Ga naar hoofdinhoud

Zusjes de Laat scoren in ZZ-Zwaar: ‘We helpen elkaar veel’

Endyrava, hier nog onder Aniek de Laat. Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Naast de WK-selectie voor de zevenjarigen en de Subli cup werd vandaag tijdens [email protected] in Etten Leur ook het ZZ-Zwaar verreden. Zondag volgt de rest van de subtop met de Lichte Tour tot en met de Grand Prix. Zusjes Femke en Aniek de Laat waren vandaag in het ZZ-Zwaar niet te verslaan en namen beide een eerste prijs mee naar huis.

Femke de Laat won met KWPN-hengst Dark Pleasure (v. Ufo) de eerste ZZ-Zwaar proef met 70,36%, maar werd op de voet gevolgd door zusje Aniek en Endyrava (v. Lord Leatherdale), die ruim 69% scoorden. Femke scoorde met Dark Pleasure weer een nieuw PR: “Daar ben ik echt super blij mee, zo leuk om een keer de 70 procent te halen!” Toch denkt de amazone dat er nog winst te behalen valt: “We hadden een heel fijne proef gereden en ik krijg steeds meer controle, maar in een keertwending sloop nog een foutje. Ook denk ik dat ik nog meer kan scoren door bijvoorbeeld wat meer te knallen in het uitstrekken.”

Topkarakter

Zusje Aniek werd tweede met Endyrava en won daarnaast ook nog de tweede proef. Ondanks één grote fout was de amazone toch tevreden: “Hij ging vooral de eerste proef heel goed en stond scherp aan de hulpen. Alleen de eerste pirouette mislukte helemaal, waardoor we bij beide jury’s tweeën op ons protocol hadden, dat tikt natuurlijk snel door…” In de tweede proef gingen de pirouettes volgens Aniek een stuk beter, maar was haar ‘Endy’ een beetje moe. “Sowieso richt ik me het liefste op maar één proef, twee ZZ-Zwaar proeven is toch best veel en we moesten nu ook direct door. Maar omdat de pirouette niet goed ging in de eerste proef wilde ik nu toch graag de tweede starten.” Aniek roemt Endyrava om haar topkarakter: “Ze is nooit kijkerig en gaat er in de ring altijd voor.” Endyrava is in eigendom van de ouders van Aniek en Femke en ze hoopt met de achtjarige ruin naar het NK Dressuur te kunnen. “We staan er goed voor in de selecties, dus met de laatste selectie gaan we ervoor!”

Elkaar helpen

Femke en Aniek runnen beiden hun stal op het bedrijf van hun ouders, stal Rozenven in Schijf. Femke zit voltijd in de paarden, maar Aniek werkt nog parttime als docent economie op een middelbare school. “We hebben thuis wel echt helemaal onze eigen paarden en klanten. En naast mijn parttime baan rijd ik nog zo’n zes paarden, best druk ja!” lacht de Aniek. Samen met Femke reist ze eens per week af naar Emmelie Scholtens om te lessen. “We kijken dan vaak met elkaar mee en thuis en op wedstrijd helpen we elkaar ook vaak. We bespreken ook veel samen rondom de training, dat is wel heel fijn.” Op het bedrijf in Schijf runt sinds kort ook de vriend van Femke een eigen dekstation, waar onder andere de zelfgefokte hengst Intro K (v. Apache) en Dark Pleasure en It’s A Pleasure kunnen dekken.

WK-Selectie

Femke heeft een druk weekend in Etten Leur, want morgen komt ze ook nog aan start op de WK-selectie voor de zesjarigen met de AES-hengst Gigolo, een halfbroertje van Intro K. Femke vertelt: “We hadden eigenlijk helemaal niet meegedaan aan de voorselecties, ik wilde het graag rustig aan doen met hem, want voor de WK-selecties moeten de paarden best veel doen. Maar op basis van zijn resultaat in de Pavo-cup vorig jaar bleek ik toch geselecteerd. Toen ze belden of ik nog mee wilde doen heb ik het toch maar gedaan. Hij springt een mooie wissel en is goed in vorm, dus ik dacht; waarom niet?”

Klik hier voor de uitslagen van vandaag.

 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook