Ga naar hoofdinhoud

Stamboekkeuring Gelders Paard: 90/90 voor Jillz S uit stam Henkie en Jupiler S

Jillz S (v. Alexandro P)

Een topscore voor een nauw aan de goedgekeurde hengst Jupiler S verwante merrie op de stamboekkeuring Gelders Paard in Didam. Jillz S (v. Alexandro P), door Geert en Coba van der Es gefokt uit de merrie Dominga (volle zus moeder Jupiler S), ontving 90 punten voor haar exterieur en 90 punten voor de beweging. De Alexandro P-dochter werd op de keuring aangeboden door Ieko Sevinga uit Nijkerk, voormalig penningmeester bij de KNHS en tegenwoordig voorzitter van de stichting N.O.P, die ook nog een tweede topper had met Jo-Amanda (v. Alexandro P). 

“De hoogste score, 90 voor zowel exterieur als beweging was voor Jillz S, een scherp gemodelleerde dochter van Alexandro P. Ze straalde  ras en hardheid uit en beschikte over veel front. Op stand is ze iets strak in haar lendenpartij, maar daar zie je in beweging niets van terug. Stappen deed ze met veel tact en voldoende ruimte. In haar gedragen draf liet ze eveneens ruimte en een mooie techniek zien. Haar galop was echt naar boven gesprongen en hierin toonde ze veel souplesse en balans. Dit paard heeft geen snelheid nodig om te blijven dragen”, zei juryvoorzitter Reijer van Woudenberg.

Tweede topper

Ieko Sevinga stelde een tweede topper voor: Jo-Amanda (Alexandro P x Farrington, fokker: fam. Hekkert, Wijhe) scoorde 80/80.  “Ook een paard met een heel aansprekend en duidelijk Gelders type met een mooi front, sterke verbindingen en veel formaat en maat. Ze stapte ruim en actief. Draven deed ze naar boven toe, met een goed gebruik van het achterbeen. In galop sprong ze eveneens naar boven toe, maar miste nog duidelijk wat kracht om het mooi af te kunnen maken. Dat laatste is waarschijnlijk inherent aan haar grootte,” aldus de jury.

85/90 voor Josephine

Reijer vervolgt: “In het staartje van de keuring kregen we nog een hele mooie en jeugdige dochter van Danser in de baan. Een vosbles met vier witte benen, die beschikte over veel ras en uitstraling. Lengte had in haar lichaam, een mooi front en goed gesteld beenwerk. ze stapte heel ruim met heel veel afdruk. Draven deed ze met veel buiging in de gewrichten. Haar galop was bergop met voldoende, maar als je iets wilt zeuren zou ze daarin even wat meer souplesse mogen hebben.” Josephine van Kees Post uit Eemnes scoorde 85 voor haar exterieur en 90 voor haar beweging. Moedersvader is de aangewezen hengst Zendgraaf.

85/85 voor Rubus B-dochter

Met twee keer 85 punten maakte ook Jorien Tilde veel indruk. De dochter van Rubus B komt uit stermerrie Barones-Tilde (Koss x Satelliet), de één jaar jongere zus van Alexandro P. Ze is gefokt bij de familie Peters in Stokkum en staat geregistreerd bij Gerrit te Bokkel in Eerbeek. De jury verwoordde: “Een goed ontwikkelde en in het Gelderse type staande vosmerrie met veel ras en een heel mooi front. Met lengte en sterke verbindingen in het lichaam en bijzonder correct in het beenwerk. Met in alle drie haar gangen opvallend veel gemak, souplesse en lichtvoetigheid.”

80/80  voor Janda

De laatste merrie met een score van twee keer 80 was Janda, een dochter van Parcival uit de bekende keuringsmerrie Wanda (keur sport v.Sirius). “Als jury waren we bijzonder gecharmeerd van deze royaal ontwikkelde merrie, die duidelijk in het rechthoeksmodel staat en jeugd uitstraalt. Eigenlijk een paard, zoals je ze op de keuring wilt zien, met een aansprekend exterieur en een goede bewegingsvorm met veel kracht, ruimte en souplesse”, zo besloot Ad. Janda is gefokt en staat geregistreerd bij Gert Hofs in Varsseveld.

Aan elkaar gewaagd

“Voor de Nationale Dag van het Gelders Paard over een paar weken is het een open strijd. Nogal wat merries zijn echt aan elkaar gewaagd. In Ermelo worden ze opnieuw beoordeeld en die momentopname zou de volgorde van vandaag maar zo weer door elkaar kunnen schudden.”

In totaal werden er vandaag 28 merries ster verklaard.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook