Ga naar hoofdinhoud

Heartbreaker en Kannan bovenaan FN-fokwaardeschatting

Henk Nijhof Sr. met Heartbreaker. Foto: Team Nijhof
De FN heeft de nieuwe fokwaardeschattingen gepubliceerd. Team Nijhofs Heartbreaker staat net zoals vorig jaar bovenaan de fokwaardeschatting (voor de wedstrijdsport) met een fokwaarde van 180 punten met een betrouwbaarheid van 92 %. KWPN'er Kannan deelt de tweede plaats met Fransman Diamant de Semilly, beide hebben een fokwaarde van 171 (betrouwbaarheid respectievelijk 89 en 90%). 

Op wens van de stamboeken zijn de fokwaardeschattingen vanaf vorig jaar gescheiden op de wedstrijdsport en de jonge paarden-beoordelingen (zoals bijvoorbeeld verrichtingsonderzoeken en merrietesten). In plaats van twee fokwaardeschattingen (met toplijsten met de beste 1 procent verervers), zijn er nu vier.

“Door de scheiding van de wedstrijdsport en de jonge paarden-competities geeft de fokwaardeschatting nu nog een duidelijker beeld”, vertelde Klaus Miesner, voorzitter van de FN-afdeling fokkerij, vorig jaar. Daarbij kan er door een aparte fokwaardeschatting te maken voor jonge paarden-beoordelingen ook al sneller iets gezegd worden over de fokwaarde van een jonge hengst. Bij jonge paarden-beoordelingen horen de verrichtingsonderzoeken voor hengsten, de merrietesten en wedstrijden voor jonge paarden. De punten die de nafok van een bepaalde hengst halen in de testen (zoals voor de gangen, rittigkeit etc) worden meegenomen in de fokwaardeschatting voor jonge paarden-beoordelingen.

Belgen en Nederlanders

Bij de top 1 procent (fokwaarde van 152 en hoger) horen op de fokwaardeschatting gebaseerd op de wedstrijdsport flink wat Nederlandse en Belgische hengsten. Naast Heartbreaker en Kannan zijn dat Concorde (153/93%), Darco (155/95%), Lupicor (157/91%), Mr. Blue (156/79%), Orlando (156/79%) en Toulon (157/83%).

Cornet en Stakkato

Bij de fokwaardeschatting gebaseerd op jonge paarden-beoordelingen is het bloed van Cornet Obolensky en Stakkato goed vertegenwoordigd. Ook horen bij de top 1-procent (fokwaarde van 146 en hoger) flink wat Nederlandse en Belgische hengsten, zoals Cornet Obolensky zelf, Douglas VDL, Heartbreaker, Montender, Now or Never M, Orlando, Uriko en Valentino. De hoogste fokwaarde is hier voor Stakkato Gold (v. Stakkato) met een fokwaarde van 163 (91%).

Klik hier voor meer informatie en de volledige lijsten

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/FN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.