Ga naar hoofdinhoud

Springpaarden vallen positief op

Het merriekeuringsseizoen van Limburg is zaterdag van start gegaan in Panningen. Met name bij de springpaarden viel de kwaliteit positief op. De hoogste dagscore van 80 punten voor het vrij springen werd vier maal gegeven.Van de twintig merries verdienden er veertien het sterpredicaat in de ogen van Ine van Deurzen en Cor Loeffen. Bij de dressuurpaarden lag het gemiddelde wat minder hoog, van de zeventien merries werden er slechts zes ster.

Tot de meest opvallende paarden behoorde de interessant gefokte El Cate (Cantos x Calvin Z), die in de moederlijn teruggaat op een volle zus van springfenomeen Ratina Z (v. G.Ramiro Z). “Een hele jeugdige, rijtypische merrie van 1.62m. Ze sprong heel voorzichtig en met veel afdruk en overzicht. Voor reflexen kreeg ze zelfs 85 punten”, licht Cor Loeffen toe. De rassige merrie kreeg 75 punten voor exterieur en 80 voor het vrij springen. Met dezelfde score werd Lexicon-dochter Eranka (mv. Salamon) ster verklaard.  Zij komt uit de stam van de KWPN-goedgekeurde hengst Garanco (v. Jasper) en uit deze lijn werd ook een andere merrie ster verklaard in Panningen, namelijk Edelweiz (Canturano x Colander). Edelweiz kreeg 70 punten voor exterieur en 80 voor het springen, net als Erka (Calvaro Z x Vegas).Ook noemenswaardig is de ster verklaarde Derusa (Numero Uno x G.Ramiro Z). Zij komt uit dezelfde lijn als de onlangs goedgekeurde hengst Etouloun VDL (v. Toulon) en kreeg tweemaal 75 punten.

Meest opvallende dressuurmerrie was de achtjarige Zoë prok sport-dres (Goodtimes x Havidoff) van M.J. Wenting uit Boekel. De rijtypische merrie is voldoende ontwikkeld en is al in het bezit van een sportpredicaat, waardoor ze alleen op exterieur werd beoordeeld. Daarvoor kreeg ze 75 punten. “Exterieurmatig liet een aantal paarden nog wel wat te wensen over, zij mochten meer in het moderne dressuurtype staan”, verklaart de jury.

Klik hier voor de uitslagen

Bron: Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.