Ga naar hoofdinhoud

Geen dressuurhengst in aanmerking voor graadverhoging

Exclusief
Jumping Amsterdam 2017: Emmelie Scholtens en Apache. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op de KWPN hengstenkeuring werden vorige week de twaalfjarige springhengst Arezzo VDL (v. Chin Chin) en de even oude Gelderse hengst Alexandro P (v. Koss) keur verklaard. Bij de dressuurhengsten was er geen enkele hengst die in aanmerking kwam voor een graadverhoging. 

Twaalfjarige hengsten (de A-jaargang) komen voor het eerst in aanmerking voor een graadverhoging en in de dressuur zouden dat dus onder andere Apache (v. UB40) en Ampère (v. Rousseau) zijn geweest. Om het keurpredicaat te verkrijgen moeten hengsten aan verschillende voorwaarden voldoen: “Ze moeten een sportindex van boven de 140 hebben met een betrouwbaarheid van 85 procent of hoger en daarbij kijken we naar de exterieurvererving, de bewegingsvererving en de opbouw van de index”, legt senior inspecteur Wim Versteeg uit.

Apache en Ampère

Apache voldoet aan de eerste eis, zijn fokwaarde dressuur is berekend op 141 met een betrouwbaarheid van 86 procent, maar voldoet dus – volgens de uitleg van Versteeg – niet aan de overige criteria. Ampère scoort lager: zijn dressuurindex is vastgesteld op 124 met een betrouwbaarheid van 85 procent.

Alleen Nederlands geregistreerde paarden

Ampère zou als zijn flinke aantal Duits geregistreerde nakomelingen ook mee zouden tellen in de berekening waarschijnlijk wel naar voren zijn geroepen voor een graadverhoging. In Duitsland heeft de Rousseau-zoon namelijk al 47 goedgekeurde (en erkende) zonen, waarvan er 26 in ‘Hengstbuch I’ staan. In de sport verzamelden zijn 133 actieve nakomelingen in Duitsland bij elkaar al bijna 13.000 euro. “Alleen de Nederlands geregistreerde nafok telt mee”, zegt Versteeg.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook