Ga naar hoofdinhoud

Vijf merries en een ruin ontvangen sterpredicaat in Bears

© Jacquelien van Tartwijk / Paardenkrant-horses.nl

Bart Henstra, de inspecteur van de regio Friesland, reisde onlangs samen met Klaas Iwema af naar Bears voor een thuiskeuring bij VDL Stud. Het jury-duo kreeg dertien spring- en drie dressuurpaarden in de ban en kon in totaal zes keer het sterpredicaat kwijt, waarvan een keer aan de enige ruin, die werd aangeboden.

Gontender (v. Up to Date) kreeg voor zowel exterieur als voor verrichting 75 punten en de juryleden gaven de ruin zelfs 80 punten voor zijn reflexen. “Als je als fokker de pech hebt, dat je merrie veel hengsten geeft, dan is het lastig om bijvoorbeeld het predicaat preferent bij je merrie te krijgen. Daarvoor heb je immers meerdere sterwaardige nakomelingen nodig. Merries worden heel makkelijk ter keuring aangeboden, maar ruinen waarmee toch niet gefokt kan worden, maar heel zelden. Voor een fokker is het in ieder geval heel fijn als eigenaren toch de moeite nemen om een ruin keuringsklaar te maken”, aldus de jury.

De zesjarige ruin, die is gefokt bij H.P. Meerte in Noordlaren en geregistreerd staat bij C. Bethlehem in Rottevalle, is zelf Z-springen met drie winstpunten. Zijn moeder is de prestatie keurmerrie Rutendra (v. Contender), die ook de moeder is van het 1.60 m-springpaard, Bartender (v.Cardento).

Dressuurpaarden

Van de drie aangeboden dressuurpaarden ging alleen Flemmingh-dochter Debertha met het sterpredicaat naar huis. Volgens de jury had deze royaal ontwikkelde merrie een fijne manier van draven en bleef daarbij steeds in de goede houding voor een dressuurpaard. Daarbij liet ze ook een hele makkelijke galop zien. Deze negenjarige merrie is gefokt bij K.G. van Dellen in Kornhorn en staat nu geregistreerd bij D. Elzinga in Surhuisterveen. Haar moeder is de stermerrie Rubertha (v.Houston).

Bron: KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook