Ga naar hoofdinhoud

Apache-dochter Jaisha uitschieter op SK Oosteind

Emmelie Scholtens en Apache Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De stamboekkeuring vandaag in Oosteind heeft 22 stermerries in de dressuurrichting en zeven in de springrichting opgeleverd.  Van de 38 beoordeelde dressuurpaarden konden er 22 met het sterpredicaat naar huis. Zes van hen kregen 80 punten of hoger voor hun verrichting. Met een bovenbalk van 80/85 was de door Teun Hassink gefokte Jaisha (Apache x Undigo) van Nico Witte, Tim en Leida Collins-Strijk en H. van Zandbeek het meest compleet.

“Jaisha is een aansprekende, opwaarts gebouwde merrie. In stap zou ze wat meer ruimte mogen hebben maar haar draf is opvallend goed. Daarin heeft ze heel veel expressie en techniek. Ook de galop is goed, met veel balans, en ze heeft een goede houding”, vertelt inspecteur Toine Hoefs. De Apache-dochter kreeg 90 punten voor haar draf en 85 voor zowel de galop als houding.

Charmeur-dochter

Vijf dressuurmerries verdienden de ster met 80/80. Allereerst de door Adri Zekveld gefokte Charmeur-dochter Joker Sollenburg (mv. Krack C) van  Nico Witte en Charissa Buurmeijer. Deze aansprekende merrie kon iets meer langgelijnd zijn en heeft een mooi front. Ze heeft een goede stap (85) en een draf (85) met veel techniek en ruim voldoende houding (80). De galop (75) had nog iets meer gedragen mogen zijn.

Meer met 80/80

Ook Julavanck PP (De Niro x Lord Leatherdale) van fokker Stal Poppelaars kreeg 80/80. “Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel en had iets meer opwaarts gebouwd mogen zijn. Het is een hele aansprekende merrie met veel uitstraling. Ze blinkt uit met haar goede draf, waarin ze veel expressie en techniek heeft.” Voor dit onderdeel kreeg ze 85 punten, naast 75 voor de stap, galop en houding.

Desperado

De derde merrie met 80/80 is Jaomie (Desperado x Houston) van fokker A.J. Beerens. Zij zou iets meer jeugduitstraling mogen hebben en is mooi opwaarts gebouwd en heeft een aansprekend front. Ze heeft een goede stap (80), een fijne manier van draven (80) en van nature maakte ze ruim voldoende houding (80).

Ferdinand

Ook de Ferdinand-dochter Jarona H (mv.  Negro) van fokker Hamers uit Rosmalen kreeg 80/80. Zij is opwaarts gebouwd en staat goed in het rechthoeksmodel, waarbij ze iets meer halslengte kon hebben. Ze beschikt over drie goede basisgangen met een opvallende galop (85) en een mooie houding.

Franklin

De zesde merrie met 80/80 is J’Adore TCS (Franklin x Jazz) van fokker Tim en Leida Collins en mede-geregistreerde Nico Witte. “Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel, is voldoende opwaarts gebouwd en heeft veel uitstraling. In stap zou ze wat meer ruimte mogen hebben en draven en galopperen doet ze met veel techniek en een goed achterbeengebruik.” Voor zowel de draf als galop kreeg J’Adore TCS 85 punten.

Springmerries

Bij de springmerries verdienden zeven van de 13 merries het sterpredicaat. De Ustinov-dochter Jolita L (mv. Nabab de Rêve) van fokker A. van Laak kreeg 80/80. “Dit is een hele aansprekende merrie met jeugd- en bloeduitstraling. Ze galoppeert heel lichtvoetig met goede ruimte. Op de sprong is ze vlug boven en heeft ze het hoogtepunt nog iets achter de sprong. Ze springt met souplesse en maakt de sprong achter goed af”, licht inspecteur Arnold Kootstra toe.

Harley VDL

De Harley VDL-dochter Junceira du Rona (mv. Chin Chin) van fokker Yvonne Copal kreeg 75/80. “Zij is royaal ontwikkeld, heeft een aansprekende voorhand en goede bovenlijn. Het achterbeen is licht gebogen. Ze galoppeert ruim, lijkt voorzichtig en springt goed naar boven. Ze springt met een goede techniek, beschikt over vermogen en zou in alles nog iets lichtvoetiger kunnen zijn.”

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook