Ga naar hoofdinhoud

Feodoro stoot Quel Filou van de troon, maar Dancing Diamond gouden medaillekandidaat

Update

Andreas Helgstrand heeft natuurlijk enorm veel kwaliteit op stal staan. Maar in sommige gevallen komt de jury hem ogenschijnlijk ook wat tegemoet. Hoe het zij: in de kwalificatie voor zesjarigen staan twee Helgstrand-paarden bovenaan. De fijne Fürstenball-ruin Feodoro stootte vandaag onder de Australische Simone Pearce in het tweede deel van de kwalificatie Quel Filou van de troon. Een kandidaat voor de gouden medaille is echter Lordswood Dancing Diamond (bij een foutloze proef), hij kreeg de hoogste punten voor de gangen. Van de Nederlandse afvaardiging konden alleen Governor-STR en Gunner KS zich direct kwalificeren voor de finale. 

Simone Pearce, de Australische stalamazone van Andreas Helgstrand heeft zondag twee fijne paarden in de finale met dank aan haar werkgever. Bij de vijfjarigen komt ze in actie met de frisse merrie Casablanca en bij de zesjarigen mag ze aantreden met Feodoro, de winnaar van de kwalificatie. De stap van de merrie is net zoals bij de winnaar van de vijfjarigen (Don Martillo) extreem.  Zo extreem dat je kunt af vragen of dat ooit aan elkaar te rijden is. Maar deze manier van stappen, het echte schrijden, ziet de jury graag. Een 10 voor de stap.

De galop wordt beoordeeld met een 9,2, de draf met een 8,2, de submission met een 8,5 en het leidende cijfer, de aanleg, met een 9,2. In het gehele optreden zou ze wat meer kunnen buigen in het achterbeen en wat sneller en meer kunnen doortreden, maar het plaatje is mooi. Swingend door het lijf en de oefeningen werden correct uitgevoerd.

Opvallend detail: na de proef komt er direct een een Helgstrand-groom aangesneld om de sperriem een paar gaatjes losser te doen. Nog voor de bittencontrole.

Bundeskampioen Lordswood Dancing Diamond gouden medaillekandidaat

Regerend Bundeskampioen Lordswood Dancing Diamond, een zoon van de onlangs overleden Dancier, liet zich in de kwalificatie zien als een kandidaat voor een (gouden) medaille). Nu gooiden de iets gespannen wissels en dat hij een keer uit de galop viel roet in het eten van de score. Hij verloor het op het punt voor de submission (7,9) en kwam (net zoals Quel Filou) uit op een 8,98.

Voor de gangen scoorde deze ruin (die vorig jaar pech had in de finale voor vijfjarigen en fouten maakte) gemiddeld het hoogst met een 9,6 voor de draf, een 9,4 voor de stap en een 9 voor de galop (gemiddelde 9,33) het hoogst van alle paarden bij de zesjarigen (Feodoro: 9,13/Quel Filou: 9,06). Toch werd zijn aanleg (perspectief als dressuurpaard) lager beoordeeld dan de twee paarden voor hem en een paard achter hem met een 9. Voor Feodoro, Quel Filou en de KWPN’er Gerion was er een aanlegscore van 9,2.

Waarschijnlijk kwam de jury (de Duitser Christoph Hess, de Britse Sandy Philipps, de Australische Susie Hoevenaars en de Deense Susanne Baarup)  aan het rekenen en moest de score voor de aanleg omlaag om hem niet te laten winnen van Feodoro, want je zou toch zeggen dat het paard met de beste gangen ook de hoogste punten zou moeten krijgen voor de aanleg.

Grand Prix-talent Governor niet rijkelijk bedeeld met 8,66

De twee topdressuurpaarden, Totilas en Parzival, die samen gelijktijdig een nieuw tijdperk inluidden zijn verenigd in de pedigree van Governor-STR (Totilas uit de volle zus van Parzival). Die genen zijn zonder meer terug te zien in de KWPN, Oldenburg en Deens goedgekeurde hengst van familie Korbeld. De zwarte hengst kan schakelen als geen ander en toont misschien wel meer dan andere paarden echt Grand Prix-talent. Toch komen er bij de jury geen extreme scores uit na de proef van Adelinde Cornelissen. Het totaal blijft steken op een 8,66 (aanleg: 8,8/hoogste cijfer voor de galop: 9). Wel ruimschoots voldoende voor een ticket voor de finale.

Governor met Adelinde Cornelissen Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

KWPN’er Gerion vierde

De prestaties van de Nederlandse afvaardiging zijn nog niet helemaal om over naar huis te schrijven. Behalve bij de zevenjarigen ziet het er niet naar uit dat de voor Nederland geselecteerde combinaties medailles gaan pakken. Een mooie opsteker voor het KWPN vormde de zeer stabiel, sterk en bevestigd door de baan gaande Gerion (Jazz x Don Primero) met Brianna Burgess. De door C.J. Reemst uit Sleeuwijk gefokte vos draaft onder andere naar een 9,2 voor de draf en krijg een 9,2 voor de aanleg (hoger dan Lordswood Dancing Diamond).

Gerion met Briana Burgess Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

De 12 finalepaarden

Net zoals bij de vijfjarigen gaat bij de zesjarigen een Hannoveraan aan de leiding en ook Lordswood Dancing Diamond is in Hannover geregistreerd. Fürstenball maakte net zoals vorig jaar op de Wereldkampioenschappen een voortreffelijke indruk met zijn nafok (Feodoro, Fior en Heiline’s Danciera) en ook de eerste jaargang van Totilas doet het goed met de Nederlandse inzending Governor-STR en de Deense Straight Horse Don Tamino (Totilas uit de moeder van Sezuan). Beide Totilassen zijn direct gekwalificeerd voor de finale. De onlangs overleden Dancier (v. De Niro) laat niet alleen van zich horen met Lordswood Dancing Diamond, maar ook Heiline’s Danciera is (zoals haar naam al doet vermoeden) aan de hengst verwant. Ze werd gefokt uit zijn volle zus. De merrie blinkt onder de Deense Carina Cassøe-Krüth uit in samenwerking en krijgt ook een 9 voor de submission (totaal: 8,8/7e). Cassøe-Krüth kreeg gisteren ook al de zeer goed afgerichte Red Diamant door. Als dit een wedstrijd voor jonge paarden-ruiters zou zijn, zou de Deense in aanmerking komen voor een medaille.

Heiline’s Danciera met Carina Cassøe-Krüth Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

Kasselmann-stalruiter Frederic Wandres mag met twee PSI-paarden naar de finale. Zowel Fior (350.000 euro) als Sir Skyfall OLD (200.000 euro) werden ‘verkocht’ op de PSI-veiling. Sir Skyfall staat daadwerkelijk op een andere  naam (Anna von Staff-Reitzenstein), maar als eigenaar van Fior staat nog gewoon Hof Kasselmann vermeld op de startlijsten in Ermelo.

Feodoro (v. Fürstenball, Hannover) met Simone Pearce (Australië) – 9,02 (aanleg: 9,2)
Quel Filou (v. Quaterback, Oldenburg) met Severo Jurado Lopez (Spanje) – 8,98 (aanleg: 9,2)
Lordswood Dancing Diamond (v. Dancier, Hannover) met Anne-Kathrin Pohlmeier (Duitsland) – 8,98 (aanleg: 9)
Gerion (v. Jazz, KWPN) met Brianna Burgess (Australië) – 8,94 (aanleg: 9,2)
Red Diamant (v. Romanov, DWB) met Carina Cassøe-Krüth (Denemarken) – 8,88 (aanleg: 9)
Nymphenburg’s First Ampere (v. Ampere, Hannover) met Tessa Frank (Duitsland) – 8,86 (aanleg: 9)
Heiline’s Danciera (v. Fürstenball) met Carina Cassøe Krüth – 8,8 (aanleg: 8,9)
Fior (v. Fürstenball, Oldenburg) met Frederic Wandres (Duitsland) – 8,78 (aanleg: 9)
Governor-STR (v. Totilas) met Adelinde Cornelissen (Nederland) – 8,66 (aanleg: 8,8)
Straight Horse Don Tamino (v. Totilas, DWB) met Anne Marie Hosbond (Denemarken – 8,62 (aanleg: 8,8)
Sir Skyfall OLD (v. Sandro Hit, Oldenburg) met Frederic Wandres (Duitsland) – 8,52 (aanleg: 8,4)
Gunner KS (v. Belissimo M, KWPN) met Dana van Lierop (Nederland) – 8,5 (aanleg: 8,8)

Great Lady TC en  Genua TC missen de boot

Met een 12e plaats zit de KWPN-goedgekeurde hengst Gunner KS (v. Belissimo M) van fokkers Arthur en Annette Kleijwegt, die gisteren al de kwalificatieproef liep, er nog net bij. De twee andere Nederlandse inzendingen van vandaag, de Tim Coomans-paarden (beide voorgesteld door Jeanine Nieuwenhuis) Great Lady TC (v. Bretton Woods) en Genua TC (v. Charmeur) missen met respectievelijk een 16e (8,16) en een 18e plaats (8) net de boot. Nog geen man overboord, want vorig jaar lukte het Great Lady TC ook om via een omweg in de finale te komen.

Great Lady TC met Jeanine Nieuwenhuis Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com
Genua TC met Jeanine Nieuwenhuis Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

Uitslag

Lees ook:

http://www.horses.nl/sport/eerste-starter-quel-filou-houdt-leiding-vast-tot-eind-898/

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook