Ga naar hoofdinhoud

Adri Zekveld: ‘Zorg voor een professionele keuringslocatie’

Laat je horen
Adri Zekveld Flevolands fokker van het jaar, samen met echtgenote - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
De Fokker van het Jaar van Flevoland, Adri Zekveld, heeft al al langere tijd moeite met de keuringslocatie op de Flevomanege in Dronten. De fokker uit Almere vindt dat de paarden op de stamboekkeuring en de Centrale Keuring in Dronten niet tot hun recht kunnen komen. Hij kaartte het al meerdere keren aan bij het KWPN, maar tot op heden is er nog niets veranderd. Dus laat hij zijn opinie nu aan wat breder publiek horen. 

Galopperen kunnen ze niet in Flevoland. Van de 26 gekeurde springmerries behaalden er slechts twee een score van 80 punten. Niet één scoorde hoger. Van de 35 dressuurmerries kregen er drie een maximale score van 80, ook hier geen hogere. Statistisch gezien is dat onwaarschijnlijk.

Bodem

Veelgehoord jurycommentaar: “Wat weinig balans, mist wat balans”.  Waar ligt het aan? Aan de jury? Ik denk van niet. Aan de bodem? Zou zomaar kunnen, zwaar, los en droog, evenals de buitenbaan waar de Centrale Keuring. plaatsvond. Nog zwaarder. Ook de glazen kantinewand op de korte zijde is al jaren een remmende factor voor de paarden, letterlijk. En het lage, ongeïsoleerde dak met binnentemperaturen tot boven de 30 graden.

Professionaliseringsslag

De fokkers zijn veel kritischer geworden bij hun selectie, de trainingsstallen veel professioneler. Kortom, de fokkers selecteren en besteden 4 jaar intensieve arbeid en zorg aan hun paarden. De trainingsstallen investeren in kennis, accomodaties, trainingsfaciliteiten, nemen de paarden mee naar andere locaties zodat ze leren reizen en zich ook thuisvoelen in een nieuwe omgeving. Wat is er in de laatste 20 jaar veranderd aan de keuringslocatie? Eigenlijk niets. Niet professioneel. Niet passend bij het KWPN-paard.

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.