Ga naar hoofdinhoud

Edward Gal wilde laten zien wat Zonik kan

Edward Gal met Glock's Zonik Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Met een prachtige Special redde Edward Gal dan toch nog de eer voor Nederland. En krijgt de Kür overmorgen een Oranje deelnemer.

Het was de tweede zware wedstrijd voor Zonik bij zijn debuut op een groot internationaal toernooi, de Grand Prix van gisteren zat natuurlijk nog in de benen. “Ik heb voor het losrijden een half uurtje genomen en even wat specifieke dingen uit de Special gedaan die hij nog niet zo goed kent, zoals passage, dan iets naar voren draven gevolgd door appuyeren en het aanpiafferen vanuit stap. Die dingen doe je ooit wel eens, maar ik was de laatste tijd natuurlijk gefocust op de Grand Prix.”

Duidelijk aangeven

“Net als bijvoorbeeld ook die negen wissels op de middenlijn. Daarin is Zonik nog niet echt bevestigd en dan word je wat overdreven met je hulpen. Want je wilt niet dat ‘ie maar één wissel doet. Dat soort dingen moet ik nog heel duidelijk aangeven bij hem, maar hij dóet het wel.”

‘Beste proef tot nu toe’

Maar Edward en Glock’s Zonik N.O.P. zetten een Special neer om U tegen te zeggen. “Zijn beste proef tot nu toe”, vond Maarten van der Heijden.

“Ik kan het aan alles merken dat Zonik groeit in zijn werk”, zegt Edward Gal. “Eerder zou hij zo’n stadion een beetje schuchter binnen gekomen zijn. Nu galoppeerde hij vrijuit en met power naar binnen. Zelf wilde ik echt goed rijden. Niet van ‘het móet en het zál’, maar ik wilde wel laten zien wat Zonik nu kan. Hij kan nu ook nog wel beter, maar dan krijg je weer storinkjes. Misschien kan ik in de Kür nog een klein beetje meer laten zien.”

Aangepaste training

Gaandeweg deze zware week, waarin alle paarden merkbaar vermoeid raakten, heeft het Nederlandse team de training van de paarden aangepast aan de weersomstandigheden. En op de Kür gaat Edward zich helemaal niet specifiek voorbereiden. “Morgen ga ik ‘m alleen wat licht beweging geven. En dan zien we ’t zondag wel. De Kür hoef ik niet te oefenen, die lijnen en oefeningen kent ‘ie. Vanaf nu is het een kwestie van zo fit mogelijk houden.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook