Ga naar hoofdinhoud

Karen Nijvelt: ‘Het moet een keer klaar zijn’

Karen Nijvelt met Elysias. Foto: Lynn van Woudenbergh / www.arnd.nl

Karen Nijvelt is met een flink aantal paarden goed op dreef en ook op de Subtopwedstrijd vandaag in Hoek van Holland mocht ze weer twee prijzen ophalen. In de eerste groep Prix St. Georges reed ze Elysias (v. Jazz) naar 67,13% en won daarmee met grote overmacht de rubriek. In de tweede groep, die werd gecombineerd met de young riders, was haar Prix St. Georges met Dreamboy M (v. Maestro) goed 66,91% en de tweede plaats.

“Hij liep op zich goed maar hij voelde iets tam aan”, vertelt Karen Nijvelt die met Elysias al verschillende 70% plus-scores bijeen. “Ik ben hem nu écht aan het klaarmaken voor de overstap naar de Intermédiaire II en dan ben je thuis heel anders aan het trainen. Nu hadden we weer de halve pirouettes, de series om de drie en de vier en ik moest oppassen dat hij tussen de keertwendingen niet aanpiaffeerde.”

Kleine rommeltjes

Elysias scoorde eerder tienen voor zijn galop, vandaag was het hoogste cijfer op het protocol een acht. Die werd genoteerd voor de serie om de drie. “Voor de serie om de vier nam ik iets meer tijd om voor te bereiden waardoor de wissels niet helemaal mooi verdeeld waren over de diagonaal. Het halthouden was niet goed en verder hadden we nog een hoop kleine rommeltjes.”

Alle knoppen

Nijvelt gebruikte de wedstrijd als voorbereiding op CDI Le Mans van volgende week. “Het is goed om Elysias mee te nemen naar zo’n baan als in Le Mans waar een hoop te zien is. Maar daarna moet het een keer klaar zijn”, vervolgt ze lachend. “Ik heb nog geen exacte datum gepland maar dit jaar gaan we over naar de Inter II. Alle knoppen zitten er op en in principe is hij er klaar voor.”

Steeds meer op eigen benen

Na haar proef met Elysias stapte Nijvelt gauw over op Dreamboy M. “Hij voelde eigenlijk heel fijn. Dreamboy is een paard dat van nature absoluut niet bergop gebouwd is of loopt. We hebben er hard aan gewerkt en inmiddels gaat hij steeds meer op eigen benen lopen”, legt Nijvelt uit over de tienjarige ruin.

Heel eind

Volgens Nijvelt is Dreamboy geen paard dat uitblinkt in zijn gangen. “Maar hij is wel heel sympathiek en doet echt heel erg z’n best. En zo zie je dat je daar ook een heel eind mee komt. Vooral de piaffe en passage gaat hij heel goed doen en ik denk dat het er een is die straks echt door kan in de Zware Tour.”

Tussendoor geglipt

Naast Elysias start Nijvelt volgende week met Caramba in de Lichte Tour van Le Mans en Dreamboy gaat mee als trainingspaard. “Hij is nog nooit meerdere dagen van huis geweest en er altijd een beetje tussendoor geglipt. Hij kon zich heel onzichtbaar maken als er internationaal werd ingeschreven”, knipoogt ze.

Van der A volgt

In de eerste groep Prix St. Georges liet Nijvelt de concurrentie bijna vijf procent achter zich. Liane van der A en Da Vinci (v. Vivaldi) werden tweede met 62,21%. Marieke Schade reed haar Eros (v. Jazz) naar 60,15% en viel daarmee net buiten de prijzen.

Osse naar hoogste dagscore

In de tweede groep reed Maxime Osse de winnende score en tevens hoogste dagscore bijeen. Haar Prix St. Georges met HemCell Estados (v. Krack C) was goed voor 68,24%. Esmeralda Tol was de beste young rider. Ze stuurde President’s L.A.W. Tol’s Zurvan (v. Now Or Never M), het voormalige Grand Prix-paard van Philip van Ommen, naar 66,54% wat in het gecombineerde klassement de derde score betekende.

ZZ-Zwaar: Roelofs en Lievaart aan kop

Voor de klasse ZZ-Zwaar stonden twee proeven op het programma. Yvette Roelofs en Easter (v. Rhodium) debuteerden in deze klasse wonnen de eerste proef met 64,93%. Robine Lievaart en Wantovani (v. Mantovani) volgden met 63,86% op de tweede plaats. Desiree Kaart stuurde Fetiny Begijnhoeve (v. Tango) naar de derde score van 61,71% en heeft nu de punten op zak voor de overstap naar de Prix St. Georges.

In de tweede proef kon Robine Lievaart haar tweede prijs van de dag ophalen. Hier leverde haar proef met Wantovani 64,93% en het oranje lint op. Claire Willems en Amazing Little Me (v. Polansky) klommen na een mindere eerste proef op naar de tweede plek en 63,57% in de tweede proef. Yvette Roelofs en Easter volgden met 62,79% en behaalden zo hun tweede klassering in de top drie.

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook