Ga naar hoofdinhoud

Mentale training levert Zoë Zwiggelaar dubbele young riders-winst op

Zoë Zwiggelaar met Fidarsi Rossi ZrZ.

Wegens de vele regen die de laatste tijd viel werd de Subtopwedstrijd in Erica van buiten naar binnen verplaatst. Voor de deelnemers een geluk dat zij toch van start konden gaan. Bij de young riders werden beide proeven gewonnen door nieuwkomer Zoë Zwiggelaar, die de Sergio Rossi-zoon Fidarsi Rossi ZrZ naar 65,53% en 64,87% stuurde.

Vanuit het Dressuur Trainings Traject, waar Zoë Zwiggelaar deel van uit maakt, kreeg ze een dikke week geleden de eerste mentale training met als onderwerp ‘Je moet het gewoon doen’. Dat wierp zijn vruchten af voor de amazone die nog wel eens met spanning te kampen heeft. “We hebben in de theorieles veel informatie gekregen over wat voor invloed je op jezelf, maar ook op je paard kan hebben”, vertelt Zwiggelaar.

Fijn drafgedeelte

De amazone stelde zichzelf het doel om 65% te rijden en daar slaagde ze in. “Eigenlijk was ik heel tevreden. In de eerste proef sprong hij de eerste wissel achter na, daar was ik zelf wat te laat met mijn hulp. In de tweede proef struikelde Fidarsi in het midden van de tweede serie, waardoor we tussendoor een drafpas hadden”, licht de amazone de galoptour toe. “De voltes acht meter had ik voorheen zelf nog wat moeite mee, maar die gingen nu juist erg fijn. Sowieso ontwikkeld hij zich heel erg goed in de draf.”

Klein en dik

Zwiggelaar kocht de inmiddels zevenjarige ruin drie jaar geleden in Duitsland. “Mijn moeder kwam hem tegen op Bokt.nl. Hij was pas net zadelmak, nog klein en best dik. Toch zijn we gaan kijken en hij was heel erg leuk. Destijds hadden we mijn pony Rembrandt nog, maar al snel hebben we besloten hem toch te kopen”, blikt ze terug.

Wauw-gevoel

De Sergio Rossi-zoon, toen nog naamloos, kreeg van Zwiggelaar de naam Fidarsi Rossi ZrZ. “Fidarsi betekent vertrouwen in het Italiaans”. De amazone leidde de ruin zelf op. “Dat ging voorspoedig en goed. Toen ik met hem bij Marjan van der Jagt ben gaan lessen zijn we steeds wat meer gaan doen. Op een gegeven moment had ik een indoorconcours wat hij best spannend vond en daardoor liet hij zich opeens heel bijzonder zien. Daarnaast werd hij steeds beter aan mijn hulpen en kreeg ik echt een wauw-gevoel.”

Grootse plannen

Het uiteindelijke doel wat Zwiggelaar zichzelf stelt is de Grand Prix. “We richten ons voorlopig nog op een carrière bij de young riders, dit was pas onze vierde keer. Het zou heel mooi zijn als we kaderscores gaan rijden. Daarnaast starten we ook in de ZZ-Zwaar, dat moet vast goed komen nu we ook de Prix St. Georges rijden”, aldus de trotse amazone.

Winnend ZZ-Zwaar-debuut Mulder-Dolsma

Na een succesvolle periode in de ZZ-Licht, waarin Trea Mulder-Dolsma onder andere Drents kampioen werd, maakte ze vandaag haar ZZ-Zwaar-debuut met de Apache-dochter Brinkhof’s EnVogue. Ze reed 67,21% bij elkaar. “De series en pirouettes leverde achten en negens. Het halthouden reed ik zelf niet zo mooi naartoe, maar eigenlijk heb ik alles kunnen rijden zoals ik wilde”, vertelt ze.

Tweede werd Loes Mars met Pablo’s Henry (v. Pablo’s Gluck) met 66,79%. Het derde prijzengeld werd in ontvangst genomen door Lotte Krijnsen met Zarienta (v. Sir Sinclair).

Lees ook: Hattrick voor Anouk Noordman: ‘Goed kunnen knallen’

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook