Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe fokwaarden Friese merries

Jaarlijks worden in december nieuwe fokwaarden berekend door het KFPS. De lijst voor exterieur en sportaanleg wordt aangevoerd door Beart-dochter Miranda v.d. Olde Mette Moate, de lijst op basis van exterieur wordt aangevoerd door de driejarige Maaike (v. Tsjalle) en de lijst voor exterieur en laag verwantschap wordt aangevoerd door Sape-dochter Hitske.

In de berekening zijn de exterieurgegevens (lineaire score) en de gegevens uit de aanlegtesten verwerkt. Voor hengsten worden deze fokwaarden al vele jaren gepubliceerd. De laatste jaren spelen fokwaarden ook bij de merrieselectie een grotere rol. Doordat vanaf vorig jaar, naast ABFP-cijfers, ook de IBOP-gegevens zijn meegenomen zijn bij de fokwaardeschatting hebben veel meer merries een fokwaarde gekregen voor sportaanleg.

Het KFPS heeft daarom drie soorten ranking gemaakt: een op basis van totaal exterieur en sportaanleg, een op basis van exterieur en een derde lijst op basis van exterieur en laag verwantschap.

De lijst voor exterieur en sportaanleg wordt aangevoerd door Beart-dochter Miranda v.d. Olde Mette Moate. Deze eerste premie stermerrie van G.D. Slob uit Wommels dankt haar hoge notering onder meer aan haar uitzonderlijk hoge ABFP-test van 91 punten met een 9 voor de galop.

De lijst op basis van exterieur wordt aangevoerd door de driejarige Maaike (Tsjalle) van Pier en Darlene van der Hoek uit Helm, Ca in de VS. Maaike kreeg afgelopen herfst een eerste premie en werd voorlopig kroon verklaard.

De lijst voor exterieur en laag verwantschap wordt aangevoerd door Sape-dochter Hitske van Ph. Gaudisabois uit het Belgische Nevele.

Toplijst voor de hoogste merries voor het totaal van exterieur en sportaanleg
Toplijst voor de hoogste merries voor exterieur
Toplijst voor de hoogste merries voor exterieur en een laag verwantschap

Bron KFPS / Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook