Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen!: Lof voor Leunus

Opinie
Het lijstje eigenwijze fokkers dat succesvol z’n eigen kop volgde - ook als dat tegen de geldende regels en richtlijnen van het KWPN was - is best lang. Wim van Dam, Herman Roelofs, Cees Klaver, het zijn fokkers met een sterke overtuiging die uiteindelijk de eer kregen die hen toekwam. Aan dit lijstje eigenzinnige topfokkers met een KWPN-titel kan weer een naam worden toegevoegd: Leunus van Lieren. De eer voor een man die binnen het stamboek compleet zijn eigen weg is gegaan bracht zoon Laurens ertoe een ludieke lofrede te schrijven voor zijn vader. Én voor het stamboek dat zijn vader in het zonnetje zette.

Gedoogbeleid

Gisteren vond op de KWPN Paardendagen de bekendmaking plaats van de Fokker Van Het Jaar 2017. Het is wellicht een wat ouderwets gebruik om iemand publiekelijk ter verantwoording te roepen, maar het is goed dat het KWPN gisteren optrad. Er moest iets gebeuren, na jaren van gedoogbeleid. Voor de ogen van vele toeschouwers werd Leunus van Lieren naar voren gehaald, en werd publiekelijk de aanklacht voorgelezen. Hieronder een samenvatting in hoofdlijnen van debeschuldigingen:

-Het eigenwijs doorzetten van persoonlijke visie en selectie criteria, met onvoldoende inachtneming van geldende richtlijnen;
-Het op eigen houtje opleiden van paarden en ruiters tot op het hoogste niveau, zonder rekening te houden met algemeen heersende opvattingen;
-Het gebruik van eigen, niet-goedgekeurde hengsten voor de dekdienst, en vervolgens de daaruit voortkomende fokproducten een voorname behandeling geven in de opleiding tot succesvol sportpaard.

22 eigen gefokte Grand Prix-paarden

En dit alles met als gevolg 22 eigen gefokte Grand Prix paarden, goedgekeurde hengsten bij verschillende stamboeken, en één van de meest succesvolle merrielijnen van de Nederlandse fokkerij.

Voorbeeld

Het is goed dat het KWPN deze radicale en rebelse manier van fokkerijbeleid onder de aandacht brengt, en met dit vonnis een voorbeeld probeert te stellen.

Laurens van Lieren

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook