Ga naar hoofdinhoud

De tragiek van Totilas

Matthias Alexander Rath Totilas Na het bekijken van de proeven van Totilas en Matthias Rath op het EK Dressuur in Rotterdam rest mij maar één vraag: Hoe kan er zoveel misgaan in minder dan een jaar? Zoveel foute beslissingen, zoveel verkeerde inzichten.

Ik heb Totilas inmiddels twee keer met Matthias thuis gefotografeerd. De eerste keer bij Schockemöhle in maart van dit jaar. Het was leuk om hem weer te zien, maar het rijden viel niet mee: erg veel afstemmingsproblemen. Totilas stond achteraan in een donkere stal, en dat gaf me niet echt het gevoel dat je bij het duurste en beste paard van de wereld zou moeten krijgen.

De tweede keer was in mei, in Kronberg bij de familie Linsenhoff thuis. Die locatie is fantastisch en Totilas stond in een mooie stal. Totilas liep erg goed. Iets minder spectaculair dan bij Edward, maar ook wat minder hectisch en mooi op lengte. Een andere manier van rijden, maar het leek me geen slechte weg om in te slaan.

Fast forward naar Rotterdam. Bij het betreden van het promodorp valt direct een stand op met de merchandising: Allerlei kleding met de tekst “Totilas Champion 1”. Had daar nu even mee gewacht tot er ook daadwerkelijk iets serieus gewonnen is; nu kan het alleen maar arrogant over komen.

Donderdag bekeek ik het losrijden van Totilas. Een paar rondjes stappen, en daarna simpel draven. Ik geloof mijn ogen niet. Ik check of mijn vriendin Irene het ook ziet. Ongelijk. Onkant. Kreupel. Een paard dat zo loopt hoort weer op stal gezet te worden. Maar dat gebeurt niet. Totilas loopt een matige Grand Prix, ongelijk in het voorbeen.

Op vrijdag traint Rath Totilas lang en naar mijn gevoel zwaar voor een tussendag met nog twee proeven te gaan: heel veel verzameling, telkens opnieuw passage en piaffe. Totilas is een sterk paard, maar als je hem ook mentaal fris wilt houden voor de Special en de Kür weet ik niet of dit de beste benadering is. Het helpt ook niet: in de Special piaffeert Totilas achteruit. Bij het bekijken van de proef kan ik alleen maar denken aan alle dingen die hier mis zijn: veel meer dan alleen de fouten in de proef zelf. De afstemming en de overeenstemming tussen ruiter en paard lijken helemaal mis te zijn. Ze willen het niet voor en met elkaar doen. Het lijkt of ze elkaar niet meer leuk vinden.

Op zondagochtend heeft Matthias een openbare ruzie met zijn vader bij de stallen: Matthias wil niet meer rijden, zijn vader wil dat hij start. Heeft het te maken met de slechte resultaten? Met het feit dat Totilas niet goed is? Matthias start ‘s middags wel, met een zeer matig resultaat.

Als Totilas voor de prijsuitreiking staat te wachten, zien wij dat hij een klein gat in zijn rechterflank heeft. Het bloedt niet, maar de huid is kapot.

Wat doen ze Totilas aan? Wat doen ze zichzelf aan? Wat doen ze Edward en Nicole aan? Totilas verkocht naar Duitsland, Nederland nog maar net een medaille: Als Totilas blij en onverveerd met een glanzend zwart vel en de oortjes erop naar nieuwe magische hoogtepunten zou lopen was dat allemaal geen probleem.

Maar Totilas is een tragische held geworden. Zoveel potentie, en zoveel verdriet. Wat een ramp voor alle betrokkenen. Wat hoop ik dat het weer goed komt.

Arnd Bronkhorst, fotograaf / www.arnd.nl

English version: Totilas the tragic hero

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

115 reacties op “De tragiek van Totilas

 • Pieter

  Mooi verhaal Arnd!!! Ik zie ook een doodongelukkig paard door de baan gaan!
  Voor de kür heeft hij Totilas nog 2 x getraind (ook weer zwaar)
  Na een tijdje gestapt te hebben ging hij maar gelijk galopperen zodat men niet kan zien dat hij kreupel begint…..
  Ik zou willen dat ze Nicole om hulp zouden vragen, zij weet hoe je dat paard moet managen!

 • s

  In en intriest. Gezien de belabberde afstemming zou het paard wel eens teugelkreupel kunnen zijn. Ik ga er tenminste van uit dat de dames en heren veterinairen hun ogen niet in de zak hebben. Dit soort kreupelheid zie je niet aan de hand. De juryleden hebben in elk geval wel een beetje geconstateerd dat het zo niet moet. Zijn punten in de kür waren te hoog. Niet erg veel fouten maar die mogen niet het enige zijn dat telt.

 • Caroline de Grood

  ………….stil 🙁

 • Leontien Ruissen

  ‘Als Totilas blij en onverveerd met een glanzend zwart vel en de oortjes erop naar nieuwe magische hoogtepunten zou lopen was dat allemaal geen probleem’…. Beter dan dat had je t niet kunnen omschrijven. Het blije is er helemaal af bij Totilas en dat is diep, diep triest.

 • t

  Interessante statements van Arnd Bronkhorst die plots een paardenfluisteraar blijkt te zijn en de psychologie van een dier kan lezen. Over vermenselijking gesproken.

  Een “zeer matig resultaat” van 79%. Daar zouden 99% van de ruiters op het EK voor willen tekenen, ook al was dit niet hun beste rit.

  De “huid kapot”. Nou, neem dan maar een kijkje naar Sisther de Jeu die op de linkerflank een litteken van 10 centimeter had: volledig doorgespoord.

  Eerst in eigen boezem kijken voor men commentaar geeft op een combinatie die tijd nodig heeft.

 • Muriel

  Wat vreselijk om te lezen dat er veel meer aan de hand is dan “alleen maar” afstemmingsproblemen. Ik hoop dat MAR en zijn team niet te trots zijn om de realiteit onder ogen te zien…en de juiste beslissingen gaan nemen wat ten goede komt vanTotilas. Want ik moet er niet aan denken dat dit van kwaad tot erger gaat worden met alle gevolgen van dien. Ik word hier heel verdrietig van… dat stomme geld ook altijd!

 • Arnd Bronkhorst

  Aan de anonieme “T”:
  – Ik beschrijf wat ik gezien heb, niet wat ik niet gezien heb.
  – Dat ze elkaar niet leuk zouden vinden is zeker een subjectieve interpretatie. Die opmerking geldt evenzeer Matthias als Totilas, dus dan ben ik ook een mensen fluisteraar. De interpretatie is gebaseerd op de interactie tussen mens en paard zoals ik die gezien heb. Hij wordt echter volgens mij wel ondersteund door het teleurstellende resultaat, en de daaropvolgende verklaringen van vader en zoon Rath, Linsenhoff en Schockemöhle.
  – Voor totilas was dit een matig resultaat, in punten, maar vooral ten opzichte van wat hij kan. Dat erkennen ook Rath en Schockemöhle.
  – Dat het één erg kan zijn maakt iets anders niet minder erg.
  – Een combinatie heeft tijd nodig, zeker. Maar met de beste wil van de wereld is dit niet weg te werken als een klein tijdelijk probleempje, en hij zit er niet sinds gisteren op.
  – Ik hoop oprecht dat het weer goed komt, zoals ik schrijf.
  – Uw reactie zou sterker zijn als hij niet anoniem was.

 • Michelle

  T:

  Dat verbaast me ten zeerste, gezien Sisther om minder volledig doordraait.

 • Anoniem

  Ik wacht nog op het moment dat Totilas terug komt bij Edward. Zodat het paard de sterallure krijgt die hij verdient! Schitteren en een 1e plaats op de Olympische spelen! Totilas is niet minder waard!

  Waar kunnen we petitie tekenen dat Totilas terug moet naar waar hij gelukkig was. 🙂

 • Elsje Bruyer

  Hier word ik pas triest van.

  Dat het nog niet hetzelfde is als met Edward Gal dat ziet iedereen.
  Rath is ook Gal niet hé.
  Rath heeft gewoon de ervaring nog niet dat Edward heeft. Kan hij gewoon niet hebben wegens leeftijdsverschil.
  Maar moet er daarom zo overdreven worden.
  Ze moeten inderdaad nog op elkaar afgestemd geraken en de druk dat erachter zit is niet te onderschatten.
  Plus Toot heeft een hoefzweer gehad. Maar hij MOET toch wel echt klaar zijn voor dat EK.
  Want stel dat hij wat langer thuis zou gebleven zijn. Dan zou er hier al een post verschenen zijn dat Toot helemaal naar de vaantjes zou zijn. En dat hij zelfs ZO’N paard niet klaar krijgt voor het EK.
  Ik zou voor minder al eens twijfelen om op mijn paard te springen en een EK’tje mee te rijden hoor.

  Topsport is niet altijd even eerlijk tegenover mens en dier.

  En misschien dat Rath nooit zal presteren wat Gal ermee heeft gepresteerd.
  Jammer voor het publiek. Dan noemen ze Toot een tragische held. Een paard wil geen held zijn hoor. Maar het publiek wil show.

  Ik wens Rath een goede en leerrijke tijd met Totilas tegemoed.

 • Leontien Ruissen

  Wat een vreemde reactie, T. Als Totilas als een zonnetje had gestraald en Arnd daar melding van had gemaakt had je ws géén reactie gestuurd?? Is het ‘vermenselijking’ te constateren dat het paard voorheen een totaal andere uitstraling had? Hoe moet je dat dan noemen zolang je niet over de vocabulaire van een paard kunt beschikken? En dan die opmerking over de verwondingen van een ander paard… In dit geval ging het daar even niet over. Uiteraard kan je dat wel melden, maar niet als je het als gebruikt als ‘niet zo zeuren, er is altijd erger’. En wat heeft Arnds Eigen Boezem er eigenlijk mee te maken?? 😉

 • g

  Arnd heeft gewoon gelijk !

  Dat de proef niet vlekkeloos gaat is nog het minst belangrijk, dat kunnen inderdaad afstemmingsfouten zijn.
  Maar ik heb ook het losrijden gezien en daar word je echt niet vrolijk van !
  Dat heeft niets te maken met afstemmingsfouten maar gewoon met niet goed rijden en grof en oneerlijk tegenover je paard zijn.
  Heeft niks met tijd te maken, als het zo doorgaat word het alleen maar slechter !
  Ik had ook het gevoel dat ze elkaar niet meer aardig vonden(en dat is zacht uitgedrukt)
  En 79% is voor dit paard gewoon veel te weinig(al is dit het minst belangrijke op dit moment).
  Het is het beste paard van de wereld dat alle oefeningen met het grootste gemak KAN uitvoeren en MAR is een ervaren GP ruiter, dus 79% is niks.
  Natuurlijk tekenen veel ruiters voor 79% maar die rijden niet op Totilas maar op paarden met veel minder kwaliteit. Het ene paard kan voor een 9 lopen, de andere voor een 7 of 8 , en in dat geval ben je blij met 79% ja.
  Maar dat is allemaal minder belangrijk.
  Belangrijkste is dat het paard er ongelukkig uit ziet en MOET presteren wat op deze manier niet lukt.
  Als ik het losrijden op het EK zag, vraag ik me af hoe er thuis geoefend word.
  Arm paard !

 • Kim

  pfff….wat een treffend stuk…..inderdaad tragisch en hopelijk dat het weer goed gaat komen

 • Theo

  Uitgenodigd door het Britse team, heb ik een aantal dagen in het deelnemers hotel mogen verblijven. En daar was al the zien dat dit nooit goed kon gaan. Matthias kreeg nauwenlijks tijd om zich op zijn proeven te concentreren. De media aandacht was begrijpelijk maar ook belachelijk. De PR-manager van het Britse team hield iedereen zoveel mogelijk weg, terwijl de Rath PR-manager er iedereen met de haren bijsleepte. Matthias moet de volgende keer gewoon (en alleen) met zijn (stief)moeder naar een competitie gaan en alle BoBo’s, surrogaat trainers en vooral de media op afstand houden.

  Als je het interview met Pauls Schockemöhle ziet en leest, waarin hij stelt dat Matthias (nog niet) de ruiter is om Totilas te leren dat niet het paard maar de ruiter de baas is in de ring, zegt dit al genoeg omtrent het aantal trainers en coaches waar deze arme jongen mee te maken heeft.

  Stuur hem gewoon een aantal maanden naar Edward en Nicole, doe de poort dicht en zet de bewakers die nu rond de stallen van Totilas staan voor het hek in de Harskamp met de strikte opdracht “No-One allowed”. En voilá het komt allemaal weer goed.

 • Rachèl

  Mooi omschreven van Arnd. Arnd die weet wel waar hij het over heeft en ik weet zeker dat hij objectief is.
  Ik hoop dat het helemaal goed komt met Totilas, dat verdient dit prachtige paard.

 • Drs. I. van Adrichem

  Arnd, ik kan het erg waarderen dat u het lef heeft om deze objectieve bevindingen met iedereen te delen. Aangevuld met een subjectieve interpretatie van een kenner, door jarenlange observatie.
  Hopelijk komt dit Totilas ten goede!

 • Jan

  spreekwoord van die schoenmaker………..: fotografen moeten alleen fotograferen! en daarin is Arnd is één van de beste – misschien wel de beste!

 • catelijn weseman

  Ik ben het helemaal met Elsje Bruyer eens! Geef vooral de ruiter de kans om het paard te leren kennen. Wat een druk op deze jongen. En hoe kort zijn ze pas samen. Ik heb erg met Mathias te doen, en daardoor ook jammer voor Totilas, maar die denkt niet, doet gewoon wat er gevraagd wordt. Ik ben geen voorstander van het ‘duitse’ rijden, t is allemaal zo mechanisch zonder het paard mee te laten denken, de ruiter rijdt, het paard doet wat er gevraagd wordt, maar zonder vrolijkheid en plezier. Daarom ben ik zon’ grote fan van Fuego, (ik train zelf ook PRE’s) als je van ze houdt, doen ze alles voor je met blijheid.
  Catelijn -Malaga

 • Miranda

  Nou Arnd, je hoeft je niet te verontschuldigen naar ‘T’, hoor. Haar of zijn brief roept alleen maar negatieve reacties op. Je hebt het prachtig beschreven en ons een kijkje achter de schermen gegund. Dank!
  Ook ‘T’ kon zien dat Toto achteruit piaffeerde en in de uitgestrekte draf (waarvoor hij een 7,3 kreeg) hoger en hoger en hoger ging, maar geen grond meer maakte. Dan hoef je geen paardenfluisteraar te zijn om te concluderen dat hij veel te veel in de verzameling wordt getraind.

  Oh ja, en ‘T”: prachtige uitdrukking, “In eigen boezem kijken”, die kende ik nog niet!! Als je net zoveel verstand hebt van rijden als van Nederlands…

 • wendy

  Wat fijn dat Arnd ons deelgenoot maakt van zijn kennersoog, in beeld én woord.
  Dank Arnd, en inderdaad, zoals we allemaal hebben kunnen observeren en lezen: arm dier.

 • linda

  Laten met alle Totilas Fans een spaarrekening opbouwen en dat dier terug halen.
  Schockemöhle gaat vast over stag voor een miljoentje meer.
  Totilas en Edward gaven mij kippenvel, Totilas en MAR geven niets extra.
  Of ze hadden thuis moeten blijven tot begin 1012 of nu in zien dat dit het niet is. Je moet toch niet willen dit dier om te scholen.

 • suzanne

  RESPECT voor dit verhaal!!!

  jammer dat het zo moet lopen met zo`n goed paard…en niet iedereen kan er op…met edward was gewoon het prefecte plaatje…het echte SAMEN

  maar nu niet het is echt paard en los Ruiter..

 • Daphne

  Ik vind dit voor een “gewone fotograaf”een heftig stuk. Als het iemand anders had geschrevenhad ik gedacht weer iemand die nog steeds kwaad is dat totilas verkocht is naar duitsland. Maar arnd staad bij mij wel zo hoog in de peiling dat ik hem geloof. Hij heeft in zijn leven zo veel paarden gezien dat hij er echt kijk op heeft.

  Je kunt op foto’s en in de proeven ook zien dat MAR er gewoon niet met plezier op zit. Hij heeft niks met het paard. Nadat Tot. een zware proef voor hem heeft gelopen kan er nog geen glimlach of een kriebel door zijn manen af. Het paard doet wat je van hem vraagt. dat het resultaat voor jou tegenvalt kan een paard niks aan doen. Die doet gewoon wat hem gevraagd wordt. Miscchien vraagt MAR het gewoon niet goed? Ookal is het een boerenknol waar je op zit. als die doet wat je vraagt beloon je hem toch ook? geen wonder dat ze geen team zijn als je dit soort kleine dingen al niet doet.

  Ik ben van mening dat MAR het niveau van totilas gewoon niet kan handelen. De prestaties tot nu toe was nog de erfenis die EG. erin had gereden. Die is er zo langzaam uitgesleten, vandaar dat de prestatie slechter wordt. En naar mijn idee worden deze ook niet meer beter…

  Begrijp me niet verkeerd, EG is niet heilig, zeker niet, want dat is niemand. iedereen heeft zijn fouten. Maar EG en Tot. waren een TEAM! en dat zullen MAR en TOT nooit worden!

 • C

  Zeer goed uiteengezet door Arnd! En jammer dat mensen nu weer moeten zeggen dat fotografen moet fotograferen. Ik ben juist blij dat een zo gewaardeerd lid van de Nederlandse paardenwereld hier nu eens ‘frank en vrij’ zegt wat hij van de hele situatie vindt.
  Wat ik het meest betreur in dit hele verhaal is de reactie van Paul S.! Als je na het zien van de symbiose tussen Edward en Totilas in Olympia Londen zegt dat Mathias Alexander Rath nog niet de ruiter is om Totilas de baas te zijn in de ring. Hier ligt nu precies het probleem zeer gewaardeerde Duitse hengstenhouder!!! Je moet Totilas voor je winnen en als ik Edward mocht geloven was dit in zijn ogen een paard dat alles voor je uitvoerde wat je hem vroeg, Totilas pakte alles moeiteloos op. Kennelijk heeft hij alles gedaan dat de Duitse eigenaren hem vroegen, wat te veel is geweest met dit als erbarmelijk resultaat. Als er geen andere weg wordt ingeslagen wordt dit alleen maar erger. De tijd zal het leren….

 • Daphne

  Ik wil er graag nog aan toevoegen dat ik diep respect heb voor je Arnd! Dat je dit schrijft getuigt niet alleen van kunde en weten waar je het over hebt, maar ook van lef. Je hebt het tenslotte wel over 1 van de meest omstreden paarden.

 • anoniem

  wat had schockenmoehle gedacht dan ? dat hij in een jaar met een nieuwe ruiter europees kampioen wordt? ik vind het grotte klasse en veel lef van arnd dat hij dit schrijft, ik heb dit al vaker gezegd tegen mensen in mijn kring maar zo bereik je wel wat.
  Ik gun het MAR wel maar totilas verdient beter.

  Never Change the winning couple

 • John

  Het is goed dat ook een topfotograaf als Arnd beschrijft wat hij heeft gezien. Fotografen hebben veel oog voor detail en kunnen gevoelens omzetten in prachtige beelden.
  Vooropgesteld dat topruiter Edward en topper Totilas ook een topcombinatie waren met een echte klik, is dat ook hetgeen ik op de Ek absoluut heb gemist. De klik en ook de Totilas De Happy Altlete ! Steeds met z’n oren in z’n nek en zwaaiend met z’n staart. Zelfs Totilas schudde zijn hoofd 🙂 Rath en Totilas zijn geen combinatie geworden maar gemaakt, zelfs naar 9 maanden zie je hier te weinig van terug. Het is ook wel erg lastig voor Rath, voor hem worden alle keuzes gemaakt. En zo zie je maar weer: met (veel) geld word je niet zomaar de beste combinatie. Met veel belangstelling volg ik Totilas al jaren, al vanaf toen hij uitkwam onder Jiska van den Akker. Het is een echt een geweldig topper. Al het gemak en vanzelfsprekende waarmee Edward hem reed is weg, je zou het ook het verloren gaan van ‘het gouden randje’ kunnen noemen. Zelden zoveel emotie meegemaakt als bij de verschijning van Edward en Totilas. Conclusie: ‘verlos’ Rath van Totilas en laat Schockemohle hem terugbrengen naar Edward. Gaat dit niet: een fonds openen voor het terugkopen van Totilas voor Edward! Ik denk dat je zult schrikken hoeveel liefhebbers hier aandelen van zouden willen kopen. Je hebt maar 150.00 mensen nodig met € 100,-, 75000 mensen met € 200,- of 3 mensen met 5 miljoen.
  Volgens mij wordt ook de handelaar Schockemohle daar weer gelukkig van, zijn gezicht op de EK sprak boekdelen

 • Daphne

  Het moment dat Totilas naar Rath vertrok, hield hij op met het zijn van een “dier”. Het is nu enkel nog een “product”. Ook de paardenwereld draait, zeker op dat nivo, om geld. Als Rath ook maar een zier om Totilas als “dier” zou geven was dit alles nooit gebeurd.

 • C

  Denkt die meneer uit Zwaag nu werkelijk dat Paul S. Totilas weer terugverkoopt aan Nederland? Dat doen Duitsers niet meneer, al is het uit principe. Gelooft u in sprookjes?

 • loes

  Ik hoop zo dat er wat meer word gedaan met deze eerlijke tekst, dit is iets wat ik geloof wat vele denken maar niet uitspreken.

  Ik word intens verdrietig wanneer ik ‘ons’ wonderpaardje nu zie…….ik herken niet meer wat ik voorheen zag en ben bang dat het niet heel lang zal duren voordat andere hem ook niet meer herkennen als Toot’s.
  Dit soort dieren horen niet onregelmatig te lopen, doorgeprikt te worden enz.

  Ik wens alsnog Rath veel succes……

 • C. Pronk

  Ik ben het helemaal eens met Arnd, en het verwoord precies het gevoel dat mij is bijgebleven. Heb hem 3 dagen zien lopen en het was een un-happy athlete!! De glans en sparkling is eraf……en diep respect voor Arnd dat hij het zo heeft kunnen verwoorden! Ik hoop uit het diepst van mijn hart dat het goed komt voor deze prachtige mooie hengst!! Als ik de middelen had dan had ik zeker mijn steentje bijgedragen om hem terug naar Nederland te halen!

 • Edith v/d Kuijl

  Ik heb van tTotilas geen enkel wedstrijd gezien op de EK alleen heel even 1 rechte lijn zien rijden en gelijk viel mij op dat hij zwaar liep geen vrolijk paard meer, hij deed het, maar niet van harte. Waarom hebben de oude eigenaren hem verkocht? had hem zelf gehouden en van hem kunnen genieten met Edward, geld maakt niet gelukkig, in ieder geval denk ik dat Totilas nu niet gelukkig is! Zoveel geld voor een levend wezen………waren ze dan zo armlastig????? hadden ze het geld zo hard nodig??? was kijken naar een perfect koppel niet genoeg… ZO JAMMER

 • kim

  Ik heb zaterdag gezegd dat ik het niet zie gebeuren dat MAT de ring in zou komen op zondag.

  Ik roep vanaf het begin al dat dit een heel spetterend einde gaat krijgen. Ik zie per keer een bozer, gefrustreerder paard in de baan lopen. En ik zeg dat hij een keer in de ring gaat laten zien waarom MAT met helm losrijd. En dat dit ook gelijk het laatste spetterende optreden van Totilas gaat zijn. Kan volgende week, of volgend jaar zijn. Maar ik geloof er heilig in dat Toot nog een keer echt gaat spetteren in de baan en dat hij nog een keer de wereld laat zien uit wat voor een hout hij gesneden is…. En dan weet ook gelijk iedereen waarom alle andere ruiters hem hebben laten staan.

  Tis een topper dat paard, maar je kan hem maar beperkt beledigen………..

 • Christy

  Het is goed dat iemand verteld hoe het achter de schermen toegaat. Maar zelf zonder deze informatie kun je zien dat Toot niet blij is, zwaar loopt en de kür een aaneenschakeling is van kunstjes in plaats van een goed getraind soepel paard. De duisters hebben hun mond altijd zo vol van het laag en rond rijden van de Nederlanders, als als dit dan de duiste methode illustreerd dan zegt mij dit genoeg. MR zal wel een super ruiter zijn maar ik heb hem hiervoor nog nooit op een fatsoenlijke wedstrijd gezien. Geloof mij dit wordt geen spelen 2012 voor deze combi.

 • helena

  Maar wie zegt dat Edward dit paard nog terug wil??
  Dat Totilas al zo snel verkocht werd heeft hem veel verdriet gedaan, daarvan was iedereen getuige.
  Hij heeft zich erover heen gezet, maar Totilas nu in de ring te zien moet Edward ook geen plezier doen.
  Zou hij dit weer willen recht breien, voor zover dat nog kan? Allemaal speculaties.

 • anna

  Is het nou de schuld van de eigenaar dat ie Totilas verkocht heeft of de schuld van Schok dat hij het paard heeft willen kopen?

  Ik zie ook wel dat Totilas het niet meer zo goed doet, maar het zal met minder rijervaring (dan Edward heeft) ook niet meevallen het paard op hetzelfde niveau te laten presteren. Edward heeft jaren getraind om een combinatie te worden.

  Ik vond trouwens dat er sowieso heel veel fouten werden gemaakt in de GP bij bijna alle ruiters onnodige missers in de overgangen ed.

  Of het paard minder gelukkig is dan vroeger, kan ik niet zeggen vanaf een tv scherm. Ik wens hem het allerbeste, wat dat dan ook mag zijn voor een GP-paard…

  Misschien troost het dat de denkbeeldige prijs van Totilas nu wel fors zal dalen.

 • desiree

  Waar ik bang voor is dat de heer schockermolhe 2 andere paarden heeft gekocht en dat die voor de dressuursport worden gebruikt, en dat Totilas een “leuk” leven als dekhengst tegemoet gaat.
  Verder begrijp ik niet dat Totilas aan de heer Schokermohle is verkocht hij staat nou niet echt als “dierenvriend” bekent.

 • Kaatje

  Met weemoed lees ik bovenstaand artikel… Kan niets anders zeggen dat het zeer doet…..
  Waarom toch allemaal zo?
  Wij nederlanders staan er om bekend dat wij beter voor onze dieren zorgen dan voor onszelf ( figuurlijk dan maar wel met een kern van waarheid…)!

  Als Toti toch eens kon praten….. Wij zouden allen geschokt zijn …..

  Ik had zo gehoopt DIT prachtige
  Paard te kunnen kopen zodat hij op
  Nederlandse bodem zou blijven… Maar helaas… Ik kwam net iets te kort…. Jammer!

 • Rich

  Ook ik heb afgelopen weekend zitten kijken naar Totilas. Ik heb niet ontzettend veel verstand van paardrijden, maar zag ook wel dat Totilas niet zo spetterde als onder Edward.
  En er zal ook wel heel wat achter de schermen gebeuren wat ik (en de meeste anderen) niet zien.
  Wat ik wel jammer vindt is dat Matthias geen tijd gegund wordt.
  Ik zeg altijd maar zo. Als ik morgen voor heel veel geld het fototoestel van Arnd Bronkhorst koop, wil niet zeggen dat ik overmorgen net zulke mooie foto’s kan maken als Arnd. Dat heeft ook tijd nodig om te wennen en te leren hoe ik het fototoestel het best kan instellen om die ene mooie foto te krijgen.
  Daarom lijkt het me ook fait om niet gelijk alles af te kraken en Matthias en Totilas de tijd te geven.

 • John

  Beste C uit M,

  Ik geloof niet in sprookjes, de meeste dromen zijn bedrog. Eerst zien en dan geloven past meer bij mij. Paul Schockelmohle is in eerste instantie nu handelaar die natuurlijk ook geniet van zo’n paard als Totilas maar die bovendien wil zien dat hij ‘rendement’ oplevert. De ‘return on investment’ zit vooral in de hoeveelheid dekkingen van Totilas. Edward & Nicole zijn volgens mij het enige echte duo die hem weer op het allerbeste niveau kunnen laten lopen.
  Ik ben met je eens dat Nederlanders altijd hun beste paarden verkopen, Duitsers niet. Kijk maar maar de hoeveelheid Nederlands gefokte paarden. op de EK.
  Toen de fam. Visser het bod op Totilas kreeg, dachten ze wellicht ook: Een sprookje! en eerst nog zien en dan geloven. Hun financiële sprookje kwam uit. Tineke Bartels riep laatst op om tot een Dressuurpaarden Fonds te komen.
  Laten we ons maar beperken tot hopen in plaats van dromen.
  Tot slot: Google maar eens Afbeeldingen op de zoeknaam Totilas en je ziet maar één topcombinatie: Totilas & Edward !

  PS Ook voor een topsporter als Edward lijkt het me op z’n zachts gezegd ’teleurstellend’ Totilas zo te zien met de de wetenschap dat je weet hoe het anders kan. Zou Schockemohle het lef hebben om Edward te vragen en gewoon eigenaar te blijven? Dat zou een leuke poll voor De Paardenkrant zijn 🙂

 • A Wiebing

  Er deden verschillende paarden rassen mee, voor het europese kampioenschap dressuur zo als de KWPNer de oldenburger de andalusier de lusitano`er. Maar we kunnen van af nu ook de hackney er bij voegen.Zo als de heer Rath Totilas rijd hebben we dit ras er ook bij naar mijn mening.Kijk dit is nauw net het verschil van een paard rijden(Edward) en het zelfde paard met een heel andere inwerking van hand in elkaar trekken( Rath de duitse stijl ?) De heer Bronkhorst hoopt op betere tijden, maar hij kan lang wachten naar mijn mening. Zo lang deze hr Rath hem blijft rijden wordt het nog alleen maar minder als hij zo door gaat ten minste. Hij moet eens een afspraak maken met Sjef voor een andere stijl aan te leren. Het is jammer maar laat de Hr Schockermolhe hem maar voor de fokkerij gebruiken en niet meer voor de sport. Ik denk tevens nu dat de eerst veulens er van zijn, hij voor de fokkerij ook zo stilletjes aan zo verdwijnt van het front.Maar ik wens toch Totilas een fijn en een goed leven toe.

 • Marianne

  Respect Arnd !!
  Een prima stuk. Ook ik ben een van de vele nederlanders die een soort van triest naar Totilas hebben gekeken tijdens de EK in Rotterdam. Te lezen aan de vele andere reacties zijn vele één mening toegedaan. Totilas had het duidelijk niet naar zijn zin. Schudden met het hoofd, oren naar achteren en geen uitstraling meer. Ook de prestaties waren onder zijn maat maar daar ben ik rijtechnisch niet voldoende voor onderlegd om daar een mening over te geven. Maar dat dit de oude Totilas niet was, was overduidelijk.
  Triest !!

 • H. Paerels

  Je zal er maar aan staan:
  Van een Schenkelganger een Rugganger maken. Volgens Gerd Heuschmann is dat een onmogelijkheid.
  Totilas is een geprogrammeerd paard. Door dit paard nu, zoals dhr. Bronkhorst ook aangeeft, op een andere (Klassieke) wijze te rijden, volgt de verwarring voor het paard. Het paard kan niet met de “vrijheid” omgaan, zoals o.a. te zien is in de overgangen en gooit trucjes en Rijkunst voortdurend door elkaar.
  Gelijkertijd moet toch echt geconstateerd worden dat het paard onder Gal nog nooit zoveel Hankenbiegung getoond heeft in de Piaffe, zoals een Piaffe uitgevoerd dient te worden. Het paard buigt diep door de gewrichten in de achterhand. Zelfs de nummer één kan dat niet laten zien.
  Totilas zit middenin de omscholing van slechts 9 maanden. Waar praten we over.
  Het is zo gemakkelijk om iemand met zo’n moeilijke taak af te branden.
  Ik ben benieuwd: is de Spaanse amazone met Painted Black de volgende…?

 • M

  @Paerels Hoezo klassieke wijze? Hoezo kan niet met vrijheid omgaan? Dat gaat ook heel erg moeilijk met teugels die niet korter kunnen….Kom meneer of mevrouw Paerels zet uw bril eens op!

 • L.

  Zowel Edward als Matthias zijn niet te benijden..
  De één vanwege het vervliegen van dromen, de ander vanwege het onhaalbare van andermans dromen die hij waarschijnlijk niet kan gaan waarmaken.

  Maar het minst te benijden is Totilas…want in het land waar P.S. de scepter zwaait zal iedereen gehoorzamen! En wie niet buigt…………..!

 • Marianne H.

  Misschien moet MAR de enquête van Mw Inga Wolframm (elders in deze uitgave van horses.nl) maar ’s gaan invullen….

 • Geke

  Heerlijk dat er eindelijk is iemand is die gewoon schrijft zoals het is!!
  Enkele jaren geleden moest ik een hengst afleveren van mijn toenmalige baas bij PS. We werden vooral aangemoedigd om even een rondje door de stallen te maken… Nou dat had ik liever niet gedaan. Sandro Hit himself stond in een donkere dichte stal achter gaas wat volgens mij eerder bedoelt was voor kippen… De rest van de stallen waren vooral oude varkenstallen. Met een enkele uitzondering van een nieuw gebouwde stal. PS zat toen al niet slecht in zijn slappe was dus een fatsoenlijke mooie hengstenstal bouwen zou toch geen probleem moeten zijn. Dat in combinatie met de wetenschap dat hij verder ook niet bijzonder veel gevoel voor zijn aankopen heeft, maakt dat ik heel veel medelijden met Totilas heb (en trouwens ook met Bretton Woods). Hoe zal Totilas zijn dagen slijten als zijn carriere als dressuurpaard over is. En zoals het er nu uitziet zal dat niet veel langer duren.. Ik hoop dat mensen die voor veel geld (of misschien voor weinig) hun paard aan PS verkopen zich realiseren hoe het daar echt is. PS wordt door veel mensen op handen gedragen als een echte paardenman.. Maar het is vooral iemand die zichzelf altijd belangerijker zal vinden dan wie of wat dan ook. En dat is o zo zielig voor Totilas…

 • Diana

  Zoals ik al eerder als reactie heb gegeven:

  Een ruiter kan wel een paard uitkiezen, maar had het paard hem ook gekozen?

  Als je een goede combinatie wilt zijn, moet er een
  soort “liefde” onstaan voor elkaar. Ik zie de liefde niet, zoals Arnd al vermeldt in het artikel. Petje af voor Arnd om zijn mening openlijk te vertellen. Zal wel geen derde fotoreportage worden, denk ik. Maar heb er wel zeer veel waardering voor!

 • tineke

  Wat een moed om dit te publiceren..! U bent een echte paarden en-of dressuurlliefhebber en dat is in dit wereldje een uitzondering.

  Bedankt voor uw uiteenzetting vd feiten. Aan een ieder om zijn of haar conclusie te trekken. Het zal wel nooit veranderen daar geld geld en nog eens geld ons leven lijkt te beheersen. Jammer dat daar vooral de paarden de dupe van moeten zijn en dieren in het algemeen..

  petje af voor uw moed. Hoop dat het iets helpt en dat Totilas zal terugkeren waar hij zichzelf kan laten zien.

 • christel

  Het is triest maar nu is er wéér de bevestiging dat niet alles te koop is! Een band met een paard moet groeien en anders lukt het niet… hoeveel geld je daar ook voor over wilt hebben!

 • Verena Inghels

  Het is erg om zien wat er met dit paard gebeurd.
  heb juist op facebook een foto gezien van Edward Gal die totilas ontmoet, daar zie je maar eens duidelijk welke band er tussen ruiter en paard was!! Schitterende foto. En de blik van het paard. Ik vind het erg voor het paard en voor de ruiter Edward Gal die ziet hoe zijn lieveling verknoeid wordt.
  Laat aub Edward Gal terug met het beste paard van de wereld rijden!!!! 6748

 • Paardenhouder

  En voor dat nu Paul Schockemöhlle of iemand anders de schuld van deze tragiek krijgt……..het was toch geen enkele Nederlander of Nederlandse collectieve eigenaren verboden, om ook zoveel geld neer te tellen voor Totilas ? Welke Nederlander(s) heeft nagelaten ook zo’n bod af te geven, waardoor Totilas op deze manier wel in buitenlandse handen moest komen.

  We lijken wel te vergeten, dat we met de kwaliteit van onze Nederlandse paarden op wereldniveau acteren, waarbij we dan niet beseffen, dat we dan geconfronteerd worden met internationale commerciële belangen. In dat opzicht moet het Nederlandse commerciële denken nog een behoorlijke ontwikkeling doormaken, wil het aangepast zijn aan het topniveau welke wij als Nederlanders in de paardenwereld hebben bereikt.

  Welke Nederlander of Nederlandse investeerder meldt zich nu in het vervolg, als er weer zo’n toppaard te verkopen is……….of laten we dit dan weer over aan een buitenlandse geïnteresseerde………gevolgd door het verhaal
  “De tragiek van………..”

  Misschien professionaliseren wij ook nog eens in Nederland………..

 • Meta

  Beste Arnd

  Na de gereden proeven werden alle ruiters en amazones gevolgd door de camera en werd aan hen een eerste reactie gevraagd.Bij allen volgde een blije ontlading en werd er gelachen en was men trots ,de paarden werden liefdevol geaaid en zorgzaam aan de grooms meegegeven…..Matthias had na het rijden van zijn kür iets van “hoe kom ik hier zo snel mogelijk vandaan”,het publiek had amper aandacht ,hij keek getressed en met vreemde zenuwtrekjes op het gezicht over de menigte heen.Zijn groom liep nors naast hem mee ,hij steeg af (Totilas werd zo snel mogelijk afevoerd) en Matthias liep gevolgd door de camera als een soort opgejaagde wezel richting het scorebord….helemaal alleen op niks af en zonder steun van zijn team,trainer of naasten .
  Deze jongen is mi. de instorting nabij (Burn-out)

  Totilas krijgt nu enkele maanden “rust” en Matthias gaat Bretton Woods trainen…..(een gigantische athleet…mi.NOG “grootser” dan Totilas)

  Paarden zijn nobel en eerlijk als ze verzet of bepaald neerslachtig of geïrriteerd gedrag tonen,ze zetten ons een spiegel voor,ook als ze wel blij zijn en graag willen werken…durf in die spiegel te kijken!

  Een emotioneel en eerlijk verslag Arnd,ik bewonder uw reactie gezien uw positie!

 • kathinka de monchy

  Met heel veel interesse gelezen, heel goed ge/ en beschreven.

 • Namreh

  Wat iedereen al voordat Totilas ooit bij PS en/of MR arriveerde bedacht lijkt bewaarheid te worden: de gouden combinatie Gal/Totilas wordt niet meer ge-evenaard door welke andere (top-)ruiter dan ook.
  Jarenlang trainen door Edward maakte de combinatie
  zo goed als hij was. Een team dat zo op elkaar is ingespeeld kun je weliswaar uit elkaar trekken maar je kon natuurlijk van tevoren bedenken dat een nieuwe teamgenoot (MRath) niet in staat zou zijn de al geleverde topprestaties te evenaren, of daar zelfs maar bij in de buurt te komen. Hadden MR/PS nu maar even meer tijd genomen, hadden ze nu maar dezelfde trainingsmethoden en rijstijl aangehouden die het paard al zolang gewend was, dan hadden ze nog een kans op topprestaties gemaakt. Maar helaas, tijd is geld en rijstijl verschilt per ruiter/trainer/coach/
  eigenaar/vader/stiefmoeder.. De druk op de nieuwe ruiter (door trainer/coach/eigenaar/vader/stiefmoeder/ pers) is ongeloofelijk groot en daardoor wordt de druk op het paard natuurlijk ook immens hoog. Voeg daarbij de veranderde leef- en verzorgingsomstandigheden, de nieuwe personen waarmee het paard te maken krijgt (niet te vergeten het gemis van de oude vertrouwde verzorgers en trainer en en vooral de andere manier van rijden die het dier in verwarring heeft gebracht en je krijgt wat je nu te zien krijgt: een geirriteerde ruiter, een geirriteerd paard en een geirriteerde eigenaar.
  Het zal duidelijk zijn dat geirriteerde partijen zullen uitstralen geen gevoel voor elkaar te hebben.

  Veel tijd om een combinatie te vormen en die te perfectioneren is er niet, althans niet als je 15 miljoen euro moet zien terug te verdienen met dure reklame-artikelen en dekgelden. Voor je het weet is de nu al 11-jarige hengst al over zijn hoogtepunt heen of zal bij het uitblijven van successen als voorheen de belangstelling voor zijn -prijzige- dekkingen sterk afnemen.

  Groot succes op een evenement als de Olympische spelen in 2012 zit er zoals het er nu voorstaat ook niet in, dus het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat PS en familie Rath-Linsenhoff er wel oren naar zouden hebben om, als daar belangstelling voor is, hun tegenvallende aankoop terug naar Nederland te verkopen voordat de waarde van het dier danig zakt. Ik zou daarom alle dressuurminnende paardenliefhebbers willen oproepen zich te verenigen, of in ieder geval financieel te willen bijdragen in het geval dat nodig is, om het paard Totilas naar Nederland terug te halen en -indien hij daartoe nog bereid is- door Edward op de spelen in Londen te laten uitbrengen. Verder zie ik het als een
  uitgelezen taak voor bondscdoach Janssen om een en ander te initieren en de benodigde contacten daartoe te leggen.

  Laten we hopen dat de situatie nog ten goede gekeerd kan worden!

 • Moniek

  Het fonkelend paard wat straalde, wat met zijn uitstraling vele harten heeft gestolen. Je werd gedwongen om te kijken als hij met Edward in de ring kwam. Dansend, ultieme eenheid, vol trots, vol liefde, en met een eenheid die bijna niet te evenaren was…
  Het witte licht om deze combinatie maakte het af tot een sprookje.
  En dan nu,
  Toot is Toot niet meer, Hij doet wat ie moet doen, maar waar is zijn trots? Hij snapt het niet meer. de uitstraling die hij nu heeft is een uitstraling van beledigd zijn, verdrietig, boos onbegrepen en niet gewaardeerd.
  Paarden hebben wel degelijk emoties, laat dat nu eens duidelijk zijn. En Toot heeft nu de verkeerde emoties.
  Zoals ik destijds al vertelde, je kan de mooiste pauw willen kopen, maar als deze zijn prachtige veren verliest is het een gewone pauw.
  Wat ik dan niet begrijp is dat er nu 2 mensen en 1 paard gefrustreerd zijn, iedereen schrijft erover maar niemand grijpt in.
  Destijds heb ik het geprobeerd, maar besef dat ik de persoon er niet voor ben om me hier in te mengen.
  Wanneer staat er iemand op? Of moet Toot het zelf oplossen?

 • ine

  Wat afschuwelijk dat zo’n edel en onovertroffen paard het slachtoffer dreigt te worden van het grote geld en de commercie! Ik hoop maar dat hij het overleeft en dat hij als er niet meer genoeg aan hem te verdienen valt terug mag keren naar waar hij thuishoort: bij Edward op stal om vervolgens weer te stralen in de ring als nooit tevoren! Dat is mijn droom voor dit schitterende paard!!!

 • Marianne

  Goed geschreven.
  Wat mij eigenlijk meer verbaast, is dat niemand het over de tegenvallende prestaties van Gal met Sisther heeft en over het rechterachterbeen van Sisther tijdens de piaff. Wat is jouw visie hierop, Arnd?

 • Yvette

  Moedig om van dit soort feiten verslag uit te brengen.. Maar wederom zien we wel de splinter in het oog van de ander, maar niet de balk in het eigen oog. Over hoe leuk Edward is als hij niet tevreden is wordt nooit zo eerlijk gesproken.. Of over de verwondingen aan de vlanken van zijn paarden.. Of misschien wel over de “raadselachtige” manier waarop Sisther het hele weekend met het rechtachterbeen heeft lopen trekken. Je moet de waarheid wel willen zien natuurlijk. Dat Mathias nog niet echt lekker over weg kan met Toot is duidelijk, maar voorlopig was hij de enige die er aan wilde gaan staan en dat zal ook niet voor niets zijn.

 • H. Paerels

  Ach mensen, houd toch op met die hypocricie en die zogenaamde emoties.
  Leer eens te kijken naar africhtingsfouten in plaats van naar uitvoeringsfouten.
  Totilas is er ooit gekomen dankzij de kwaliteiten van dit paard, ondanks zijn toenmalige ruiter.
  “Ach arme Toti”, maar gek genoeg hoorden we maar heel weingen toen het paard destijds (nu gelukkig niet meer) horizontaal “opgerold” werd en verticaal ge-“hyperflexed” werd in de training, nee uiteraard niet in de proef.
  Dáár heeft Rath last van! Rijd dat er maar eens uit!
  Zoals dhr. Bronkhorst terecht opmerkt, werden dit afgelopen voorjaar de eerste voorzichtige positieve uitwerkingen van de nieuwe training zichtbaar: inderdaad (gelukkig) minder spektakel, een minder hoog voorbeen, maar verlenging van het frame tijdens de uitgestrekte draf met daarbij lengte in de hals en een duidelijk stuwend achterbeen. Het paard kwam duidelijk naar vóren. Daar gaat het om, lees de reglementen van de FEI er maar op na!
  Inderdaad, dat was dit voorjaar; in Rotterdam was daar niets van terug te vinden, alleen van een goed dalende achterhand tijdens Piaffe, Passage, ondanks alle taktfouten.
  Jammer dat de combinatie zich niet langer in de luwte heeft kunnen ontwikkelen en meer tijd kreeg.
  En, beste meneer Bronkhorst, wat doet het terzake dat Rath junior met senior ruzie kreeg afgelopen zondagochtend jl.?!
  Dat is stemmingmakerij, koren op de molen van al die “Toti-fans”.
  Houd de emoties er buiten.
  Geef die knul de tijd en oordeel voorlopig niet…

 • Micheline Poock

  Dames en heren,
  geachte heer Bronkhorst,

  ik dank u voor uw open brief, en de moed u hebben getoond in orde.

  Deze kwestie is zo emotioneel, hier helpt alleen objectiviteit:
  1. Mag EG Toto opnieuw riden?
  2. Schept NL het ten minste 5 miljoen bij elkaar te brengen, om de sportrechten terug te kopen?
  3. Welke person organiseert het?
  4. Welke person uit de internationale sport mag met PS spraaken?

  Volgens mijn ingetogene mening, is et niet onmogelijk dat PS Toto terug verkocht
  Hij wilt dat om geld te winnen. Het argument moet zijn dat Toto “zücherisch” an waarde verliest, indien hij nu uitwijst was “moeilijk” te riden te sin.
  In D heeft PS niet een mogelijkheid om nog eens passagier te vinden.

  Nogmaals, mijn bescheiden mening: de enige horsewoman die zouden zijn in de situatie van volledige te paard rijden, is Nicole Uphoff, want nicole net als EG heeft hart en de hersenen en het heeft niets te verliezen in D, maar alles te winnen. Een laatste redmiddel om Toto te helpen, als de variant EG niet mogelijk is?
  Wie heeft de moed om voor te stellen dit uit het internationale toneel?
  Laten we terugkeren naar volledige, wat hij was-een topper.

  En laten mensen te ontstaan voor de behoeften van het paard. Ik heb mogen hun artikelen, alsmede mijn opmerking te vertalen naar Duitse en in sommige foren te publiceren.

  Veel groeten uit Duitsland!!!!!!!!!!

  Micheline Poock
  The Horse Care Company

  Sorry – hellas praat ik niet heel good nederlands.

 • Barbara

  Ik heb vreselijk te doen met Totilas… maar ook met Matthias. Wat die man al niet over zich heen heeft gekregen, ik zou ook niet meer ontspannen kunnen rijden op zo’n manier.
  Ik was destijds behoorlijk pissig op de familie Visser dat ze voor het geld gingen maar vind dat je het Matthias niet echt kwalijk kunt nemen.
  Verder vind ik het grappig dat mensen in hun emoties ineens Duisters schrijven i.p.v. Duitsers en de heer Schockemöhle nu Shockermohle noemen. Hoe toepasselijk.
  En de reactie van de paardenhouder uit Oos-Groningen vind ik raar. Wie heeft er nou even 15 miljoen in zijn ladenkastje liggen? De verkoop ging te snel om nog een samenwerkingsverband in elkaar te flansen.
  Wens lieve Totilas het allerbeste. Misschien moet iemand die dat kan eens intuitief met hem communiceren om er achter te komen wat hij ervan vindt.

 • Yvonne

  Het hele gebeuren rondom ‘Totilas het wonderpaard’, doet mij denken aan de wondermerrie Poetin. Ik hoop toch niet dat dit paard hetzelfde lot is beschoren.

 • Karel de Lange

  Het trieste van deze hetze tegen Rath is dat Gal wordt verheven als een sublieme en unieke ruiter. Niets is minder waar en zijn matige prestaties in Rotterdam getuigen daarvan.

  De fouten die Gal met Totilas maakte, worden Rath nu wel en Gal destijds niet aangerekend. Daarbij mogen we ook niet vergeten dat Rath met Totilas in Aken maar liefst drie proeven won.

 • Eiríkur

  Het kan zijn dat ik er helemaal naast zit, maar in mijn beleving hoeft het geen 15 miljoen te kosten om Rath van Toot af te krijgen. Mevrouw Linsenhoff heeft, als ik het goed onthouden heb, 2,5 miljoen voor Toot’s sportrechten betaald aan PS, dus is zij in mijn beleving degene waarmee onderhandeld moet worden.

  Gezien de neerwaartse spiraal waarin ruiter en paard terecht lijken te zijn gekomen en waarvan de bodem wellicht nog niet eens in zicht is, zou ’t zomaar kunnen dat ze een Loch in die Luft springt als er een investeringsconsortium met 3 à 4 miljoen over de brug wil komen om de sportrechten op Toot van haar over te kopen. En dat is een bedrag dat zelfs hier in NL toch wel bij elkaar te sprokkelen zou moeten zijn…

 • Nathalie

  Beste Alle,

  Ik heb Totilas 2 dagen gezien bij het EK, Het is het beste paard van de wereld en met de goede ruiter op z’n rug is hij niet te verslaan, door niemand!!

  Edward & Totilas hadden ze niet van elkaar mogen/moeten scheiden..
  Geld dat heeft ze gescheiden..
  Zoals hier boven al beschreven staat!!

  Vind het zó zonden, baalde ook vreselijk bij het EK.
  En nu dit allemaal gelezen te hebben…..Ze hadden het moeten weigeren.

  Edward en met Sister presteerde niet goed.
  Maar buiten dat de klik die wij hadden met Edward en Totilas is VT…

  Ik mis Totilas met Edward!!

 • Nathalie

  Denk niet dat NED met 2,5 milj. de sport rechten kan terug kopen..
  Anders hadden ze dat toch gelijk kunnen doen, hadden ze 13 milj. + Totilas!!

  Die Visser heeft toch zat geld hij staat in de Quote!!

  Schrijntje voor hem!!

 • Marijke Van't Hoff

  Het was inderdaad heel treurig om Totlias nu weer terug te zien. Hiet zijn geen woorden voor maar wel een groot voorbeeld dat je (gelukkig) resultaten niet kan kopen. Deze ruiter en paard zijn absoluut geen geheel het klikt niet en zal mijn inziens nooit gaan klikken dit paard is dood ongelukkig momenteel. .Wat denk je de Duitse mentaliteit is niet geschikt voor ieder paard en zeker niet voor Totilas die zo een geheel was met Edward. Ook paarden zijn gevoelsdieren en het is om te huilen nu dat zo,n super paard finaal naar de knoppen wordt gereden door een onervaren ruiter en slechte trainer die dit paard niet begrijpt…
  Wij kunnen alleen maar hopen dat we Totilas voor een ,,klein prijsje weer terug kunnen kopen . Er is vast wel iemand die dit paar wil sponsoren en Edward hem weer te laten berijden.
  Wij moeten dit paard redden voor het te laat is .Marijke

 • Brigitte

  Dank u wel mijnheer Bronkhorst, voor dit uit het hart geschreven stuk. Respect voor uw moed dit te publiceren, u schrijft wat velen denken en voelen maar niet openlijk (durven) zeggen. Laat alle flauwe “schoenmaker blijf bij je leest” opmerkingen voor wat ze zijn, keep up the good work!!

 • Elise

  Verliezers

  Het is te hopen dat de familie visser nog steeds gelukkig is met de verkoop van hun paard anders zijn er tot nu toe alleen verliezers.

  Edward, de eerste ruiter die een score behaalde boven de 90% met een zelf afgericht paard.
  De familie Rath ,die zich nooit heeft gerealiseerd hoeveel druk het rijden van T met zich mee zou brengen .Mar die is gaan starten terwijl ze er nog niet klaar voor zijn en langzaam aan het bezwijken is onder de onmenselijke druk.
  Ps die de foute inschatting maakte dat hij T zou kunnen exploiteren met sportrechten,smakeloze merchandise en dekgeld. Dit alles lijkt een farce te worden (van de prijzen van de veulens in borculo zal hij niet vrolijk geworden zijn).Een ‘paardenman”die paarden als vee beschouwd en behandeld.
  De sport is een groot verliezer,dat spreekt voor zich.
  Last but not least :Totilas , die te maken heeft met een gefrustreerde ruiter . En het vooruitzicht van een oude dag bij ps op stal ,net als zijn collega’s grijs verstoft staan te verpieteren in een donker hok ,(met eigen ogen gezien)met als enige uitje een sprong op de bok af en toe. Wat een schande dat dit in deze tijd nog allemaal normaal gevonden wordt.

 • Eiríkur

  @ Nathalie uit Bergambacht:

  De situatie is nu wel even anders dan op het moment van de verkoop. Toen waren de verwachtingen huizenhoog gespannen: Toot zou met de, op dat moment nog niet eens vaststaande duitse ruiter die hem zou gaan rijden, de komende jaren wel even alle te verdelen gouden medailles op het hoogste dressuurniveau voor Duitsland gaan binnenhalen; zowel individueel als voor het landenteam.

  9 maanden verder zijn ze afgelopen weekeinde aan de andere kant van onze oostgrens met een flinke klap van hun roze wolk gelazerd: het zo gewenste succes, dat met eigen fokprodukten niet te behalen viel, bleek/blijkt nu ook nog eens niet te koop te zijn en in ieder geval de nabije toekomst, ziet er niet heel rooskleurig uit.

  En dan is 2,5 miljoen opeens best wel een hoop geld, ook als je zoveel geld hebt dat je het gemakkelijk kunt missen.

  In aanvulling op mijn vorige bericht: weet iemand misschien hoeveel barreermeister PS nog in de melk te brokkelen heeft voor wat betreft het eventueel doorverkopen van de sportrechten op Toot door Frau Linsenhoff?

  Iig. hoop ik dat er linksom of rechtsom een einde aan deze farce komt, voordat Totilas total-loss is.

 • doortje

  Helemaal eens met bovenstaande beschrijving het doet je pijn aan de ogen, zo n ongelukkig paard dat drammerige is oorzaak landsaard maar het grootste probleem is hier : het grote geld bah bah

 • Jessica

  Respect voor de schrijver! Het vergt moed en een zeker persoon om dit publiek te maken. Als dit alles waar is, waar ik van uit ga, is het goed om hier iets mee te doen. Arnd is iemand die er toe doet in de paardensport, maar is niet een collega ruiter. Wellicht de ideale positie om op deze manier ruchtbaarheid te geven aan de situatie van Totilas. Daarbij hoop ik net als Arnd dat het weer goed komt, voor alle betrokkenen!

 • mariusjansen

  Totilas werd naar mijn bescheiden mening echt op zijn Duits gereden,veel te veel hand gebruik en te weinig voorwaarts. Zo zie je gelukkig maar dat je een goede combinatie bij dressuurpaarden niet echt kan kopen. Totilas leek niet echt plezier te hebben in het werken,hij leek wel op een in elkaar getrokken Lipizaner

 • Anne-Marie

  Ik ben het helemaal eens met het verhaal van Arnd, zelf had ik de conclusie ook al gemaakt tijdens de Kur die ik zag op TV, geen match, het is geen volmaakte eenheid.
  Het gaat weer allemaal om geld, geld, geld, macht en tijdsdruk.

  Klasse Arnd, dat jij, in jouw positie als fotograaf zo durft te profileren, los van het feit dat je een geweldige fotograaf bent (heb net je website bekeken) , zou je ook teksten kunnen schrijven, het heeft mij diep geraakt.

  Totilas: “Once in a lifetime”, hoop dat ze het snel doorkrijgen vriend.

 • peter weter

  @Karel de Lange,

  Ik zie in geen enkel commentaar staan dat Edward Gal een sublieme en unieke ruiter is. Wel zijn de meeste mensen het erover eens dat de combinatie Gal en Totilas uniek en op momenten subliem was….

  Bovendien zie ik dit niet als een hetze tegen Rath. De heer Bronkhorst heeft gedurende het EK (onder andere) deze combinatie op de voet gevolgd en constateerd hierbij een aan ta zeer kwalijke misstanden. Ik neem aan dat u het er mee eens bent dat een paard dat onregelmatig is niet getraind/gestart hoort te worden.

  Bovendien geeft de heer Bronkhorst aan dat hij getuige is geweest van een openbare ruzie van Rathh waarbij hij te kennen gaf niet meer te willen starten.

  Ik zie het niet als een hetze tegen Rath, integendeel, het lijkt mij meer gericht op de inmiddels misselijkmakende marketingformule die ‘Project Totilas’ heet.

 • myriam Belg

  Wat nu gezongen ????
  Had dit niet alles vermeden kunnen worden als het Nederlandse team op een of andere manier dit paard zelf had kunnen behouden ??
  Die Mr Visser is gewoon tilt geslagen bij zoveel geld en waarschijnlijk was er geen tijd meer om even razendsnel met een alternatieve oplossing op de proppen te komen. En nu zitten we met de gebakken peren..Edward doodongelukkig, Rath gefrustreerd, ieder wil iets van hem, het wil maar niet lukken, ook niet leuk denk ik van je eigen vader getraind te worden (ook al doen ze altijd alsof alles altijd “Friede Freude Eierkuchen ” is, soms wordt je er misselijk van), ik als fan van Edward en Toto depri tot en met… die Kür van die twee was gewoon om van je stoel te vallen, zó mooi, ook al ben je geen paardefan of zo, het heeft je dierect in zijn ban, terwijl die Kür van Rath eerlijk gezegd saai is..
  Wat een doffe ellende.
  Heeft er niemand een goed idee ?????
  Zo kan het toch niet verder gaan.
  Het gekke is ik woon in München..
  en vervolg hier de media in Duitsland en de meeste Duitsers willen ook dat Toto terug gaat naar Edward ! raar maar waar.
  Allez Hup :))

 • Yvette

  In het bericht van meneer de Lange maakt hij i.m.o wel een heel belangrijk punt. Want wat de één aangerekend wordt, daar wordt bij de ander geen rugbaarheid aan gegeven. Dit geld overigens ook over de misstanden waar over u het heeft. Hier breed uitgemeten (en terrecht), maar voor de Nederlander altijd in de doofpot gestopt.. En dat is met twee maten meten, als het hier echt zou gaan om het welzijn van de paarden. Want zo lang Toot alles wint, maakt niemand zich druk over hoe “Gelukkig” hij wel of niet is!

 • Ceciele

  Ja je durft inderdaad wel om dit te schrijven maar toch mag het wel gezegd worden, al vind ik wel dat er ontzettend veel druk op die jongen ligt. Absoluut mee eens dat ie niet goed liep ik vond het zelfs meer op een spaanse pas in de draf lijken….maar het blijkt wel dat je een EK resultaat niet kunt kopen.

  Toch blijf ik van mening dat iedereen maar ooit een keer een echte klik heeft met een paard en dat vond ik ook met Edward en Totilas maar herhaalt de geschiedenis zich niet met zo’n zwarte parel want wat zeiden we met z’n allen over Ferro die moest het ook gaan doen op de OS met Coby maar ook die hengst liet haar finaal zitten toendertijd.

  Maar bovenal vind ik dat we niet moeten vergeten dat het niet perse de kwaliteit van het paard hoeft te zijn het gaat om meerdere factoren kijk maar eens naar die Uthopia geweldig wat heb ik zitten genieten van dit paard en Scandic is niet mijn favoriet maar wat geweldig had die Patrick Kittel gereden, super gewoon hoe hij dit paard reed en dan die spanjaard.
  En ja ik ben nog steeds van mening dat ik bij Anky met Bonfire die echte klick zag en dat was meschien ook niet het laatste paard in 1e instantie.

  Maar bovenal met geld is echt niet alles te koop, en het is natuurlijk in en in triest dat het zo gaat maar het gebeurt laten we hopen dat ze nu ingezien hebben dat het zo niet werkt en dat ze iemand in de hand nemen die het weer in het reine kan brengen, als ik Schockemulle was zou ik Edward weer inschakelen want als het dan echt om het geld te doen is wat iedereen hier suggereerd, kun je dat maar beter weer doen, in de 1e plaats in het belang van het paard en de 2e plaats de inkomsten die volgen uit z’n prestaties want dat is wel gebleken.

 • paardenfokkerij-olympus

  Arnd maakt dezelfde fout als PS en de familie Rath om te denken dat een top GP paard door iedereen zomaar op hetzelfde niveau ten alle tijden nagereden kan worden.

  Een zelfde soort fout , die voortdurend gemaakt wordt is :dat wij het paard dingen moeten leren.

  Dat is niet zo.Wij moeten ons zelf leren de juiste voorwaarden te scheppen voor het paard om …onbelemmerd …het gevraagde uit te kunnen voeren.
  Het paard zal daar met een natuurlijke vanzelfsprekendheid door balans en buiging op zijn eigen trainingsniveau prompt aan voldoen.
  Dit laatste zal niet iedereen direct van me aannemen , omdat de term :de juiste voorwaarden scheppen door menigeen niet juist begrepen zal worden.

  Het draait allemaal om het juiste evenwicht in combinatie met de juiste buiging in het betreffende moment. Het paard is met zijn 600kg op vier dunne hoge stelten bij uitstek afhankelijk van dat volmaakte evenwicht vooral bij tempowisselingen en veranderingen van richting en het rijden van zijgangen en wissels.
  Iedere balansverstoring moet onvermijdelijk gecompenseerd worden door onwenselijke compenserende spierspanning,die afbreuk doet aan de lichtheid en vanzelfsprekendheid en het plezier van het paard.

  Jammer dat relatief erg weinig mensen en ruiters de moeite nemen om deze finetuning waarmee de rijKUNST begint te doorgronden.

  Een extra complicerende factor is dat mensen ook nog eens hun eigen permanente scheefheid niet meer als zodanig onderkennen en zelfs zo dat als je ze recht op het paard zet ,hun hersenen registreren dat ze er bijna afvallen.

  Met het bovenstaande wil ik aangeven dat een gevormde ruiter op een door iemand anders gevormd paard(uit een andere school) problemen heeft om de africhtings fouten(want wie is volmaakt?) van de vorige ruiter te compenseren en het paard daarnaast tegelijk te confronteren met zijn eigen fouten.
  Vooral zeer getalenteerde paarden voorzien van een hoge gevoeligheidsgraad, waar veel van verlangd wordt ,zijn hier (tijdelijk)de dupe van.

  De ongelijkheid van Totilas ,die ik ook heb gezien, komt bv voort uit bij een maximaal aanspreken van de kracht in de achterbenen, waarbij het ene achterbeen net iets meer kracht kan ontwikkelen dan de andere en daardoor het diagonale voorbeen meer kan ontlasten /heffen dan het andere.
  En Totilas heeft een paar maanden geleden hoefprobleem achter gehad en heeft dus een tijd een achterbeen ontlast gehouden.

  De druk op deze jonge ruiter is bovenmenselijk en wordt hem zichtbaar van tijd tot tijd te veel.
  De stress staat de fine tuning in de wegbij het rijden en irritaties lopen hoog op.
  Zo was dat ook te zien bij Rath bij het groeten na binnenkomst-ik meen in de Special- waar Totilas de verbinding met de hand loslaat en Rath zonder aanleuning weg zou moeten rijden. De geirriteerde contraproductieve ruk links, ruk rechts was tekenend voor de situatie.

  Misschien kan Bretton Woods tijdelijk als bliksemafleider fungeren, maar om Totilas af te schrijven????.
  Ik zou er maar niet op rekenen!!

  De titel :hoe zo iets in zo korte tijd heeft kunnen gebeuren, zou je beter kunnen vervangen door :

  Geweldige Totilas loodst slechts binnen negen maanden zijn nieuwe ruiter binnen de wereldtop.

  Sjaak Hoedjes

 • saskia

  Typisch dat paul s paarden in een donker hok zet, of ze nou 10miljoen of 3.000 euro kosten dat zou nooit mogen, slechte reclame voor hem zeg!

  Ik zeg Totilas terug naar zijn enige echte eigen ruiter! Zonde dat dit paard niet meer gaat schitteren op de manier die wij gewend van hem zijn. Pijnlijk.. wel een opsteker voor Edward al zal het hem pijn doen zijn maatje zo te zien.. Ook wel een opsteker voor Nederland die op deze manier toch weer een hele goeie kans krijgt op de Olympische spelen.

 • Marianne

  @Sjaak quote: “Geweldige Totilas loodst slechts binnen negen maanden zijn nieuwe ruiter binnen de wereldtop.”

  En zo is het maar net!

 • Anne

  Iedereen blijft maar zeggen ‘dat er zo veel druk op die jongen ligt’, maar ze doen het zichzelf aan!!! Ze hebben zelf gekozen om Totilas te gaan rijden en dat brengt bepaalde consequenties met zich mee, dat waren ze zich maar al te goed van bewust! Of hadden ze dat inzicht niet….

  Ann Kathrin Linsenhoff zegt dat ze zo graag iets voor anderen wilt betekenen via de Unicef Stichting. Had ze beter al die miljoenen daar in kunnen stoppen en heel veel kinderen een beter leven kunnen geven, dan al dat geld uitgeven aan Totilas….

 • Eiríkur

  @ Sjaak Hoedjes en Marianne uit Ede:

  Zullen we gewoon de cijfers even op een rijtje zetten? Die liegen er namelijk niet om en blij kan niemand er van worden:

  CDI 3* München, 2 juni 2011, GP: 76.79% (debuutwedstrijd)
  Pfingstturnier Wiesbaden, 12 juni 2011, GP: 72.915%

  DK Balve, 17 juni 2011, GP: 81.02%
  DK Balve, 18 juni 2011, GPS: 83.42%
  DK Balve, 19 juni 2011, Kür: 85.55%
  Gemiddelde Rath/Toot dit tournooi: 83.33%

  CDIO Aken, 14 juli 2011, GP: 82.149%
  CDIO Aken, 16 juli 2011, GPS: 83.083%
  CDIO Aken, 17 juli 2011, Kür: 82.825%
  Gemiddelde Rath/Toot dit tournooi: 82.686%

  FEI EK Rotterdam, 18 augustus 2011, GP: 79.453%
  FEI EK Rotterdam, 20 augustus 2011, GPS: 77.039%
  FEI EK Rotterdam, 21 augustus 2011, Kür: 81.696%
  Gemiddelde Rath/Toot dit tournooi: 79.396%

  Als we nu München en Wiesbaden eens als “oefenwedstrijdjes” beschouwen ter voorbereiding op het echte werk en alleen naar Balve, Aken en Rotterdam kijken, dan is de trend toch duidelijk? Van Balve naar Aken ging het tournooigemiddelde nog “maar” ca. 0.7% omlaag, weer een maand later in Rotterdam is het verschil met Aken afgerond maar liefst -3.3%! In totaal is deze combinatie dus in twee maanden tijd bijna 4% lagere punten gaan rijden, in plaats van het niveau vast te houden of liever zelfs een licht stijgende lijn te laten zien.

  Het zou natuurlijk niet reëel zijn geweest om op korte termijn uitslagpercentages te verwachten die het “team” Gal/Toot benaderen of zelfs overtreffen, maar als in de aanloop naar – en tijdens! – het belangrijkste evenement van het seizoen de scores alleen maar dalen, zit er in mijn beleving ergens iets ernstig mis daar. En of dat nu in de interactie ruiter-paard zit, in de manier van rijden, in de zwaarte van de trainingen of noem het maar, op deze manier gaat het ‘m met die twee gewoon niet worden.

 • Anne

  Interessant: gisteren zijn er op de veulenveiling in Borculo al 4 veulens geveild van Totilas, voor de volgende bedragen.
  – Euro 8000,-
  – Euro 10.500,-
  – Euro 10.000,-
  – Euro 23.000,-
  De veilingtopper (dressuurrichting) van de hengst Charmeur ging weg voor euro 74.000,-

  Als Paul Schockemöhle merkt dat de interesse in Totilas als dekhengst verminderd (en dus de inkomsten voor hem omlaag gaan) door de prestaties onder Matthias Rath, danwel door alle negatieve media-aandacht, dan zal hij waarschijnlijk wel ingrijpen.

 • M

  Deze situatie kon niet duidelijker omschreven worden. Laten we hopen voor totilas dat hij snel uit zijn lijden verlost wordt zodat hij hopelijk zijn cariere hier waar hij thuis hoort voort kan zetten. In gedachte bij T.

 • sabien

  super onder woorden gebracht Arnd! En inderdaad respect dat je als fotograaf dit artikel hebt geplaatst.
  En laat die geitewollensokken figuren lekker blazen met hun hyperflexgezeik. Nog nooit was er een paard dat zo los door zijn lijf was en met zoveel vrolijke go door de baan ging als Totilas. Optimaal en zorgvuldig opgeleid door Ed. Helaas is Totilas niet geschikt voor de duitse manier van rijden. De drang naar voren is ver te zoeken en Totilas wordt er gooierig, uit balans en chagrijnig van. Jammer dat het niet klikt hoor, Alexander Matthias zit er fantastisch mooi op maar helaas win je het daarmee alleen niet. Iedereen die het rijden van Ed zit af te kraken begrijpen de hele manier van rijden niet en hebben werkelijk geen idee waar ze het over hebben. En dan over de tegenvallende prestaties van Sisther? Mensen waar heb je het over…deze merrie is qua karakter en kwaliteit niet met Totilas te vergelijken en hoe knap is het om met zo’n hete merrie nog zo fantastisch te presteren? Ik neem mijn petje af.

 • ingrid

  Indrukwekkend verslagl waar je een beetje stil van wordt. Echter, ook deze video trof ik op youtube en de beelden geven weer een ander beeld van een vrolijk paard en blije ruiter. Slechts een maand geleden in Aken. Misschien is er toch hoop voor Toot en MAR.
  http://www.youtube.com/watch?v=J4hulXv0NdA&feature=related

 • Alvera

  Arnd schrijft:” Op vrijdag traint Rath Totilas lang en naar mijn gevoel zwaar voor een tussendag met nog twee proeven te gaan.”
  Naar mijn mening heeft het ook het maken hebben met verkeerde management. Ik las al eerder dat Rath Totilas twee keer daags reed thuis.
  Als je een paard te veel rijdt heeft dat een averechtse effect op zijn welbevinden zowel lichamelijk als psychisch. Overmatige training/belasting leidt tot verzuring van de spieren en dat leidt weer tot minder graag willen gaan ervoor.

 • Eveline

  Verrassend om zo stuk te lezen van een “fotograaf”.

  Iedereen die Totilas de laatste wedstrijden heeft gezien zal kunnen beamen dat Totilas bij lange na niet zijn niveau haalde zoals onder Edward.

  Maar de stellingname dat dit gebaseerd is op verkeerde beslissingen en inzichten gaat toch te ver vooral als dit uit de mond komt van een fotograaf.

  Een aantal redenen zijn duidelijk.
  1) Is Rath van hetzelfde kaliber als Edward? Nee zeer zeker niet.
  2) Is de band Rath Totilas gelijk aan die van Edward, Nee zeer zeker niet, echter dit kan men ook niet verwachten daar Edward Totilas compleet heeft opgeleid en van haver tot gort kende.
  3) Zal Totilas ooit nog het niveau halen als onder Edward? eerlijk gezegd zou mij dit verbazen.

  We moeten gewoon accepteren dat ons allerbeste dressuurpaard door een minder getalenteerde “Duitse” ruiter wordt gereden en hopen dat de twee een combinatie gaan vormen en tot betere prestatie gaat leiden.

  Hoe vaak is dit tot nu toe gebeurd met onze top springpaarden, dan doen we toch ook niet zo zuur en hebben we ook medailles verloren.

  Om te spreken van verdriet gaat dit echt te ver.

  Vooral als dit gebaseerd is op aannames en veronderstellingen van een “kenner”

 • josta steenbekkers

  als je naar totilas keek tijdens het ek dan zag je verwarring. matthias weet helemaal niet met de power en het eigenen van het karakter van totilas om te gaan.
  we hadden het vroeger wel eens over het verschil van rijden tussen duitsers nederlanders en engelsen.
  engelsen konden met alle paarden rijden. ze pasten zich aan aan het paard. Bij het springen had je toen al nick scelton, david broom en harvey smith. Onmogelijke paarden voor de nederlanders kregen zij op het hoogste nivo aan het lopen.
  Nederlanders analyseren een paard laten er een systeem of manier van rijden op los en rijden op techniek, systeem en stijl. we zijn niet te beroerd om eens wat uit te proberen en houden onze ogen en oren open. we waarderen een beetje speelsheid en ondeugendheid maar proberen het wel te beteugelen
  duitsers zijn anders. zij fokken een paard wat bij hen past.waar zij mee om kunnen gaan. zij hebben een systeem en zij weten hoe het moet dat was allemaal heel gecontroleerd en systematisch. Buigen of barsten.
  het zit bij matthias rath absoluut niet in de genen om speels in te spelen op de mogelijkheden en het specifieke karakter van totilas. Daarvoor schiet de flexibiliteit zijn genen te kort.
  en dat is jammer want onze paarden zijn zo gefokt dat je er een beetje mee aan moet doen. en ze wat uitspattinkjes gunnen, lachen als het even niet gaat maar wel vrolijk blijven doortrainen en denken het komt nog wel en wat in het vat zit verzuurd niet.
  de duitser wil absoluute gehoorzaamheid van zijn paarden op ieder moment. dat kan niet met een nederlander en ook niet met een nederlands paard.
  De huidige dressuur vraagt een stukje extra. iets waardoor je voelt dat paard en ruiter het samen doen dat het paard met zijn eigen identiteit ook tot zijn recht komt. dat je niet alleen dat van hem pakt wat je past maar dat je ook van de andere dingen houdt en die waardeert.

 • alexandra

  mensen, van drama gesproken he!
  geef die nieuwe combinatie toch eens een kans!
  tis ni omdat het goed ging met Edward dat het zo ineens van de eerste slag goed gaat bij matthias!
  ik vind dit wel wat overdreven!
  iedereen maakt wel eens ruzie als er stress is, is dat een reden om deze conclusies te trekken???
  denk het niet
  stop met de drama queen uit te hangen aub!

 • Angelique

  Dus zo gaat dat er aan toe achter de schermen. Dat is verre van het mooie ideale plaatje wat de dressuurliefhebber te zien krijgt vanaf de tribune of op de TV. Heel goed van de fotograaf dat hij hier mee naar buiten komt. Chapeau!
  Voorts vraag ik me af wat de eigenlijke rol is van de officials en toezichthouders op zo’n wedstrijd? Hebben zij oogkleppen op? Lopen die daar voor het zicht rond om het publiek het idee te geven dat ze begaan zijn met het welzijn van het dier? Het zou me niets verbazen in deze.

  Een paard mag niet kreupel lopen bij het losrijden, wat daarvan ook de oorzaak mag zijn. Om maar te zwijgen over die wond in de rechterflank.

  Is dit nog sport? Nee, dit gaat alleen maar om het grote geld, er moet worden gepresteerd en dat binnen enkele maanden, alles ten koste van zo’n prachtig dier.

  Ik heb geen medelijden met Matthias. Hij is toch niet met een pistool tegen zijn hoofd gedwongen om Totilas te gaan rijden?
  Al die eurotekens in de ogen, het “hebben, hebben, hebben” van zo’n geweldig paard en in een kort tijdsbestek de ring inrijden geeft bij elkaar opgeteld dit resultaat. Walgelijk zootje.

 • Anne

  @ Alvera
  Helemaal mee eens! Edward heb ik wel eens horen zeggen dat hij Totilas op sommige dagen maar 20 minuten reed, omdat hij het allemaal zo makkelijk doet en snel leert.

  @ Ingrid
  ‘Leuk stukje’ van een Duitse tv zender! Dan moet je voor de grap maar eens kijken naar de prijsuitreiking via Clipmyhorse.de -> daar ziet je dat Rath Totilas totaal niet onder controle heeft, die gaat in volle galop met hem de bak uit! Edward kon die power met 1 hand controleren, vergelijk maar met het jaar ervoor bij Edward.

 • Een hele gelukkige KWPN-er

  Lieve Toot,
  Wat een geharrewar toch rondom jouw persoontje en dat alleen maar omdat je mooi bent, een goed karakter hebt en blijkbaar gezegend (?) bent met drie goede gangen . Het zal jou allemaal een worst zijn. Diep binnenin je hersentjes ben jij een paard, net zoals ik. En ze sollen maar met jou en met de eurootjes.
  Daarom stel ik je voor, als het allemaal echt niet meer gaat, fysiek of psychisch, om lekker bij ons met pensioen te komen.
  Zomer en winter buiten, want dat kan hier, met een hele grote inloopstal, 24 uur per dag vrijheid.
  Een schoon strobed voor als je overdekt wil slapen, een automatische drinkbak, altijd natuurhooi ter beschikking en goed voer. Tien hectaren met een bos, heuvels en vriendjes om mee te spelen, mee te slapen, aan te knabbelen en al het terrein direct rondom het huis, kan je onze mensenvrienden roepen als er iets is. Geen verkeer, dus soms gaat de wei weleens open, kan je gezellig bij huis keutelen en druiven en vijgen snoepen, onder voorwaarde dat je niet het huis in gaat. Een soort vrijheid waar je snel aan went, want ervan door gaan komt echt niet in je op, je bent altijd al in vrijheid. Wat wil je nog meer?
  Eerst de ijzers achter eraf, later voor en vervolgens exit piaffe, passage, wissels en iedere dag een mens op je wervelkolom. Je prachtige bespiering houd je vanzelf wel door de heuvels op en af te rennen. Wissels gaan dan vanzelf en als er ’s nachts wilde zwijnen en herten voorbijkomen houd je de piaffe er ook wel in.
  Met de herten kan je trouwens spelen, doen wij ook.
  Je blijft wel recht houden op iedere twee maanden hoeven bijwerken, wasbeurten, een masker tegen de vliegen, enz enz, maar bovenal een paardenleven.
  We zeggen dan lekker niemand waar je bent (hier malen de mensen daar niet om), misschien nodigen we alleen Arnd een keer uit om onder strikte geheimhouding te komen kijken wat een geweldig “paard” je bent geworden.
  En als ome Paul en tante Unicef dan een kleine maandelijkse bijdrage leveren is iedereen gelukkig.
  Houd het in gedachten!!
  Veel sterkte en wellicht tot ziens.
  Een broeder KWPN-er

 • leontien ruissen

  Eveline…. Beetje denigrerend…..’kenner’, ‘een fotograaf….’ Arnd geeft zijn mening, ook een ‘kenner/fotograaf’ heeft dit recht, lijkt me. Verder wil je niet weten hoe geconcentreerd je als fotograaf de bewegingen volgt van je onderwerp. En als je je dan – zoals Arnd – al je hele leven in paardensportkringen begeeft zou ik niet weten waarom zijn mening minder valide zou zijn dan die van jou en mij. Integendeel, eigenlijk.

 • Miranda

  @ H.Paerels

  De strijd tussen klassiek rijden en hyperflexen (zoals de tegenstander dat zo graag noemen) krijgen we nooit de wereld uit! Ik heb onlangs nog in een heerlijke discussie mogen participeren tijdens een trainingsweekend in Duitsland, waarbij de trainingsmethoden uit de keuken van Anky ongenuanceerd werden afgebrand, terwijl alle deelnemers van dat trainingsweekend de teugels te kort hadden en alleen maar verzamelden, verzamelden, verzamelden… net als MAT. Hoe kunt u nu zeggen dat het paard bij Edward niet en bij MAT wél voorwaarts wordt gereden? Kijkt u nog eens naar de GPS. In de uitgestrekte draf gaat Toto bijna de lucht in en helemaal niet naar voren en dat deed hij bij Edward wèl. U heeft het over de regels van de FEI. De FEI wil graag een happy athlete zien. Bij MAT zie ik een paard dat er geen zin in heeft en nog steeds met zijn staart slaat. Zitten bij de piaffe? Eens, maar er is ook nog zoiets als té! MAT laat Toto zoveel zitten dat er geen sprake meer is van balans en Toto naar achteren piaffeert. Fijn dat u de FEI-regels uit uw hoofd kent en het opneemt voor MAT, maar uw verhaal klopt m.i. niet.
  Wat ik wel met u eens kan zijn is dat Totilas technisch gezien niet het beste paard is. Maar zijn optredens met Edward roerden mensen tot tranen. Niet alleen vanwege de (getrixte) showelementen, maar ook vanwege de combinatie en vooral de blijmoedigheid van Totilas. Misschien waren zijn bewegingen niet allemaal volgens de regeltjes, maar we vonden het wel verschrikkelijk mooi en nogmaals, Totilas deed het met plezier!
  Ik heb heel wat trainingen van Edward live in Harskamp mogen meemaken en ik vind de stress over hyperflexen zwaar overdreven. Toto liep bij Ed in de training ook gewoon als een happy athlete rond! Ik heb zeer veel respect voor Edward en zijn manier van omgaan met paarden en dat hij trixt, ja natuurlijk, want het is een jurysport! Je moet doen wat de jury en publiek waarderen, want alleen dan kun je winnen. Wil je dit niet, dan kun je thuisblijven. Maar met mijn hand op mijn hart kan ik zeggen dat de paarden van Edward zeer goed worden behandeld, en quite simple, dat zie je meteen als een paard de ring in komt!

  @ allen
  We gaan er inderdaad aan voorbij dat het optreden van Edward en Sisther nergens op leek, maar Sisther is geen Totilas, maar een chagrijnige neuroot. Maar als een familie Visser een van de beste ruiters van Nederland geen goed paard gunt en liever gaat voor nog een paar extra miljoentjes op de dubbeldikke bankrekening, dan zal hij het er mee moeten doen!

 • Maike K.

  Now that’s really pathetic to make bad advice. Totilas has not paralyzed. The Dutch are apparently still upset with the sale of the horse.

 • M

  @ Miranda en Leontien: dames ik ben het helemaal met jullie eens!!

 • H. Paerels

  Beste Miranda,
  Indien u goed gelezen zou hebben, had u geweten dat ik vind dat Rath in dit voorjaar zijn eerste voorzichtige uitwerkingen van zijn training liet zien en dat daar in Rotterdam helaas niets meer van terug te zien was.
  Wat betreft korte teugels, daar is niets mis mee zolang de hand maar meegaat en meeveert met de beweging van het paard. Dan is dat altijd te prefereren boven een harde stugge hand met een langere teugel.
  Dat de Duitseres alleen maar zouden verzamelen, is maar net wie u aan het werk heeft gezien. Graag wil ik u dan wijzen op het “losrijden” van Gal tijdens de WEG in Kentucky. De paarden van veel van onze Ned. ruiters komen doorgaans met heel veel wit schuim op het lijf de ring binnen…!
  Bij Gal ging Totilas níet naar vóren! Ook Parzival gaat niet naar vóren. Die blijft in een absolute oprichting hangen, hetgeen onmogelijk is om een correcte uitgestrekte draf te kunnen laten zien; dat is mechanisch, dus wel spektakel…
  Utopia ging naar vóren als een Happy Athlete, Parzival en Scandic niet. Ook Rath liet helemaal niets zien in Rotterdam. Dat is de taak waar Rath voor staat: een “mechanisch” paard omzetten naar een Happy Athlete. Ga er maar aan staan; in het hol van de leeuw waar iedereen hoopt dat hij onderuit gaat.
  Wat ik aan wilde geven met “volgens de regels van de FEI” moge duidelijk zijn: zo zou er gejureerd moeten worden. Dan had Cornelissen niet eerste kunnen worden. Als voorbeelden gaf ik eerder Piaffe en de uitgestrekte draf. Parzival zakt niet door de Hanken, door de gewrichten als gevolg van gedragenheid: het paard blijft hoog in het kruis, maar wel in het ritme ja. Dus niet zoals het hoort volgens de FEI om een Happy Athlete te zijn, maar mechanisch.
  Men beoordeelt alleen uitvoeringsfouten ipv africhtingsfouten. Dan zou je ook niet over een “foutlose” proef kunnen spreken, die bestaat niet, omdat perfectie niet bestaat aangezien je met levend materiaal werkt en het altijd beter kan.
  Utopia is een Happy Athlete met uitvoeringsfouten. Parzival was geen Happy Athlete, Totilas ook niet in Rotterdam, om over Sister de Jeu maar niet te spreken.
  Een Happy Athlete kenmerkt zich door lichtheid en ongedwongenheid dat samen de harmonie weergeeft.
  Iets wat je bij de Ned. ruiters en ook bij vele anderen míst vanwege het zware stanggebruik, inderdaad als gevolg van hun trainingsmethode.
  Ook ik ben chauvinistisch genoeg dat ik de Nederlanders bovenaan zou willen zien staan.
  Het resultaat moet echter wél op een eerlijke manier verkregen zijn en anders moet je het geen dressuur noemen.

 • Danny

  Ik denk dat meneer of mervrouw Paerels zelf geen paarden heeft of in ieder geval geen enkel gevoel voor paarden bezit.. Als je niet kunt zien dat Parcival en Scandic met plezier hun werk doen kunt u zich misschien beter bezig gaan houden met bloemetjes en plantjes.. Scandic zeer goed kennende weet ik dat hij niks doet waar hij geen zin in heeft! Niet bepaald een paard wat je dwingt!! De harmonie tussen Patrick en Scandic is zeer zeer groot. Om nog maar te zwijgen tussen die van Adelinde en Parcival.. Ook niet bepaald een paard wat over zich heen laat lopen!
  En als een paard hard werkt zweet hij of zij wel vaker hoor en daarbij schuimen is echt niet zo gek…

 • karin

  Volgens mij heeft dhr. of mevr. Paerels inderdaad niet veel verstand van paardrijden. Scandic en Parcival liepen geweldig, als “Happey Athletes”door de baan. Ik zou een bril gaan kopen als ik U was.
  Wat is dat nu voor gezeur over de FEI regels toepassen en dat Adelinde dan niet had gewonnen. Volgens u moet Rath een mechanisch paard ombouwen. Nu, ik heb Totilas onder Gal zien lopen en zag toen een vrolijk paard die alles zo gemakkelijk deed. Hij speelde met de oefeningen. Ja, nu zie je een mechanisch paard onder Rath. Volgens mij bent u een voorstander van de Duitse manier van rijden. Ik heb het EK in Rotterdam gezien en ben het helemaal eens met de top 3. Persoonlijk had ik Scandic op plaats 2 gezet en Rath nog wat plaatjes laten zakken, want ik vond de Spaanse ruiter een betere kur rijden als Rath. Over dat schuimen kan ik alleen maar zeggen, als ik met warm weer train, schuimen mijn paarden ook en met een zware training ook.

 • L

  Dit is een colum naar mijn hart, mooi verwoord, eerlijk, gedurft. Zo lees ik al 2 aantal jaar alle collums op horses. Maar ik ben zo benieuw wat de mening van andere collumschrijvers van horses zijn.
  Zo vind ik het bijv. reuze interresant wat John Swaab, Tineke Bartels en Rick Helmink hier van vinden? Ik daag jullie uit! Spreek! 🙂

 • T

  Naar mijn mening slaat H. Paerels juist de nagel op de kop!!

  Parzival loopt met een holle rug, de hakken gaan enkel omhoog in de uitgestrekte draf, maar echt ondertreden doet hij nooit: is gewoon volle gas vooruit in uitgestrekte draf en dan goed in die mond hangen om hem op het einde van diagonaal te kunnen afremmen. In piaffe en passage net hetzelfde: perfect ritme, maar totaal geen zit en opnieuw die hakken naar omhoog halen. Paard is wel ongetwijfeld prachtig in het galopwerk.

  Scandic heeft totaal geen zit in de piaffe maar zijn bouw laat dat ook niet echt toe. Prachtig in het ritme, loepzuiver in de overgangen van piaffe naar passage, maar het gewicht ligt amper op de achterhand.. En over aanleuning gesproken? Strak getrokken neusruim, constant een paarse tong en het hoofd steeds gekanteld. Happy athlete?

  Rath was zeker niet veel beter in Rotterdam met een paard dat constant achter de loodlijn zinkt, maar inderdaad zoals H. Paerels zegt: probeer zo’n paard maar eens om te tunen naar eentje met lengte (zonder de kracht in de achterhand te verliezen).

 • Liefhebber

  Echt prachtig omschreven, duidelijk en to the point.

  Ik vindt het heel erg jammer dat dit gebeurd en kan er werkelijk geen woorden voor vinden.

  Ik was op goed geluk op zaterdag op het EK, mijn zitplaats was helaas ietwat ver uit de ring en heb helaas geen totilas kunnen zien inrijden. Ik heb alleen meegekregen dat er wederom een enorme druk op mathiass stond en wat ik best begrijp, ik heb het rijden in zoverre wel goed kunnen zien en ik vond al direct dat het niet meer was wat het ooit is geweest. Slecht ondertredend achterbeen en ontzettend veel miscommunicatie maar ook af en toe redelijk hardhandig in zijn reden (al kan dat ook een momentopname kunnen zijn geweest) in mijn ogen zag het er in ieder geval niet fijn uit.

  Heb ook een tijdje in de buurt van Edward gestaan en het viel mij echt op dat toen Toot voorbij kwam hij echt even moest slikken en zijn hoofd wegdraaide het doet hem nog steeds echt pijn… maar ook het publiek… je merkte aan alles dat het allles behalve aangenaam is geweest… ik heb respect voor Edward dat hij wel bleef waar hij was maar toen HP weer bij hem was gingen ze heel snel weg toen de kur van Toot begon.

  Ik blijf erbij dat dit gewoon een zonde voor de sport is en hoe de duitsers er winst uit proberen te trekken helemaal niks meer met sport te maken heeft… echt doodzonde.

 • karin

  T.T. heb jij de tong van Scandic dan gezien? Ik heb geen tong gezien. Of mocht jij dat controleren na elke proef. Misschien moeten er toch andere jury”s komen bij dit soort wedstrijden. Jury’s die er verstand van hebben en Adelinde en Kittel ingevolg onderaan de lijst zetten, zodat de echt!! goede ruiters op het podium komen. Ja, de beste stuurlui staan aan wal. Is hier wel zeer toepasselijk.

 • Anneke

  Wat jammer! Waar is de happy horse? Hieruit blijkt maar weer dat het de “combinatie” is die zo ontzettend belangrijk is m.n. in deze sport! En wat is dat in dit geval mis gegaan! Het geld stond hier weer eens voorop en niet het paard.

 • Yvonne

  En dat arme dier is nu de dupe van dat smerige rotgeld.

  Hij moet heel snel terug naar waar hij vandaan komt!! En dat is Edward Gal.
  Dit paard is of wordt kapot gereden. Die Duitsers zullen en moeten presteren. Bah!

 • Aliza

  Wat een gezeur over ‘onze’ Totilas!
  We leven in een wereld die geregeerd wordt door geld en daar doen we allemaal aan mee. Het is in dit geval jammer voor de nationale sport en misschien ook voor het paard, maar zo is het nu eenmaal.
  En dan onze ‘opdeborstklopperij’ door rechten te ontlenen aan de Nederlandse afstamming van Totilas. Zijn vader is een Trakehner! In dat opzicht is het dus volkomen rechtvaardig dat hij naar Duitsland is gegaan.
  Mensen, kom op! Laten we hopen dat iedereen straks weer wereldwijd van Totilas kan genieten. Maar stop met overdrijven. Hij is niet van ‘ons’!

 • theo brekelmans

  De Heer Bronkhorst verwoordt hier een en ander perfect. Het siert hem dat hij aan het eind nog schrijft dat hij hoopt dat het weer goed komt.
  Daarover heb ik grote twijfels, nog erger, ik denk dat het niet goed komt. En dat heeft te maken met het feit dat de Duitse stijl van rijden niet geschikt is voor het rijden van bloedpaarden.
  Daarom zijn Trakehners in Duitsland ook nooit populair geweest en in de sport nauwelijks uitgebracht. Engeland bij uitstek maar ook Nederland heeft veel meer ervaring met het rijden van bloedpaarden. Hier in Duitsland zit bijna iedereen heel zwaar en diep en rijden allemaal met de rem erop. Rijden zoals Charles Hester of zoals Edward Gal kennen ze niet.
  Enkele uitzonderingen daargelaten. Maar je kunt ze op twee handen tellen. MAR rijdt ook met de rem erop en met zijn hele gewicht op de achterhand. En helaas dat krijg je er niet uit.
  En dáár reageert Totilas op en dat verzet zal steeds erger worden. Ik had Totilas door Nadine Capelmann laten rijden. Maar Cees Visser had ook kunnen bedingen dat Edward bleef rijden tot en met de Olypiade 2012. Ook dan had Schockemöhle gekocht en voor dezelfde prijs.
  De hoge scores die Mar nu nog gehaald heeft zijn nog voor een groot gedeelte gebaseerd op het imago en verleden van Totilas. En dat imago heeft nu een gigantische deuk opgelopen.
  Duitsland heeft nog geen antwoord op de nieuwe generatie dressuurpaarden en ruiters zoals Charles Hester en Uthopia, en overige.
  Dat antwoord duurt wellicht een generatie!
  Engeland en Nederland liggen ver voor maar de verkoop van talentvolle paarden gaat helaas ten koste van de resultaten in de sport.
  Laten we hopen dat er snel een goed paard komt voor Edward, hij verdient het wederom een topper te zijn!

 • Ik

  Gaan we nu allemaal doen alsof Nederlandse ruiters er nooit een spoor inprikken of net iets te hard aan de stand en trens trekken?
  Heb er een heel aantal los zien rijden, waar ik ook niet al te vrolijk van werd.. inclusief Gal.. want ook die is niet zachtzinnig.
  Ik praat absoluut niets goed of iets dergelijks, maar doe nou alsjeblieft niet alsof “onze” dressuur ruiters allemaal zo vriendelijk zijn tegenover hun paard En dat kan ook bijna niet, want daarvoor is de prestatiedrang veel te groot, omdat er zo belachelijk veel geld omgaat in de paardenwereld.

 • S.L.W.

  Dit gaat uiteindelijk meer nergens over.

  Het moge duidelijk zijn dat geen enkel paard verwond dient te worden van sporen. Dat een paard van een grove naar een fijne hulp dient te gaan, gaat natuurlijk niet vanzelf, maar een paard verwonden is een ander verhaal.

  Dat eeuwige gezeur over de rijkunsten van Edward (rolkür) kan ik ook niet meer aanhoren. Wanneer mensen niet weten hoe die methode in elkaar zit, het nooit gevoeld hebben, moeten daar ook niet over oordelen.

  En de opmerkingen dat Parzival niet goed liep sta ik helemaal van te kijken. Hebben al die juryleden dan de ogen in hun broekzak zitten??? Kom nou zeg! Deze mensen zijn daarvoor opgeleid en hebben veel ervaring, ik denk niet dat die het verkeerd zien.

  Ik hoop voor Totilas dat het allemaal goed komt. Maar dan moet er inderdaad wel iets veranderen. MR zal moeten gaan samenwerken met Totilas en hem niet “laten zien wie de baas is in de ring”, zoals PS opmerkte. Ik denk dat de druk wat van de ketel gehaald moet worden en zij iets meer de tijd moeten nemen om Totilas te leren kennen.

  De tijd zal het leren. Ze hebben in Duitsland nu echter wel gemerkt dat de weg om goud te behalen toch niet vanzelf zal gaan.

 • Anita

  Er werd eerder (o.a.) gesproken over de piaffe van Parzival, het niet zakken van de croupe. Bij Parzival zie ik dat ook niet duidelijk gebeuren. Ik ben wel benieuwd of iemand wat over de oefening piaffe te zeggen heeft.

  Wat betreft de beoordelingen van de jury leden, daar zat bij verschillende jury leden nog wel eens aardig wat verschil tussen. Daar wordt ook nog wel eens verschillend gedacht over de uitgevoerde oefeningen (combinatie’s).

  Als ik hoor dat MR voor de aanvang van de proef hem niet wilde rijden, is er daar wel iets mis. Ik hoop dat hij zijn plezier kan oppakken en goede passende begeleiding krijgt net als Totilas, zodat ieder daar beter van wordt. Maar plezier hebben en kunnen omgaan met deze druk is wel een vereisde om samen tot iets moois te kunnen komen.

 • belle

  Heb lang getwijfeld of ik wel zou reageren! Het gaat hiet in elk geval lang niet meer om het wel zijn van een zeer loyaal dier. Maar om de absolute bevrediging van een aantal nouveau riche ego’s.
  Daar de 1ste bezichtiging veulens ook niet geweldig was, zou het mij niets verbazen als Totilas binnen een paar jaar dood is en er gecashed wordt bij de verzekering!!
  Een genante vertoning meer kan ik er niet van maken!

Reacties zijn uitgeschakeld.