Ga naar hoofdinhoud

KNHS/Subli-winnaar Forty imponeert op NRPS verrichtingsexamen

Forty met Jennifer Sekreve, KNHS-Subli kampioen bij de vierjarigen in 2014.
Alle hengsten die de afgelopen dagen hebben deelgenomen aan het driedaagse verrichtingsexamen van het NRPS in Ermelo, zijn geslaagd en mogen komend seizoen dus weer de fokkerij gaan dienen. Het zijn acht rijpaardhengsten en vier ponyhengsten.

Fenomenaal was het optreden van KNHS/Subli-winnaar Forty (UB40 x Contango). Zowel op de vier beoordelingsdagen als tijdens de drie examendagen imponeerde deze in mei 2010 geboren hengst ontegenzeglijk en onafgebroken als een zeer getalenteerd dressuurpaard met een buitengewoon nuchter en meewerkend karakter. Een paard met alle kwaliteiten voor het hogere dressuurwerk. Voor de onderdelen draf, galop, rijproef, karakter/werklust en Algemene indruk kreeg Forty dan ook Zeer Goed.
Precies dezelfde beoordelingsbalk werd opgesteld voor de een jaar jongere Crosby (Chippendale x Flemmingh). De verrichtingscommissie was erg te spreken over de aanleg van deze zwarte hengst uit 2011 en noemde hem een belofte voor de toekomst.

De bruine Well Done, die begin maart vier jaar wordt, kreeg voor bijna alle onderdelen Goed (m.u.v. karakter/werklust Zeer Goed en parcoursspringen Voldoende). Hij stamt van Wup uit een merrie van Florestan I en werd bij de uitreiking van de certificaten nog eens geprezen om zijn enorm meewerkend karakter.
Een vrijwel identieke beoordelingsbalk was er voor Jefferson (Johnson x De Niro), eveneens geboren in 2011. Voor alle onderdelen Goed, naast Voldoende voor het parcoursspringen. De vijftienjarige zwarte Roman Lifestyle W (Rotspon x Wolkentanz) was al goedgekeurd in Duitsland en heeft daar ook zijn verrichtingstest gedaan. Hij heeft inmiddels de punten voor de Grand Prix en hoefde dus niet het complete verrichtingsonderzoek te doorlopen, maar stond wel drie dagen in Ermelo voor zijn stalgedrag en kreeg van het NRPS de beoordelingen Zeer Goed (karakter), Goed (stalgedrag) en Goed (Algemene indruk).

De drie springgefokte hengsten die examen deden, zijn Carcassonne DN (Cardento x Quite Easy I), Grenoble DN (Gaillard de la Pomme x Capitol II) en Cormac Z (Caretano Z x Ikoon). De twee bijna vierjarige hengsten van Gerrit Deen, Carcassonne en Grenoble, ontliepen elkaar nauwelijks in de beoordeling, zij kregen voor de springonderdelen Goed of zelfs Zeer Goed, en voor de basisgangen Ruim Voldoende dan wel Goed. Cormac Z, die pas in juni vier jaar wordt, heeft in de loop van het verrichtingsonderzoek niet alles laten zien, maar overtuigde tijdens de examendagen voldoende om zijn goedkeuring verlengd te krijgen. “Gezien zijn afstamming hadden we gehoopt dat hij op deze jonge leeftijd al wat meer zou laten zien, maar we hebben er alle vertrouwen in dat hij als springpaard steeds beter tot zijn recht zal komen als het hoger wordt”, aldus Janny Morsink als voorzitter van de verrichtingscommissie.

Ponyhengsten
De vier ponyhengsten hebben elk hun eigen kwaliteiten en ontliepen elkaar nauwelijks in de beoordeling. Don Bosco du Bois (Don Cremello du Bois x Idzard) en Fergie (First Stayerhof’s Ramzi H x Isarco) lijken op dit moment het meest veelzijdig, en Kinetic Wizard (Klein Roderijs Cocktail x Orchard Boginov) en Zadar van de IJsseldijk (Zodiak x Radar) kwamen nu vooral tot hun recht in de dressuuronderdelen. Maar ook Kinetic Wizard en Zadar lieten zich bij het springen voldoende tot goed zien. De meest constante lijst kreeg Don Bosco du Bois: voor alle onderdelen Goed. Fergie kreeg vrijwel alleen maar Goed, en voor de galop en springtechniek Ruim Voldoende. Kinetic Wizard scoorde Zeer Goed voor de galop, voldoende voor parcoursspringen en alle drie springonderdelen, en kreeg verder alleen maar Goed. Zadar kreeg voornamelijk Goed, alleen voor de onderdelen stap, draf en springtechniek Ruim Voldoende.

Een rijpaardhengst komt nog in beeld tijdens het na-examen: For Your Pleasure (For Pleasure x Polydor) heeft deze week zijn gemiste beoordelingsdag ingehaald, maar zijn ruiter Wesley Mulder lag met griep in bed en kon zijn hengst niet op alle geplande dagen voorstellen. Vandaar dat hij in februari gebruik zal maken van de gelegenheid om na-examen te doen. De hengsten Zeppe Blue, Hilton en Very Well Semilly zijn door hun eigenaren teruggetrokken voor het eindexamen en door het NRPS voor het komend dekseizoen op wacht gezet.

De 2e en 3e bezichtiging van de NRPS Hengstenkeuring 2014/2015 vond plaats op zaterdag 10 januari jl. Klik hier voor de complete uitslag. Deze hengsten zijn aangewezen voor het verrichtingsonderzoek; ze moeten nog wel de onderzoeken positief afronden voordat zij worden gepresenteerd op de HengstenShowdag als de nieuwe aanvulling van de hengstenstapel.

Bron NRPS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.