Ga naar hoofdinhoud

‘Niets nieuws onder de zon bij jurering Spelen’

Er wordt veel gesproken over de jurering van dressuur op de Olympische Spelen. Als je de punten erbij pakt, is er volgens dressuurtrainer en oud-bondscoach Henk van Bergen niet veel nieuws onder de zon. ,,Op deze Olympische Spelen is niet paniekeriger gejureerd dan in Aken, tijdens een wereldkampioenschap of op andere Spelen.”

Er wordt vaak gesproken over de grote puntenverschillen in de dressuur, maar zelfs met een groot verschil in punten, kunnen juryleden toch nog op één lijn zitten. ,,Hoeveel procent je scoort, doet er naar mijn idee dan niet zo veel toe, als de plaatsingsvolgorde van de combinaties maar klopt. Daar kun je op deze Spelen wel her en der vraagtekens bij plaatsen. In de beoordeling van Steffen Peters, maar zeker ook bij die van Imke in de landenwedstrijd.”

,,Natuurlijk kun je ook discussiëren over de fouten die zowel Anky als Isabell maakte. De fouten van Anky in de spécial lagen wat mij betreft op het vlak van miscommunicatie tussen ruiter en paard. Bij Isabell ging het om puur verzet van het paard. Dat het één keer gebeurt oké, maar nog eens? Dat is toch wel erg. Dat Anky voor haar fouten ongeveer dezelfde afstraffing krijgt als Isabell, vind ik niet terecht”, vervolgt Van Bergen. ,,Eigenlijk moeten er voor dat soort misvattingen regels zijn en er minpunten voor worden gerekend. Tenslotte gebeurt dat ook als je verkeerd rijdt, en dat is een veel minder ernstige fout dan hevig verzet. Waar trek je de grens? En dan kom je weer terecht bij de persoonlijke mening van de jury.”

Henk van bergen vindt de FEI-regels voor de beoordeling van dressuur te vrijblijvend. ,,Er zijn al mensen die goed naar deze regels aan het kijken zijn, waaronder Wim Ernes. Het zou goed kunnen dat Nederland het voortouw neemt als het neerkomt op het verbeteren van het FEI-reglement en de dressuurjurering. En als alle juryleden wel op één lijn zitten, zou het trouwens ook maar een saaie boel worden. Waar moeten wij dan aan het einde van de dag nog over praten? Het is toch wel een beetje de ‘jus’ van de sport. Heel mooie sport, niet te vergeten!”

Dit artikel verscheen 23 augustus in De Paardenkrant.

Naast Henk van Bergen schreven ook redacteur Carolien Tesselhof-Bruggink en redacteur Fabian Brockötter over de jurering van de dressuursport op de Olympische Spelen.
Column ‘Transparante beoordeling dressuur’ door Carolien Tesselhof-Bruggink
Column ‘Het faillissement van de dressuur’ door Fabian Brockötter

Lees ook:
Dressuurjurering onder vuur, FEI stelt onderzoek in

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook