Duitsland wint goud in de laatste seconde - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Duitsland wint goud in de laatste seconde

Teamgenoten Kristina Sprehe, Isabell Werth en Fabi Lütkemeier dragen Helen Langehanenberg op handen. FOTO ARND
Iets meer dan een procent, dat scheidt in Herning de gouden teammedaille van de bronzen. Drie keer drie combinaties die in de Grand Prix elkaar het vuur zó na aan de schenen leggen dat een jurycorrectie nog de kleur van de teammedaille kan beïnvloeden. Het zijn ongekende scènes van een ongemeen spannend verlopen Europees kampioenschap dressuur.

Enorm hoog was de druk op de schouders van de laatste rijders. Na het persoonlijke record van Edward Gal met Glock’s Undercover moest Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival nog eens vol aan de bak. Charlotte Dujardin had met Valegro namelijk een wereldrecord gereden (85,942%). Cornelissen wist op dat moment dat ze 80,44% moest rijden om de Britten achter Oranje te houden.

Dat lukte glansrijk. Het verschil was klein, maar de 80,851% was echt aan de magere kant. Nooit eerder liep Parzival zo goed in aanleuning, zo bergopwaarts, met zoveel harmonie. Alleen de gevreesde linker pirouette liep niet optimaal (want deels op twee benen), de real time-scores van de juryleden doken meteen onder de 80. Maar met de mooiste laatste A-C-lijn die Parzival ooit liep, zwiepte Cornelissen de percentages weer de goede kant op.

Toen lag het lot van de gehele podiumrangschikking in handen van één klein vrouwtje uit Westfalen. Die in Damon Hill kan beschikken over het grootste bewegingstalent ter wereld. Opnieuw scoorde Helen Langehanenberg supercijfers met de basisgangen van Damon Hill (negens en tienen voor de uitgestrekte gangen), opnieuw waren de piaffes niet optimaal. Met meestal 8 en hoger waren de juryleden erg mild over een oefening die meestal toch wat nederig, soms in elkaar gekropen en een tikje voorwaarts was.

Hoe het zij, Duitsland ging in de laatste minuut van de wedstrijd alsnog over Nederland heen. Daar waar Nederland met de laatste passen van Parzival Groot-Brittannië opzij had gezet. Zo spannend was dressuur nog nooit.

Op de vierde plaats (met nu wel een groot gat richting het podium) eindigde gastland Denemarken. Met vooral aansprekende proeven van Anna Kasprzak en Nathalie zy Sayn. Dankzij fraaie proeven van Patrik Kittel/Toy Story en Tinne Vilhelmson/Don Auriello eindigde Zweden als vijfde. Door de topproef van Victoria Max-Theurer met Augustin, moest het België van bondscoach Sjef Janssen op het laatste moment toch Oostenrijk op de zesde plaats voor laten gaan.

Klik hier voor de individuele uitslag.
Klik hier voor het teamresultaat.

Bekijk hier de proef van Adelinde Cornelissen en Parzival.
Bekijk hier de proef van Edward Gal en Undercover.

Klik hier voor de fotoserie van Arnd Bronkhorst.
Lees hier alles over het EK.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook