Ga naar hoofdinhoud

Kampioenslint voor Eebert-dochter Kareda op lokale keuring Tolbert

Eebert (v. Atleet)

Tijdens de laatste lokale keuring van het tuigpaardseizoen vandaag in Tolbert was het Eebert-dochter Kareda die het dagkampioenschap opeiste. Volgende week vrijdag meet zij zich met alle andere aangewezen driejarigen op de Centrale Keuring in Norg.

De groep van veertien driejarige merries, waarvan er dertien uitgenodigd werden voor de CK, werd aangevoerd door de latere dagkampioene, Kareda (Eebert uit Gareda ster v.Cizandro, fokker Sander Daniëls uit Wageningen) van Sander Hoogenberg uit Wijnjewoude. “Een zeer fraai model met heel veel ras en sterke verbindingen, die zich met veel front en een heel goed voorbeengebruik presenteert”, aldus inspecteur Viggon van Beest.

Nog een tuiger voor Emmy de Jeu

Ook opvallend was de Atleet-dochter Kidee (uit Sidee elite pref sport-tuig PROK v.Marvel, fokker H. en H.G. Cazemier uit Nuis) van Emmy de Jeu uit Oosterstreek en D. Nordenberg uit Asmundtorp, Zweden. “Een hele rassige merrie met veel temperament, die in beweging rondom aanspreekt.” Dressuurpaardenfokker Emmy de Jeu heeft de tuigpaardensmaak te pakken, ze is ook mede-eigenaar van de hengstenkeuringskampioen 2018: Kentucky (v. Eebert).

Fantijn-dochter Kretina

Fokker van het Jaar 2016, Jurjen van der Velde uit Siegerswoude, fokte de derde merrie die vandaag tot de uitschieters behoorde: Kretina (Fantijn uit Retina keur pref v.Manno). “Deze merrie heeft een zeer aansprekend front en weet in beweging ook te overtuigen. Deze drie merries, die alle drie naar de kampioenskeuring mochten, vielen op met hun ras en front. De sterkere verbindingen van de kampioene gaven de doorslag van de kampioene.”

In totaal werden drie dochters van Atleet, Eebert en Fantijn, twee van Cizandro, en van Emilano en Saffraan ieder een doorverwezen naar de CK.

Vier veulenboekmerries

Vier vier- t/m zevenjarige veulenboekmerries kwamen voor de jury en zij mogen alle naar de CK. Zij stamden af van Atleet (2x), Eebert en Cizandro en deze laatste, Jidona (uit Bidona keur v.Talos, fokker J.B. van der Veen uit Peize) van J.T. Rozeveld uit Zevenhuizen mocht mee naar de kampioenskeuring. “Ook weer een merrie met heel veel ras, uitstraling en front die in beweging goede dingen laat zien.”

Lindatine

Ook vier tweejarige merries traden aan en ook zij mogen alle naar de CK. Hier kwam vandaag als beste uit de bus Lindatine (Atleet uit Vesatine keur v.Manno, f/g Lammert Tel en mede-ger. Linda Boelens). “Een merrie met ruim voldoende ras en in beweging een goede lichaamshouding en veel techniek.” Nog een tweejarige dochter van Atleet en van Saffraan en Maker’s Mark zien we terug op de CK.

14 veulens naar CK

Kampioen bij de veulens werd vandaag het hengstveulen Nova Zembla (Fantijn uit Irenolia stb v.Aron HBC, f/g J. Ruinemans uit Vlagtwedde). “Een goed ontwikkeld, langgelijnd en hoogbenig veulen die zich met veel front en actie en lichtvoetigheid liet zien.” In totaal mogen acht hengstveulens en zes merrieveulens naar de CK. Zij hebben Dylano (2x), Maker’s Mark, Fantijn (2x), Icellie (2x), Idol (3x), Indiana, Atleet, Eebert en Cizandro als vader.

Jaicilya

De vierjarige Jaicilya (Eebert uit Emmalya stb v.Waldemar, f/g J.G. Lokhorst uit Kamperveen) slaagde vandaag voor de tweede keer voor haar alternatieve IBOP en heeft daarmee het IBOP-predicaat op zak. Wordt zij tijdens de Centrale Keuring volgende week ster verklaard, dan wordt ze dankzij het PROK- en IBOP-predicaat direct elite.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook