Ga naar hoofdinhoud

Verrichtingsonderzoek Gelderse hengsten nu 35 dagen

Exclusief
De in 2016 ingeschreven Imposant (Danser x Elegant) was de laatste Gelderse hengst die nog volgens het oude systeem werd getest. Foto: Melanie Brevink
Het verrichtingsonderzoek voor Gelderse hengsten wordt met ingang van dit jaar ingekort tot 35 dagen. Bij die 35-dagentest mag de eigenaar kiezen voor twee richtingen: onder het zadel (dressuur en springen) of aangespannen. Als de hengst de test met goed gevolg aflegt, moet hij vervolgens nog wel een keer terugkomen voor eendaagse test in de andere richting. 

“De fokkerijraad Gelders Paard heeft deze aanpassingen voorgesteld om de eigenaren tegemoet te komen en omdat Gelderse hengsten onder het zadel en aangespannen wel heel veel moesten doen in één verrichtingstest”, vertelt Reijer van Woudenbergh, voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Gelders Paard.

Direct dekken

Als een Gelderse hengst dit voorjaar wordt aangeboden voor het verrichtingsonderzoek onder het zadel en hij slaagt, mag hij al direct dekken dit seizoen. De hengst is dan wel verplicht om terug te komen voor het tweede deel van test, de eendaagse aangespannen test. “Die test kun je vergelijken met een soort IBOP. Haalt de hengst dit tweede deel niet, worden de veulens uit de eerste jaargang nog wel met een vol papier ingeschreven.”

Alle hengsten

Deze nieuwe manier van testen geldt voor alle hengsten. Dus ook voor de op de KWPN Hengstenkeuring 2016 aangewezen Izaak (Wynton x Cabochon), die gisteren positief werd beoordeeld op het beoordelingsmoment voor Gelderse hengsten. Hij zal waarschijnlijk worden aangeleverd voor het voorjaarsverrichtingsonderzoek. “Normaal gesproken zouden de oude regels nog gelden voor hengsten die eerder zijn aangewezen. Omdat we met deze nieuwe manier van testen de eigenaren tegemoet willen komen, hebben we besloten om ook hengsten uit andere jaargangen via de nieuwe weg te testen.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.