Ga naar hoofdinhoud

Jongepaardenproeven ter discussie

Chantal NijpjesDe Paardenkrant maakte de balans op over de door de KNHS in 2006 ingevoerde jongepaardenproeven. Dat zijn proeven voor vier-, vijf- en zesjarige paarden die tijdens normale wedstrijden uitgeschreven kunnen worden. Het blijkt totaal niet te lopen. Er worden maar weinig wedstrijden uitgeschreven en als ze uitgeschreven worden is de deelname minimaal. Wim Ernes, voorzitter van de commissie die de proeven in het leven riep, beaamt dat het niet loopt. ,,Het is niet geworden wat we ervan verwacht hadden. We zullen nog eens goed naar de formule moeten kijken.”

Zo blijkt bijvoorbeeld dat de Pavo Cup-formule wel aan blijkt te slaan, die wordt onder andere tijdens het Hippisch Festijn in Varsseveld toegepast. De organisatie van dit concours moet tegen het einde van de sluitingsdatum zelfs ‘nee’ verkopen. Bij de KNHS-proeven moeten de deelnemers zelf een proef in elkaar zetten, in de Pavo-Cup formule verschijnen meerdere combinaties tegelijk in de baan en krijgen opdrachten van de jury.

Dressuuramazone Chantal Nijpjes (foto) is wel blij met de proeven. Ze reist er zelfs stad en land voor af. ,,Ze moeten het meer promoten. Ik mag niet lager dan Z rijden, en door deze proeven kan ik de jonge paarden toch voor hun zesde mee op concours nemen.”

Patrick van der Meer rijdt ook veel jonge paarden, maar ziet het nut niet in van de KNHS-proeven. ,,Ze zijn voor de amateurs te hoog gegrepen en de profs maken hun paarden vaak thuis wel klaar.”

Hoe dan ook, er moet gekeken worden naar de proeven. Wim Ernes geeft aan dat de Suptop-wedstrijden steeds vaker de rubrieken voor jonge paarden gaan organiseren. Een goede zaak volgens hem. ,,Hier rijden de ruiters waar ze in eerste instantie voor bedoeld zijn. Degenen die niet lager dan Z moeten starten en toch hun jonge paarden op concours willen rijden.” Of er tijdens deze wedstrijden ook daadwerkelijk gebruik gemaakt gaat worden van deze rubrieken is nog de vraag.

Lees meer hierover in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook