Ga naar hoofdinhoud

Fiontini pakt de hattrick, Kirsten Brouwer tweede met Sultan des Paluds

Fiontini met Severo Jurado LopezFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Eigenlijk was het vooraf al te voorspellen: Fiontini (v. Fassbinder) heeft – na de Wereldtitel bij de vijf- en de zesjarigen – ook de finale voor zevenjarige paarden op de Wereldkampioenschappen in Ermelo op haar naam geschreven. De Deense merrie maakte het nog wel spannend met een aantal fouten maar met 85,656% pakt Fiontini onder Severo Jurado Lopez de WK-hattrick als tweede paard ooit (na Sezuan). Tweede werd Kirsten Brouwer met het meest Europese paard van het stel (de in Frankrijk geboren Hannoveraan) Sultan des Paluds (v. Soliman de Hus). Een knappe derde plaats was er voor de ontdekking van dit WK, de Deense Trakehner Kipling met Anne Troensegaard. Patrick van der Meer valt met President's First Apple (v. Vivaldi) net buiten het podium. 

De rubriek voor zevenjarigen blijft een rubriek waarover getwist kan worden: hoort een dergelijke rubriek waar het technische gedeelte (in de al lastige proef voor zevenjarigen) zwaar meeweegt wel thuis op een kampioenschap voor jonge paarden? Bij de kwalificatie was het soms lastig om te bepalen waar nu precies naar gekeken werd: de mooiste proef of het beste paard? De jury deed vandaag duidelijk moeite om de meest kwaliteitsvolle paarden ook bovenaan in het veld te krijgen en zagen bij meerdere (zeer getalenteerde) paarden fouten door de vingers.

Fiontini maakt het spannend

Zo ook bij Fiontini, nu drievoudig Wereldkampioene. Zonder twijfel het beste paard in de finale voor zevenjarigen. De proef van Fiontini was niet vlekkeloos met een iets slordig halthouden, een tactfout in de uitgestrekte draf, af en toe het kantelen van het hoofd (in onder andere de schouderbinnenwaarts) en een fout in de wisselseries.

Maar ze maakt dat helemaal goed qua aanleg. Elke beweging swingt door het lichaam. In stap, draf en galop. De jury vindt dat Severo Jurado Lopez moet oppassen dat hij haar niet te passage-achtig moet laten draven, de stap (9,5) grenst aan perfectie (zowel uitgestrekt als verzameld) en ook in de galop staat Fiontini haar mannetje (9,2). De fouten worden ‘afgestraft’ bij het punt voor de submission (8,6) en voor de aanleg wordt een 9,1 gegeven. Samen met de technische score komt Fiontini uit op 85,656%.

‘Nederlandse’ medaille

In deze finale voor de zevenjarigen – waar afgaande op de kwalificaties de enige medaillekansen lagen voor KWPN’ers – had Nederland natuurlijk liever een echte Nederlandse combinatie op het podium gezien. Nu is het een medaille voor een Nederlandse amazone. Kirsten Brouwer stuurt de in Frankrijk geboren Hannoveraan (weer Hannover in de top!) Sultan des Paluds (v. Soliman de Hus) naar 83,515 procent. De niet al te grote Sultan des Paluds (1,64m), maakt zich in beweging groot en wordt royaal beloond voor de technische uitvoering van de proef. 79,2% is de technische score. Bijna 80% voor de proef dus. Dat is hoog. Sultan maakt dan ook geen fouten.

Hij begint zijn proef met netjes halthouden, vervolgt zijn weg netjes door de draftour (9, af en toe iets hoog ingesteld en wijd achter) en maakt ook in stap een goede indruk (8,4), gaat zeker door de galoptour (8,6) en wordt beloond voor de submission met een 8,9 en een 9 voor de aanleg. Totaal: 83,515.

Kirsten Brouwer met Sultan des Paluds Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Publiekslieveling Kipling

Zeer veel aanleg laat de ontdekking van dit WK, de Deense Trakehner Kipling (v. Hofrat) zien onder de Deense Anne Troensegaard. De ruin (een van drie (!) Trakehners in de finale) is precies wat je zoekt in een Trakehner: lichtvoetig, elegant, fijn in de aanleuning. Een mooi damespaard dat met zeer veel balans, ritme, functionaliteit door de baan gaat en daarbij toch spectaculair is. Hij scoort hoger op de kwaliteitsonderdelen dan Sultan des Paluds (d:9,4/s:8,4/g:8,6/submission:8,8/aanleg:9,2), maar de technische uitvoering van de proef wordt zo’n drie procent lager beoordeeld dan die van Sultan. Totaal: 82,445%.

Net geen plak voor First Apple

Geen medailles voor het KWPN op deze editie van de Wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden waarschijnlijk (tenzij er morgen nog bijzondere en onverwachte dingen gebeuren). President’s First Apple (v. Vivaldi), met Patrick van der Meer de nummer 2 van de kwalificatie, valt door de drie bovengenoemde paarden net buiten het podium. “Wat een heerlijk, groot en sterk paard. We denken dat hij een mooie toekomst tegemoet gaat”, aldus de jury over First Apple, die als enige van alle paarden in de finale alleen op trens werd voorgesteld. First Apple werd opnieuw zeer knap (en zeer gedurfd) gereden door Patrick van der Meer, die vol voor de medailles ging. Het lukte net niet.

President’s First Apple met Patrick van der Meer Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Fouten vergeven bij talenten Blue Hors Zee me Blue en L’Arbuste

De voormalig Deense kampioenshengst Blue Hors Zee Me Blue (v. Blue Hors Zack) en de (op papier Deens gefokte, maar Oldenburgs geregistreerde) L’Arburste (Skovens Rafael x Zardin Firfod) barsten van het talent, maar maken ook veel fouten. De jury is vandaag mild en met respectievelijk 80,056% en 79,674% komen ze op een vijfde en zesde plaats terecht. L’Arbuste vindt het heel spannend bij het grote scorebord en draait een keer om en Blue Hors Zee Me Blue heeft nog duidelijk moeite met het galopgedeelte (vooral de wissels). Het wordt met de mantel der liefde bedekt omdat de jury (terecht) overtuigd is van het potentieel van deze paarden.

Vlekkeloze proef Fleau de Baian

De volle broer van Parzival, Fleau de Baian (v. Jazz), laat met Adelinde Cornelissen een van de technisch betere proeven zien. Hij draait al zeer kleine pirouettes, schudt de wissels uit zijn mouw (wel een communicatiestoornis in de series) en laat veel potentie zien om te verzamelen. Technisch scoort hij dan ook hoog bij de jury, maar op de kwaliteitsonderdelen iets lager. Het wordt uiteindelijk 77,76%.

Fleau de Baian en Adelinde Cornelissen Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Fantastique, Ferdeaux en Farzana

De drie andere KWPN’ers (Nederland had vijf troeven mee lopen) Fantastique (v. Vivaldi) met Lynne Maas, de goedgekeurde hengst Ferdeaux met Kirsten Brouwer en Farzana G (v. Ampere) komen met respectievelijk 76,437%, 76,35% en 75,933% uit op de plaatsen 10, 11 en 12.

Waar de jury in het top van het veld duidelijk kiest voor de kwaliteit van de paarden in de volgorde, staan onderin het veld paarden met op het oog minder aanleg boven paarden met meer kwaliteit in het gangwerk.

Uitslag

Fantastique en Lynne Maas Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Lynnes zoontje Brent en partner Laurens van Lieren kijken gespannen toe Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Ferdeaux en Kirsten Brouwer Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Farzana G en Mara de Vries Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl


Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook