Ga naar hoofdinhoud

Fiontini prolongeert WK-titel op magistrale wijze

Liveblog Update
Severo Jurado Lopez met Fiontini. Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2016 © DigiShots
Het publiek klapt al in de laatste lijn van Fiontini en Severo Jurado Lopez. Het applaus houdt niet op en de jury heeft moeite het woord te nemen. "Zullen wij eerst het cijfer voor aanleg geven of als laatste", plaagt de jury Sharon Rhode.

Ze houdt het spannend tot het laatste. Eerst de cijfers voor de basisgangen. Een 9.5 voor de draf die op sommige momenten al riskant richting de passage ging.

Passage

“Hier een tip voor de ruiter dit goed te begeleiden”, luidde de mondelinge toelichting van het Zuid-Afrikaanse jurylid Rhode. De stap wordt van de drie gangen met een 9.8 als hoogste beoordeeld, de galop doet met een 9.7 daar weinig voor onder. Alleen in voor de submission vandaag met een 8.9 een cijfer onder de 9. De buiging kan in de appuyementen nog net een fractie mooier en een wissel is duidelijk te gehaast.

En het cijfer voor aanleg? Dat was natuurlijk een 10. Met een eindscore van  95,8 blaast Fiontini iedere concurrentie weg.

Geweldige toekomst

Five Star loopt Kirsten Brouwer een heerlijke proef. We wensen jullie een geweldige toekomst”, luidt het jurycommentaar. Negens voor de aanleg, de galop en de stap. In de draf zou de voshengst naar de smaak van de jury nog iets meer het achterbeen onder het lichaam mogen brengen. Vandaag een 8.7 voor de Amazing Star-nazaat. De kleine hapering in het appuyement doet de score voor submission steken op 8.8. Met een totaal van 89% gaat Five Star aan de leiding met nog een paard te gaan.

‘Near perfect’

Waarschijnlijk de laatste rit van Marieke van der Putten op Four Legends. Een zeer sterk begin van de KWPN-goedgekeurde hengst. Maar dan ongehoorzaamheden in de wissels en die worden door de jury die keer wel in de submission meegerekend; een 7.2. In de basisgangen krijgt de stap het laagste cijfer met een 8.5. Een ‘near perfect trot’ resulteert in een 9.8 voor de draftour van Four Legends en de negen voor de galop en aanleg maken het eindlijstje compleet. Met 87% voorlopig tweede achter Sir Olli.

De eerste van Nederlandse deelnemers Veronique Roerink en Flanell halen de hoogste punten in de galoptour, de submission en de aanleg. Ook hier wordt de storing in het aangalopperen door de jury niet aangerekend. Over het algemeen mag Flanell nog net iets meer over de rug swingen. Met 84 % een voorlopige vierde plaats.

Storing

Vorig jaar behaalde Sir Olli nog een zevende plaats op het WK in Verden, dit jaar is hij er weer bij in Ermelo. Ann-Christin Wienkamp rijdt de bruine nu naar een score van 87.7 en stoot daarmee Deluxe van de eerste troon. De storing in de galopwissel, waarin Sir Olli uitbrak wordt door de jury verrassend weinig bestraft, een 8.7 noteerde zij op Sir Olli’s eindlijst. Hoge cijfers voor de stap (8.8) waarin duidelijk lengte gepakt werd en voor de galop (8.9). Tezamen met de 8.5 voor de draf en nog een 8.9 voor aanleg neemt Sir Olli de leiding over met nog vier deelnemers te gaan.

Bluetooth neemt in de galop even het heft in eigen hand tot hilariteit van het publiek. De bok wordt meegenomen in een lager cijfer voor submission. De galop wordt toch nog beloond met een 8.2. Steffen Frahm loodst door een knappe draftour die door de jury wordt geloofd om de balans en cadans. Een 9.4 op de eindlijst van Bluetooth op dit onderdeel. Met een totaal van 81,8 neemt de Bordeaux zoon een voorlopig zesde plaats in.

Teleurstellend

De elegante Trakehner Standing O’vation loopt onder Kritine Moller naar een teleurstellende score 81.6. Heeft een klein probleem in de aanleuning en lengtebuiging op de rechterhand wat resulteert dat het bit aan deze zijde iets uitsteekt. Het hoogste cijfer krijgt de merrie voor haar draftour, een 8.8. De galop 8.2, die meer sprong zou mogen vertonen en de submission houden de merrie van een hoger eindtotaal af; respectievelijk een 7.8 en een 7.9

Veel inzet toont Wilson Stensvang onder de Deense Sanne Henningsen. Hoogste cijfer is dan ook voor de submisscion, een 8.7. Vloeiende verrichtingen, maar hij mag net iets meer front maken in het laterale werk. Het jurycommentaar looft de mooie aanleuning. Mag voor een nog hogere score nog net iets meer kracht van achteruit tonen. Van de basisgangen wordt de galop het hoogst beloond met een 8.7. 83.4% in totaal en een voorlopig derde plaats

Aan de leiding

De Rheilandse merrie Deluxe is geen spectaculair dressuurpaard, maar loopt degelijk en foutloos door haar proef. Dat levert een rits aan 8-en op: een 8,2 voor de stap, een 8,5 voor de draf, een 8,7 voor de galop, 8,9 voor de harmonie en datzelfde cijfer voor de aanleg als dressuurpaard.

De Deense Trakehner Kipling (Hofrat x Hohenstein) staat met de Deense Anne Troensegaard op dit moment op de tweede plaats met 85,2 procent. Op de cijferlijst van de met veel souplesse bewegende merrie staan alleen maar 8-en.

Ook de als derde geplaatste Bohemian (v. Bordeaux), is een Deense inzending. Met Katrine Kraglund scoorde de winnaar van de kleine finale gisteren, 83,4 procent. Net iets minder is er voor Damon’s Classic (v. Damon Hill) met Heiner Schiergen.

De gisteren voor 605.000 euro verkochte Four Legends (v. Wynton), de in de kwalificatie als tweede geplaatste Five Star en natuurlijk de Wereldkampioen van vorig jaar, Fiontini, komen nog aan de start.

Klik hier voor de livescoring. 

Klik hier voor de livestream van ClipmyHorse.

Bekijk nogmaals de proef van Fiontini:

Het FEI-kanaal op Youtube:

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook