Ga naar hoofdinhoud

Petitie gestart tegen ‘bloedregel’ FEI

Adelinde Cornelissen ParzivalIn de Algemene Vergadering van de FEI in Rio de Janeiro wordt volgende maand het nieuwe reglementsvoorstel behandeld over het toestaan van bloed in de paardenmond in de dressuur. Tegenstanders van de nieuwe regels zijn een petitie gestart. Zij zijn van mening dat een paard bij zichtbaar bloed altijd uitgebeld en gediskwalificeerd moet worden. De petitie is in vijf dagen tijd ongeveer 5.000 keer ondertekend.

De uitsluiting van Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky 2010, was voor de dressuurcommissie van de FEI aanleiding om een wijziging van reglementering voor te stellen. Direct nadat Parzival werd uitgebeld bracht onderzoek door FEI veterinairen aan het licht dat het bloeden inmiddels was opgehouden en dat het paard zich even op de tong had gebeten, waardoor een minuscuul klein sneetje in de tong was ontstaan. Dit was mede de aanleiding voor de dressuurcommissie van de FEI om de huidige regel tegen het licht te houden.

De voorgestelde aanpassing is als volgt: constateert de voorzitter van de jury ergens aan het paard een spoortje van bloed, dan luidt de voorzitter van de jury de bel en dient de combinatie de wedstrijd te staken. Op alle top dressuurevenementen – Olympische Spelen, kampioenschappen en wereldbekerfinales – voor senioren zullen de aanwezige FEI veterinairen het paard direct na het verlaten van de ring onderzoeken. Als blijkt dat het om een uiterst lichte verwonding gaat en het bloeden is inmiddels opgehouden, dan zal de combinatie in de gelegenheid worden gesteld de wedstrijd te vervolgen vanaf het punt waarop de bel werd geluid. Blijkt het bloeden niet gestopt of zijn er geen officiële wedstrijddierenartsen aanwezig, dan volgt ogenblikkelijk uitsluiting.

Als het aan de initiatiefnemers van de petitie ligt komt de nieuwe regel er niet door. Zij stellen: ‘Bij het vaststellen van bloed moet een paard altijd uitgesloten worden. Dressuur is een sport waarbij harmonie tussen paard en ruiter centraal moet staan. Een bloedend paard kan nooit deelnemen aan een dressuurproef, hoe klein of zwaar de blessure ook is. Dressuur is geen bloedsport.’ De initiatiefnemers overhandigen de ingezamelde handtekeningen voor aanvang van de Algemene Vergadering aan de FEI. Indien het reglementswijzigingsvoorstel tijdens de vergadering wel wordt geaccepteerd, dan wordt de wijziging per 1 januari 2012 ingevoerd.

Klik hier voor de petitie.

Bron: Horses.nl

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

12 reacties op “Petitie gestart tegen ‘bloedregel’ FEI

  • Astrid Appels

    Jammer dat jullie in je artikel er niet bij zitten dat de geformuleerde regel door drie van de vier officiële FEI Dressuurclubs geboycot wordt!

    Zowel de International Dressage RIDERS club (IDRC), als de International Dressage Officials club (IDOC) alsook de Association of International Dressage Event Organizers (AIDEO) zijn tegen de voorgestelde regel omdat deze:

    1) een slecht imago aan onze sport zullen geven (bloed wordt getolereerd)

    2) ontoepasbaar is: wat als het laatste paard in de proef bloed, wordt de hele klasse opgeschort? Wat als de FEI veterinair niet in de buurt is, tegen dan is het bloed opgedroogd of verwijderd door groom/trainer

    3) elitair en unfair is voor de andere wedstrijdruiters. Waarom krijgen elite ruiters op een groot kampioenschap de kans om te herstarten terwijl pony ruiters, junioren, young riders, lichte tour ruiters op grote internationale kampioenschappen even veel tijd, geld en toewijding steken in hun sport en paard en zij worden wel uitgesloten.

    De regel moet herzien worden want deze is gewoon totaal krom en niet in het belang van het welzijn van het paard!!

  • Jan Jansen

    Zoals altijd wordt er weer door de initiatiefnemers overdreven , zij laten een foto zien met een paard dat zijn mond helemaal onder het bloed heeft zitten uiteraard moet dit paard worden uitgesloten maar in het geval van Adelinde was het natuurlijk grote onzin om haar uit te sluiten!

  • Christy

    Ik bijt ook weleens op mijn tong. Ben daardoor nog nooit met mijn werkzaamheden hoeven stoppen. Dus laat het aan de dierenarts over. Dat is wel zo eerlijk.

  • Lance

    Naar ik mag aannemen bedoeld mevrouw Appels “zetten” in plaats van “zitten” .

    Na de uitsluiting van Adelinde en Parzival tijdens de WEG in Kentucky, kon je van alle kanten horen dat deze starre regel enige versoepeling behoefde. Heel democratisch legt de FEI, zoals het hoort, de finale beslissing hierover bij de ledenraad, en mevrouw Appels trekt maar weer eens een petitie uit haar bureaulade. Het hoeft geen betoog dat ook in dit artikel haar stellingen weer gelardeerd zijn met aannamens. Misschien moet ze stellingnamens van de IDRC, IDOC en AIDEO etc.etc. maar eens hard maken.

    Wat kan de FEI anders doen dan luisteren naar hun achterban, vervolgens deze gevoelens in een voorstel verwerken en voorleggen aan deze achterban. Mevrouw Appels, dit noemen we hier democratie. En ja… ik weet dat België al meer dan een jaar zonder regering zit en ze daar aan de hand van petities hun land op de been proberen te houden, maar laat dit nu gewoon gaan zoals het hoort “de meeste stemmen gelden”. Kortom als het aan mevrouw Appels ligt wordt het niet besloten door een democratisch verkregen meerderheid maar door een groepje van schreeuwers die meer tijd besteden achter hun toetsenbord dan met hun paarden.

  • Astrid Appels

    Lance:

    de stellingname werd naar Asmyr & Kemperman gestuurd en is op te vragen bij http://www.idrc.me, http://www.idoc.be of bij het bestuur van AIDEO, drie instanties die de publicatie van het “Dressage to Become a Blood Sport” artikel steunen.

  • Simone D.

    Beste Jan Jansen,

    Als U doelt op de foto op de in dit artikel aangegeven website zou het mij niets verbazen als dat Parzival is. Vos, koperkleurig bitje, gevlochten trensteugel en het dekje heeft een zelfde geweven randje als het rabobank/nederlands equipe dekje, zelfs de witte vlek op zijn onderlip matcht!

    Geen bloed waar dan ook toestaan in de paardensport lijkt mij een zeer normale welzijns regel voor alle betrokken paarden. Ga je aan die nul lijn zitten, wie bepaalt er dan of Parzival niet te veel bloed in zijn mond heeft en het paard op de hiervoor genoemde foto wel?

  • Michael

    Jammer dat je sommige feiten voor het gemak overslaat om je eigen petitie te versterken:

    -De regelwijziging is geacepteerd door 131 van de 133 bonden wereldwijd, deze vertegenwoordigen iets meer mensen dan de clubs die jij opnoemt.

    – Bloed wordt nu ook al getolereerd met andere onderdelen van paardensport, waarom niet 1 regel voor alle onderdelen? Jury leden zijn opgeleid om te jureren en niet om te bepalen of een combinatie uitgelsoten moet worden. Als een jurylid bij C kwaad wilt kan hij nu ook ervoor kiezen om iemand uit te sluiten, zonder te bekijken of er wel echt bloed is.

    – Jouw vermelding dat het unfair is voor de amateurs/kleine wedstrijden gaat ook niet op, op een WK Ijshockey/Rugby/Wielrennen worden videobeelden gebruikt maar bij een wedstrijd ‘om de hoek’ gebeurd dit ook niet en daar hoor je ook niemand over klagen.

  • Phillip

    Toch spijtig dat er weeral zo’n hetze ontketend wordt door mensen die veel tijd hebben om dingen af te keuren. Nog nooit zelf eens in je lip gebeten? Stop je dan ook direct met werken? Er wordt duidelijk gezegd dat er nagekeken wordt wat de oorzaak is, en als dan blijkt dat het komt door ruwe behandeling (trekken in de mond, scherpe sporen enz), dan is het niet meer dan terecht dat de combinatie uitgesloten wordt, meer zelfs, dat de ruiter een berisping of straf krijgt.
    Maar laten we wel wezen, wie een beetje met paarden bezig is, weet dat een paard, net als wij wel eens op zijn lip of tong kan bijten, en om er dan zo’n heisa van te maken van “bloedsport” enz. is voor mij persoonlijk ver overroepen!

  • Busser, J

    De regel “geen bloed” lijkt me fijn duidelijk en geeft geen mogelijkheid tot twijfel. Eh . .zeker bijt ik me wel eens op mijn lip, maar gelukkig hoef ik niet te werken met een stuk ijzer in mijn mond en de teugels in handen (bankschroeven?) van mijn baas. Laten we de discussie zuiver houden en denken aan de regel van ongedwongenheid en bovendien niet vergeten dat het paard afhankelijk is van ons.

  • Simone D.

    Beste Phillip en Christy,

    Ja, ook ik bijt wel eens op mijn lip, zeer vervelend in een 1 op 1 gesprek met een klant. Je bent uit je concentratie, steeds maar met je tong langs het wondje en het moment dat er roze gekleurd schuim naar buiten komt is zeer onwenselijk! Werkzaamheden zullen worden overgedragen aan een collega of een nieuwe afspraak word gemaakt.

    Ik bijt nooit op mijn lip als ik totaal ontspannen ben, alleen als ik haast heb en daardoor te snel wil eten, we noemen het ook wel stress… zolang stress niet kan worden uitgesloten als oorzaak van het bijten op de lip door het paard gewoon niet toestaan.

  • irene

    ik rij al twintig jaar paard, in de dressuursport, op nationaal niveau, maar kan me niet heugen dat mijn paarden ooit bloed in de mond hebben gehad…….. dus misschien ben ik te soft, maar ik vind dat bloed gewoon niet kan.

    van mij mag er weleens wat strenger gekeken worden naar het dierenwelzijn en de manier waarop een paard of pony gereden wordt en begint dat bij het losrijden…….( en dan bedoel ik dat op elk niveau!) en gaat dat door in de proef.

  • tini

    wat is dit weer een goed voorbeeld van hoe politiek werkt, het is telkens weer het zelfde liedje; wie de meeste macht heeft in financieel of sociaal opzicht hoeft niet te rekenen op enige tegenstand, daar zorgt het systeem wel voor.

    Toch moeten wij onze mening blijven uitten, daar dit wel enig verschil kan uitmaken vooral als we met velen zijn.

    Dus als u net als ik tegen dit voorstel bent en vindt dat bloed in de mond niet hoort, laat dat dan weten via dit of andere media. Geen protest is akkoord gaan met wat er gezegd of besloten wordt!

    Neem de moeite om uw mening te uitten aub.

    Tini Sijtsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.