Ga naar hoofdinhoud

Zilver voor ponydressuurteam

Het Nederlandse dressuurteam heeft op het EK pony’s in het Franse Fontainebleau zilver uit de strijd gesleept. Denemarken vormde een geduchte tegenstander, maar uiteindelijk hoefden Sanne Vos, Rosalie Bos, Jelle Peeters en Lotte Meulendijks alleen Duitsland voor te laten gaan.

Bondscoach Tineke Bartels keek tevreden terug op de landenwedstrijd. “Na het EK vorig jaar raakte ik bijna het hele team kwijt. En kijk waar we nu staan, we hebben het zilver terug. De meiden hebben allemaal gedaan wat ze moesten doen. Ze presteerden op hun best, voor dit moment.”

Het oranje team bleef gemiddeld een half procent achter Duitsland, maar de voelde ook de hete adem in de nek van Denemarken. De vier Deense amazones zijn jong en debuteerden allemaal. Wat Bartels ontlokte: “Ik zal thuis vertellen dat we heel hard moeten werken.” Van de vier Nederlandse amazones gaan er komend jaar drie naar de junioren.

Duitsland werd aangevoerd door de pas twaalfjarige Semmieke Rothenberger met Golden Girl, de voormalige kampioenspony van haar nichtje Antoinette te Riele. Rothenberger bezette in de individuele rangschikking de eerste plaats, voor Sanne Vos en TC Champ of Class DVB. Vos stelde haar lichtvoetige valk keurig voor. Ze verloor alleen puntjes in de keertwendingen. De galopreprise leverde daarentegen achten en enkele negens op. Voor het laatste halthouden/groeten kreeg Vos zelfs een tien.

“We gingen voor goud, dat doe je altijd, maar dan moest echt alles goed gaan”, aldus Sanne Vos. “Champ of Class liep heel fijn. We gingen voor een ‘zeven’-proef. Hij kan nog een tandje beter, maar dan heb ik meer kans op een foutje. Ik ben heel tevreden. Morgen doen we er een schepje bovenop.”

Rosalie Bos zette met de pas zesjarige Paso Double de tweede score voor Nederland neer. Ze werd zesde, net voor Jelle Peeters en Den Ostriks Dailan. Bos: “Ik kende het EK alleen van internet, ik was er nog nooit geweest”, vertelt Rosalie. “Het is erg leuk om hier te rijden, het is anders dan een gewoon concours. Je wilt het toch extra goed doen. Ik wist niet wat ik moest verwachten en ik ben dan ook heel tevreden. Paso Double voelde fijn aan en ze liep super. Er waren een paar dingetjes die beter konden.”

Peeters: “Een EK is echt leuk, de sfeer is anders. Elk land heeft een eigen kamp en er zijn veel meer supporters. Ik kreeg meer punten dan ik tot nu toe in een landenproef heb gehaald, dus ik ben tevreden. Maar we moeten nog dingetjes verbeteren. Vooral in de draf, Dailans galop is al heel goed.”

Lotte Meulendijks vond zichzelf terug op de tiende plaats. Als startruiter van Nederland zette ze met routinier Boticelli een prima prestatie neer. “Ik vond het fijn dat ik zo snel mocht rijden. Voor mijn gevoel was er minder druk. Het ging best netjes, maar er moet nog iets meer power in de proef.”

Vrijdag en zaterdag wordt de titelstrijd voortgezet met de individuele titelstrijd (klassieke proef). Uiteindelijk mogen de beste vijftien – met een maximum van drie per land – naar de Kür-finale op zondag.

Bron: Horses / KNHS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook