Ga naar hoofdinhoud

Minderhoud en Johnson overtuigend aan kop, Team Oranje leidt na Grand Prix

Update
Hans Peter Minderhoud en Glock's Johnson. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Hans Peter Minderhoud toonde zich vandaag met Glock's Johnson TN N.O.P. in de landenwedstrijd op het CHIO Rotterdam een klasse apart. Met een zeer goede proef die 79,24% en de unanieme eerste plek opleverde, won het duo met overmacht de Grand Prix. Ook teamleden Diederik van Silfhout met Arlando N.O.P. (76,24%) en Adelinde Cornelissen met haar routinier Jerich Parzival (76,14%) reden zeer sterk. Daniëlle Heijkoop kreeg te maken met een gespannen Siro N.O.P. en zorgde met 70,78% voor het wegstreepresultaat. Na het eerste onderdeel van de landenwedstrijd gaat Team Oranje ruimschoots aan de leiding.

Sinds het EK vorige zomer in Aken bracht Minderhoud de hengst Johnson niet meer aan de start maar de combinatie toonde zich vandaag beter dan ooit tevoren. De hengst heeft aan expressie gewonnen, het beeld was heel harmonieus en de hals prachtig op lengte. De stap was wat weinig ontspannen maar voor de overige onderdelen bleven de 8-en en 8,5-en bleven maar tevoorschijn komen. Johnson zette werkelijk geen hoef verkeerd. Deze proef was absoluut de beste van vandaag.

Ook Arlando N.O.P. verkeert in absolute topvorm. Van Silfhout ging gelijk goed van start met zijn elfjarige Paddox-zoon met hoge cijfers voor het binnenkomen en de mooi groot scharende drafappuyementen. Het achterwaarts was iets minder en leverde een 6,5 op. De piaffe en passage werden steeds zeer goed uitgevoerd en vooral op de laatste lijn was de passage waanzinnig en de piaffe prachtig op de plek. De hengst ging rond met een mooi open en heel stille aanleuning. Arlando toonde niet eerder zo harmonieus; een zeer goede rit die 76,24% en de derde plek opleverde. Van Silfhout toonde zich tevreden en werd door het publiek met luid gejuich beloond.

Parzival lijkt het nog niet verleerd te zijn en danste naar een score van 76,16% waarmee de combinatie een tijd aan de leiding ging. Uiteindelijk werd het de vierde plaats. Met veel souplesse liep de vos door de baan waarbij de grote appuyementen, correct gesprongen wisselseries en de piaffes en passages weer als vanouds hoog scoorden. Om nog hoger te scoren had de hals misschien wat meer op lengte mogen zijn en ook de eerste pirouette was niet helemaal vloeiend doorgesprongen waardoor daar wat punten bleven liggen. Maar al met al een goed gereden en aansprekende proef.

Na anderhalf jaar blessureleed was dit weer de eerste grote wedstrijd voor Siro. Al om de baan bouwde de 17-jarige Gribaldi-zoon spanning op en dat verloor hij gedurende de proef niet meer. Doordat de combinatie de ring te laat binnen reed kregen zij bij elk jurylid -2 te verduren waardoor ze dure punten weggaven. Ook direct bij het weg draven vanuit het eerste halthouden gingen kostbare punten verloren doordat de ruin staakte. In het stapgedeelte was ook de spanning terug te zien. De piaffes en passages waren weer als vanouds ijzersterk en ook in de draf lijkt de zwarte zich te hebben verbeterd al werd op de laatste A-C lijn Siro alsnog vrij heftig. Het werd uiteindelijk een proef met hoogte- en dieptepunten.

Team Amerika

De Amerikanen lieten duidelijk zien op volle sterkte naar Rotterdam te zijn gekomen en staan na de Grand Prix op de tweede plaats van het landenklassement. Laura Graves voorkwam met haar KWPN-ruin Verdades dat het hele podium oranje gekleurd was. Ondanks fouten in de uitgestrekte draf eindigde het duo met 76,30% als tweede.
Steffen Peters zette met Legolas 92 het tweede resultaat voor Amerika neer. Deze combinatie werd na een harmonieuze proef beloond met 76,04%, ondanks dat het jurylid bij E met zijn beoordeling een stuk lager zat dan zijn collega’s. De Laomedon-ruin liet ook vandaag weer zien uit te blinken in de piaffes, al ontstond er in de laatste op de A-C lijn wat ritme verlies.
Ook Kasey Perry-Glass scoorde goed. In het Franse Compiègne een aantal weken terug wist zij al een score neer te zetten van bijna 77% in de Grand Prix. Dat dat geen toevalstreffer was bewees ze ook vandaag. Met Goerklintgaards Duble zette ze, hoewel niet geheel foutloos, een dijk van een proef neer. Zeer ontspannen maar attent marcheerde de Diamond Hit-nakomeling door de baan. De score van 74,58% was zeker hoger geweest als ze geen fout hadden bij het aanspringen in galop en in de eners waar de hengst één keer achter niet goed doorsprong.

Ontknoping landenwedstrijd

Zaterdagavond wordt het tweede onderdeel van de landenwedstrijd verreden, waarin de vijf beste landen van de Grand Prix van start gaan. Van deze landen rijden dan twee combinaties de Grand Prix Spécial en de andere twee de kür op muziek.

Klik hier voor de uitslagen.
Klik hier voor de livestream van ClipMyHorse.
Klik hier voor meer nieuws over CHIO Rotterdam.

 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook