Ga naar hoofdinhoud

Fantastique en Farzana zijn er toch bij in de finale én een derde Trakehner

Mara de Vries en FarzanaFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Nederland heeft straks vijf van de zes afgevaardige zevenjarige paarden in de finale lopen. Na de kleine finale van vandaag zijn Fantastique (v. Vivaldi) met Lynne Maas (2e plaats kleine finale) en Farzana (v. Ampere) met Mara de Vries (3e plaats) er toch bij morgen (15.00 uur). Ook voegde zich een derde Trakehner bij het gezelschap van de 15 finalepaarden: Standing O'vation (v. Imperio) won de kleine finale onder de Luxemburgse Kristine Moller (77,203%). 

Niet alleen leuk nieuws voor het KWPN (dat zich overigens achter de oren mag krabben over de resultaten bij de vijf- en de zesjarigen), maar ook voor het Trakehner stamboek. Gisteren was de lichtvoetige Deense Trakehner Kipling (v. Hofrat) een van de ontdekkingen van de dag, zat de hengst Goldmond TSF (v. Imperio) er ook ruimschoots bij met een 9e plaats en nu won de merrie Standing O’vation (ook al een Imperio-nakomeling) met 77,203% de kleine finale. Zij heeft alles wat je van een Trakehner verwacht en haar aanleg ontpopt zich bij de wissels. Ze galoppeert misschien wat eenvoudig, maar bij de wissels knalt ze een halve meter van de grond.

Lynne Maas rijdt met mes tussen de tanden

Lynne Maas rijdt met de grote Fantastique (v. Vivaldi) van J.G. Borneman met het mes tussen de tanden in de kleine finale en haar zeer scherp en gedurfd gereden proef levert de amazone een tweede plaats op met 77,103%. De merrie scoort vooral punten in het drafgedeelte en de jury knijpt een oogje toe in de galoptour. De door Patty Zwang uit Dordrecht gefokte Vivaldi-dochter krijgt het volgende commentaar: “Een zeer indrukwekkend en opwaarts gebouwd paard. Draven deed ze actief met een goed gebruik van het achterbeen. Hiervoor konden wij een 8.7 weggeven. In de stap viel vooral de uitgestrekte stap heel positief op, goed voor een 8.2.  In de galop waren de changementen nog niet zo precies uitgevoerd als dat we eigenlijk willen zien, maar van nature heeft ze een heel goede galop en wil ze gewicht op de achterhand overnemen. Wij denken dat een grote toekomst voor dit paard is weggelegd.”

Fantastique met Lynne Maas Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Farzana weer zwaar gestraft in stap

Gisteren viel de NMK-merrie Farzana (v. Ampere) van Yvonne Termeer en Dressuurstal van Baalen net buiten de boot met een dertiende plaats, dat lag toen vooral aan het lage cijfer voor de stap. Vandaag wordt de (niet te ruime, maar wel correcte) stap van de merrie, die al heel bevestigd door de technisch zware proef loopt onder Mara de Vries, opnieuw streng beoordeeld.

Toch zit de door M.G.M. Gerner uit Marienheem gefokte merrie er nu bij met een derde plaats (76,577%). “Een heerlijk, elegant paard met een actieve manier van bewegen en daarin veel balans.  Draven deed ze op een mooie, gebalanceerde en vloeiende manier. In stap houdt ze iets vast in de rug, hierdoor konden wij niet hoger geven dan een 6.3. Haar galop was heel gecontroleerd met mooie pirouettes. Een gehoorzaam paard, dat heel ijverig doet wat van haar wordt gevraagd, hiervoor kreeg ze van ons een 8.7”, aldus de jury.

De goedgekeurde hengst For Gribaldi (v. Gribaldi), die gisteren de hekjes om zijn oren zag vliegen door de harde wind maar braaf door bleef lopen, haalt de finale niet onder Dinja van Liere. Hij ontvangt 72,283% (14e).

Uitslag kleine finale zevenjarigen

Startlijst finale zevenjarigen (zaterdag 5 augustus, 15.00 uur, hoofdring)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.