Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Juiste moment om te stoppen’

"Grote prestaties werken verslavend. Als je de beste van de wereld bent, wil je dat het liefst herhalen. Maar elke topsportcarrière kent ook een einde. Ik mag van geluk spreken”, aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf.

“Ik heb met mijn grootste succespaarden afscheid kunnen nemen op de manier waarop ik dat wilde. Bonfire haalde olympisch goud in zijn allerlaatste optreden, toen hij 17 was. Salinero was met twee gouden olympische plakken al een legende. De bronzen teammedaille in Londen was, met zijn 18 jaar, een prachtig cadeautje.”

Leven na de sport

“Niemand start zijn topsportloopbaan met de gedachte aan die ene dag die de allerlaatste is. Je droomt van overwinningen, kampioenschappen, medailles, het overwinnen van blessures of andere obstakels. Maar er komt een moment dat je toch moet nadenken over het leven na de sport en hoe je afscheid wilt nemen.”

Valegro

“De olympisch dressuurkampioen Valegro is pas 14 jaar, maar hij gaat al met pensioen. Hij heeft afgelopen december in Londen voor eigen publiek afscheid genomen en vorige week tijdens de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch. Eigenlijk zou Valegro na zijn twee gouden olympische medailles nog best een paar jaar mee kunnen, maar zijn eigenaar Carl Hester heeft besloten te stoppen.”

Parzival

“Parzival van Adelinde Cornelissen, heeft tot zijn 19e in de ring meegestreden. Rio werd een teleurstelling door een insectenbeet. Je hoopt op iets anders voor je laatste wedstrijd. We zullen hem blijven herinneren aan zijn bijna-zege in Londen. Adelinde showt Parzival voor de allerlaatste keer tijdens Indoor Brabant.”

Afsluiten met een sprookje

“Wie zegt wanneer het juiste moment is om te stoppen? Als je een carrière kent als een sprookje, wil je ook afsluiten met een sprookje. Compleet met een einde waarin alles samen valt. Het is prachtig als dat lukt, maar net zo vaak gaat een afscheid gepaard met teleurstelling. Dat is het mooie aan de paardensport: paarden nemen afscheid, ruiters niet. Wij blijven actief, soms bijvoorbeeld op een lager niveau met een jong paard. Ik heb als amazone ook nog nooit gezegd dat ik ben gestopt. Ik neem nog lekker de tijd voordat ik nadenk of er nog een laatste wedstrijd komt.”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook