Ga naar hoofdinhoud

HK OL: Belantis levert Oldenburger kampioen

Update
Cat.nr 42 (Belantis x Sir Tender) - Foto: Oldenburger Verband e.V.
Belantis (Benneton Dream x Expo'se x Sandro Hit x Frühlingsbote), die dit weekend met Isabell Werth in Stuttgart nog gehuldigd werd als Masters hengst van het jaar en op de Hannoveraanse keuring ook al een zeer opvallende premiehengst liet zien, is de vader van de nieuwe Oldenburger kampioen: cat.nr 42 (mv. Sir Tender x Welton x Figaro). Deze hengst heeft niet alleen een zeldzame dressuurkleur (schimmel), maar biedt ook een interessant bloedalternatief voor dressuurpaardenfokkers. Hij is vrij van bijna alle veelvoorkomende hengsten in de pedigrees van dressuurpaarden. 

De in 1993 geboren Don Schufro, ook de vader van de parademerrie van Oldenburg – Weihegold OLD – leverde met cat.nr 49 (Stedinger x Dinard L x Ramiro) de reservekampioen. Deze bruine hengst, die in zijn voorkomen doet denken aan het geweldige achterbeen (en het iets beperkte voorbeen) van zijn bekende halfzus,  gaat zowel aan vaders- als moederszijde terug op de bekende stam van Finnländerin. Aan moederszijde heeft deze bruine een flinke scheut springbloed (natuurlijk via Dinard L en Ramiro maar ook nog via Stedinger) meegekregen en dat is te zien aan de makkelijke manier van galopperen.

Vrij bloed en stap

De fokkerijleider van Oldenburger, dr. Wolfgang Schulze-Schleppinhof, legde in zijn bespreking van de kampioen de nadruk op de vrije bloedlijn van de hengst en de goede stap. “Zelfs in de laatste ronde liet hij nog een zeer goede en ontspannen stap zien.” Oldenburg maakte eerder schimmels dressuurkampioen, de Flemmingh-zoon Fairbanks in 2009 en de inmiddels overleden De Martino in 2010. Het is te hopen dat deze Belantis-zoon meer voorspoed in zijn carriere zal kennen dan zijn witte voorgangers.

Sandro Hit op plaats 3

Op plaats 3 werd cat.nr 74 (Sandro Hit x Fürst Heinrich x De Niro x Rubinstein I x Pik Bube I x Freiherr) – wel voorzien van alle veelvoorkomende Duitse dressuurhengsten in de pedigree – geplaatst. De hengst van Lone Boegh-Henriksen werd door Schulze-Schleppinghof beschreven als een kunststukje van de oude heer Sandro Hit, die net zoals de vader van de reservekampioen (Don Schufro) uit het jaar 1993 stamt. In dat jaar werden overigens ook de onlangs overleden De Niro en Gribaldi geboren. Deze directe Sandro Hit was de enige hengst uit de S-lijn die werd goedgekeurd dit jaar in Oldenburg.

Plaatsing overige premiehengsten

De overige premiehengsten deelden de vierde plaats. Dat waren de sportieve cat.nr 41 (Ampere x Sandro Hit x De Niro x Rubinstein I), de sterke maar iets kort belijnde cat.nr 47 (Diamond Hit x Fürst Heinrich x Famos x Benediktus), de elastisch bewegende cat.nr 57 (Follow Me x Sir Donnerhall I x Rohdiamant x De Niro) en de interessant gefokte cat.nr 70 (Grey Flanell x Licotus x Rotspon).

21 hengsten goedgekeurd, 7 geprimeerd

Het Oldenburger Verband keurde 21 hengsten goed in Vechta en maakte daarbij enkele opvallende beslissingen. Zo werden twee talentvolle zonen van Grand Galaxy Win (waarvan eentje uit de WK-merrie Fiontina komt, de volle zus van Fiontini) er zonder pardon uitgegooid. Een Hannoveraan ontpopte zich tot de ware publiekslieveling: cat.nr 71 (Londontime x Danone I). De vos werd door het publiek op handen gedragen, maar kwam niet in aanmerking voor een premie omdat hij geen Oldenburger is.

De eerste voortekenen van de vererving van zowel Grand Galaxy Win als Governor lijken goed. Waar de zonen van Grand Galaxy Win de deksel op de neus kregen, kreeg Governor wel een van zijn twee zonen goedgekeurd. De door Paul Schockemöhle gefokte cat.nr 66 (mv. Fürstenball).

F-lijn

Uit de F-lijn van Furioso xx werd weer royaal goedgekeurd. De naam van zeven nieuw goedgekeurde hengsten met de letter F en daar kan ook nog de geprimeerde cat.nr 41 (Ampere x Sandro Hit) aan toe worden gevoegd. Via Rousseau-Ferro-Ulft-Le Mexico-Mexico gaat hij ook terug op de volbloed Furioso.

Fürstenball kreeg al zijn drie zonen goedgekeurd en staat ook nog bij vijf hengsten als grootvader op het papier. Hoewel er tussen deze F-hengsten een enkel aansprekend exemplaar zat, zoals bijvoorbeeld de premiehengst cat.nr 57 (v. Follow Me), lijkt het erop dat de serieuze dressuurfokker met het doel Grand Prix voor ogen, het toch elders moet zoeken.

Don Schufro, Diamond Hit en Grey Flanell

Zoals bijvoorbeeld in de geprimeerde cat.nr 47 (Diamond Hit x Fürst Heinrich), de met een zeer goed achterbeengebruik bewegende cat.nr 49 (Don Schufro x Stedinger, eveneens premiehengst) of de interessant gefokte cat.nr 70 (Grey Flanell x Licotus x Rotspon), die weliswaar weinig sport in de moederlijn heeft, maar wel nieuwe bloedcombinaties brengt in de dressuurpaardenfokkerij. In zijn pedigree zit van alles wat: Trakehners Gribaldi en Doruto, KWPN’ers Clavecimbel en Ferro, het Holsteiner bloed van Farn, de volbloed Likoto xx, Donnerhall, Rubinstein I, Argentan, Bolero en ook nog een scheut Anglo-bloed.

Publiekslieveling van Londontime

Een hengst kreeg het publiek, dat tot 19.30 uur in de hal zat omdat het programma enorm uitliep, op de banken. Dat was de Hannoveraan cat.nr 71 (Londontime x Danone I x Sandro Hit) van Stoeterij Blue Hors. Deze hengst kreeg geen premie omdat hij niet Oldenburgs geregistreerd is, maar werd gevierd als een ware kampioen.

Geen dekbrevetten voor Nederlanders

De drie Nederlandse inzendingen op de keuring werden alledrie afgewezen: de door Joop Breukink uit Brummen gefokte cat.nr 65 Knight Power JB uit de eerste jaargang van Governor (mv. Swarovski) van Gerard Korbeld en Stal Brinkman,  de door L. de Bie uit Sint-Oedenrode gefokte cat.nr 58  Kings Canyon (Franklin x Sir Donnerhall I) van Stal van de Sande en cat.nr 78 Keos B  (Vincent Maranello x Jazz) van Jaap Quartel, die werd gefokt door J. de Boer uit Nijderkoop.

Goedgekeurde hengsten

Cat.nr 41 (Ampere x Sandro Hit) – Premie
Cat.nr 42 (Belantis x Sir Tender) – Premie
Cat.nr 44 (Dante Weltino x De Niro)
Cat.nr 45 (Desperado x Sandro Song)
Cat.nr 47 (Diamond Hit x Fürst Heinrich) – Premie
Cat.nr 49 (Don Schufro x Stedinger) – Premie
Cat.nr 51 (Farell x Boston)
Cat.nr 52 (Farell x Diamond Hit)
Cat.nr 53 (Finest x Christ)
Cat.nr 57 (Follow Me x Sir Donnerhall) – Premie
Cat.nr 59 (Fürstenball x Donnerhall)
Cat.nr 60 (Fürstenball x Sandro Hit)
Cat.nr 61 (Fürstenball x Lauries Crusador xx)
Cat.nr 66 (Governor x Fürstenball)
Cat.nr 70 (Grey Flanell x Licotus) – Premie
Cat.nr 71 (Londontime x Danone I)
Cat.nr 72 (Millennium x Rubin-Royal)
Cat.nr 73 (Quaterback x Paradiesvogel)
Cat.nr 74 (Sandro Hit x Fürst Heinrich) – Premie
Cat.nr 77 (Van Vivaldi x Stedinger)
Cat.nr 79 (Wild Child x Florencio I)

Handige links

Klik hier voor de volledige uitslag
Klik hier voor video’s
Klik hier voor de collectie (met video’s)
Klik hier voor de collectie op HorseTelex

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook