buitendeuren komen van deze leverancier. “Het hoofdgebouw en het aparte stalgebouw van Efe zijn niet hetzelfde qua inrichting. Corton leverde de fronten voor de stallen van Efe”, begint stalmanager Avni Atabek te vertellen.

De designboxen van Corton kunnen tot in detail aangepast worden naar de wens van de klant. In de stal waar Efe zijn paarden gestald heeft staan, is gebruik gemaakt van de luxe design-voorwanden. Met een speciale kleurcoating op het metaalwerk en hout sluit de stijl qua uitstraling naadloos aan bij de rest van de stal. “Efe zijn persoonlijke smaak zie je hier goed in terug.” In het hoofdgebouw is ook gebruik gemaakt van hoge kwaliteit materiaal, maar met een robuustere afwerking. Duurzame en sterk, terwijl in Efe zijn stal de elegantie duidelijker zichtbaar is.” De voorwanden hebben in beide stallen een bovenluik zodat alle paarden de gang in kunnen kijken. “Sommige paarden vinden dat prettig, terwijl andere er soms wat onrustig van worden. De optie dat het bovenluik zowel dicht als open kan is daarvoor erg handig.”

>> Meer informatie over de stallen van Corton     

^ naar boven

 


Veerkrachtige bodem

Bij luxe trainingsfaciliteiten hoort een kwaliteitsbodem. Bij Carpe Diem zijn zowel de binnen- als de buitenbak en de longeerpiste voorzien van een Agterbergbodem. “Agterberg was een logische keuze. Ze hebben een lange staat van dienst en hun reputatie spreekt voor zich”, aldus Avni.

Dagelijks worden er rond de veertig paarden getraind door Efe, Avni, stalruiter Patrick Lemmen, verschillende klanten en overige medewerkers. “We waren ons ervan bewust dat de bodem tegen intensief gebruik bestand moest zijn. We hebben goed rondgekeken en advies ingewonnen bij kennissen, steeds viel de naam Agterberg. Voordat we deze stal in Nederland opzetten, waren we al wel bekend met deze bodemleverancier. Ze zijn in zoveel landen actief.”

“Agterberg heeft ons een all-weather bodem met sproeiers als beregeningssysteem geleverd en daar zijn we vier jaar later nog altijd tevreden over. Daarnaast hebben zij de gehele graspiste gedraineerd, zodat deze er altijd perfect bij ligt. Er zijn momenteel plannen om de bestaande buitenbak uit te breiden. Ook daar hebben we Agterberg voor benaderd. Zij hebben met ons meegedacht over de mogelijkheden en een passend advies gegeven voor een goede prijs.”

>> Meer informatie over de bodems van Agterberg                                    

^ naar boven

 


Tot in de puntjes verzorgd transport

Bij Carpe Diem Equestrian Team is het een komen en gaan van paarden. Hoewel het bedrijf zelf drie vrachtwagens en diverse medewerkers met een vrachtwagenrijbewijs ter beschikking heeft, is Lumaro Horse Travel een belangrijke reispartner. “Lumaro neemt ons de zorg uit handen. Niets is hen teveel als er qua transport iets geregeld moet worden”, vertelt office manager Liesbet Wijnen.

Lumaro Horse Travel verhuurt o.a. vrachtwagens, maar voor Carpe Diem regelen zij volledig verzorgde transporten van paarden naar bijvoorbeeld internationale concoursen, naar de hengstenboer, de dierenkliniek of opfoklocaties. “De eigenaar van Lumaro, Rob Claessens, denkt altijd geweldig goed met ons mee. Of dat nu gaat over de registratie van de tachografen of het uitlezen van de chauffeurskaarten, we kunnen altijd bij hem terecht.”

Met zes ruiters die op (inter)nationale concoursen aan de start komen met meerdere paarden is er altijd wel iemand onderweg. “Vooral de flexibiliteit van Lumaro waarderen we enorm. Of we nu een transport ver van te voren boeken of last-minute, alles wordt tot in de puntjes geregeld. Bij een transport zorgt Lumaro voor de planning van A tot Z. Als er tijdens een lang transport tussenstops gemaakt moeten worden, weet Rob in elk land meerdere adressen waar de paarden prettig kunnen verblijven. Zelfs als we geen transport bij hem boeken, kunnen we van zijn expertise gebruik maken of om advies vragen. Hij heeft ons bijvoorbeeld DKV-passen aangeraden. Daarmee kunnen de chauffeurs tanken en tolheffingen betalen. Dat scheelt achteraf een heleboel uitzoekwerk met bonnetjes en facturen.”

>> Meer informatie over de diensten van Lumaro Horsetravel 

^ naar boven


Alles onder één dak

Ruitersport Equidrôme in Venlo is een van de toeleveranciers van Carpe Diem Equestrian Team. De ruitersportwinkel biedt een uitgebreid assortiment en dienstenpakket aan, en dat zeven dagen per week. “Met een grote stal zoals Carpe Diem is er altijd wel iets wat bijna op is of aangeschaft moet worden. Daarvoor kunnen we altijd bij Equidrome terecht”, gaat Liesbet verder.

Ruitersport Equidrôme heeft een winkeloppervlakte van 1500 m² met een rijhal waar producten desgewenst direct uitgetest kunnen worden. Met een gecertificeerd bitfitter, zadelpasser en laarzenspecialist speelt de winkel in op de toenemende vraag aan persoonlijke service. “De ligging is op nog geen twintig minuten afstand van de stal. Dat is ideaal. Of het nu om staltoebehoren gaat of rijkleding, je rijdt gauw heen en weer als er wat nodig is.”

“Er kan ook uitgebreid geshopt worden. We verwijzen onze klanten dan ook altijd door naar Equidrôme. Het assortiment aan hippische producten dat bijvoorbeeld in Turkije of Griekenland verkocht wordt, is vaak anders dan hier in Nederland. Een bezoekje aan de winkel is daarom sowieso interessant voor buitenlandse klanten. Naast gebruiksproducten worden er ook regelmatig cadeautjes gekocht voor vrienden thuis.”

>> Meer informatie over Ruitersport Equidrôme  

 

^ naar boven

>>Naar dossier Stal & Erf