Ga naar hoofdinhoud

Escolar levert winnaar 14-dagentest, 280.000 euro-hengst zakt

Erdinger (v. Escolar) - Foto: Gestüt Sprehe

Een mooie herfst voor Escolar. Na het Escolarfeestje op het Bundeschampionat voor driejarige merries en ruinen, heeft de hengst van Gestüt Gut Neuenhof er nu ook een testwinnaar bij. Erdinger (mv. Contender), gefokt en in mede-eigendom van FC Bayern München-trainer Hermann Gerland, liep in de test in Neustadt-Dosse gemiddeld naar een 8,8 op de dressuuronderdelen. In de test in Schlieckau, die gelijktijdig ten einde liep, was het opvallendste resultaat dat van de voor 280.000 euro op de Hannoveraanse keuring verkochte Quando-Unico (v. Quantensprung). Hij zakte (7,28 totaal/7,63 dressuur). 

De uit een Holsteiner moederlijn gefokte (en daarmee voor de bloedspreiding in de dressuurfokkerij interessante) hengst was vorig jaar een van de opvallende hengsten van de Oldenburger keuring. Vanwege zijn Westfaalse registratie kwam hij daar niet in aanmerking voor een premie. De hengst van Gestüt Sprehe en fokker Hermann Gerland scoorde in Neustadt-Dosse 8’en voor het interieur, het karakter, de werkwilligheid en de stap, een 7,5 voor de stap, een 8,5 voor de galop en rittigkeit (beoordeeld door de jury). De testruiters vonden de rittigkeit zelfs een 9 waard. De springaanleg heeft hij niet van zijn Holsteiner moederlijn (Contender x Coriander x Marlon xx) meekregen: een 6 voor de aanleg als springpaard staat op het rapport.

280.000 euro-hengst Quando Unico gezakt

De zonen van de ‘ontdekking’ van de Hannoveraanse keuring 2017, Quantensprung, kunnen minder overtuigen onder het zadel. De veilingtoppper van de Hannoveraanse keuring van vorig jaar, Quando-Unico (mv. Fidertanz), zakte voor zijn test met een 7,28 als totaalgemiddelde en een 7,63 voor de dressuuronderdelen. Om te slagen moeten dressuurhengsten minstens een 7,5 als totaalgemiddelde óf een dressuurgemiddelde van 8 of hoger behalen. De voor 280.000 euro aangeschafte hengst van Landgestüt Moritzburg en Gestüt Sprehe zakte dus flink. Een tweede Quantensprung, de in Westfalen goedgekeurde Quel Plaisir (mv. Placido), haalde de test wel. Niet overtuigend met een 7,63 als totaalgemiddelde en een 7,33 voor de dressuuronderdelen.

Van alle zeven vorig jaar goedgekeurde Quantensprung-zonen (waarvan vijf in Hannover) liep er dit jaar geen een op het Bundeschampionat voor driejarige hengsten. Dit voorjaar liep er een zijn 14-dagentest. Quantissimo (mv. Distelzar) slaagde wel ruimschoots met een 8,35 als totaalgemiddelde een 8,4 voor de dressuuronderdelen. Hannover lijkt zelf dit jaar ook iets te zijn teruggekomen op Quantensprung: geen enkele van zijn op de voorselectie aangeboden zonen werd toegelaten tot de hoofdkeuring.

Nog twee Escolars

Nog twee Escolars slaagden gisteren voor hun test. In Neustadt-Dosse was dat de nog-niet goedgekeurde Gut Neuenhof’s Etoile (Escolar x Florencio x Havidoff), die slaagde met een 8,2 gemiddeld (totaalgemiddelde: 7,65) voor de dressuuronderdelen. De hengst van dezelfde eigenaren als Escolar zelf, dr. Axel en Sandra Schürner, komt uit de volle zus van een van hun andere hengsten: de KWPN-gefokte Florenciano. Hij kreeg net zoals Erdinger van de jury een 8,5 voor de rittigkeit en van de testruiters een 9. In de 14-dagentest in Schlieckau, die gelijktijdig met de test in Neustadt-Dosse ten einde liep, slaagde Edelstein GK (Escolar x Sandro Hit). Hij deed dat met zijn totaalgemiddelde van 7,9 (dressuurgemiddelde: 7,75).

Vivaldi

De KWPN-hengst Vivaldi maakte ook een goede indruk met zijn nafok. In Neustadt-Dosse was er gemiddeld een 8,58 op de dressuuronderdelen voor de AES-goedgekeurde Vainqueur (mv. Rubioso N). Opnieuw een hengst van dr. Axel en Sandra Schürner. In Schlieckau scoorde Vivarant (mv. Samarant) gemiddeld een 8,13 op de dressuuronderdelen.

Trakehner Fellini wint in Neustadt-Dosse

In de test in Schlieckau waren de hoogste dressuurpunten voor de op de Trakehner keuring in 2015 geprimeerde Fellini (Berlusconi x Grafenstolz). Hij scoorde op de dressuuronderdelen gemiddeld een 8,2.

Drie hengsten gezakt

In totaal zakten drie dressuurhengsten voor de testen in Neustadt-Dosse en Schlieckau. Naast Quando Unico was dat in Schlieckau Free Willy H (v. Fürstenball, 7,23/7,4) en in Neustadt-Dosse was dat Ben Amour (Benicio uit de moeder van Fidertanz) met een 7,28 als totaal- en dressuurgemiddelde.

Catalogi en uitslagen

Catalogus Neustadt-Dosse
Uitslag Neustadt-Dosse
Catalogus Schlieckau
Uitslag Schlieckau

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook