Ga naar hoofdinhoud

Zonik en Sezuan gefokt door dezelfde fokker

Exclusief
Edward Gal met Glock's Zonik. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Twee van de meest opvallende paarden uit de Deense fokkerij, de afgelopen weekend in de Grand Prix gedebuteerde Glock's Zonik (v. Blue Hors Zack) en drievoudig Wereldkampioen Sezuan (v. Blue Hors Zack) werden allebei gefokt door de Deense Linette Muus Jæger. Een doorgewinterde paardenfokster, zou je verwachten. Niets is minder waar, Zonik en Sezuan zijn haar enige twee fokproducten. 

Linette Muus Jæger kocht zowel de moeder van Zonik (Romanik v. Blue Hors Romanov) als de moeder van Sezuan (Bøgegårdens Don Romina v. Don Schufro) van Andreas Helgstrand. Die laatste, de kampioene van de Deense merriekeuring in 2006, had Helgstrand eerder voor zijn vrouw Marianne gekocht als verjaardagscadeau. Omdat beide merries door blessures niet meer geschikt waren voor de sport, besloot Helgstrand ze te verkopen aan Jæger.

‘Niet in de paardenwereld’

Linette Muus Jæger is geen echte paardenvrouw. “Ze heeft in haar leven maar twee paarden gefokt en dat zijn Zonik en Sezuan. Ze was maar een paar jaar met paarden bezig. In 2008 moest ze beide merries door omstandigheden weer verkopen en nu zit ze helemaal niet meer in de paardenwereld”, vertelt Esben Møller, chef van stoeterij Blue Hors.

Dubbele toevalstreffer

Toevalstreffers van Jæger zijn het dus. Waarbij Sezuan eigenlijk een dubbele toevalstreffer is. Het was namelijk de bedoeling dat Sezuans moeder Don Romina in 2008 geïnsemineerd werd met Blue Hors Romanov. Omdat ze niet drachtig werd van Romanov, werd op het laatste moment besloten om over te stappen op Zack. Die switch werd alleen nooit doorgegeven aan het Deense stamboek.

Daarom was Sezuan op papier tot zijn derde levensjaar nog een zoon van Romanov. Pas bij de DNA-controle na de Deense hengstenkeuring in 2012 kwam aan het licht dat Zack de vader was.

Stoeterij Straight Horse

Jæger verkocht beide merries in 2008 weer terug aan Helgstrand. Hij verkocht ze op zijn beurt door aan Stoeterij Straight Horse van Mogens Pedersen en Eva Götzsche. Zij fokken nu met beide merries. Zo hebben ze onder andere de volle zus van Sezuan gefokt (Straight Horse Sezuanna die vorig jaar het Deense merriekampioenschap won), een Totilas uit de moeder van Sezuan (die bij Helgstrand te koop staat) en vorig jaar werd Straight Horse Zarina (v. Zalabaster) voor 200.000 Deense Kroon (26.855,66 euro) verkocht op de Deense veulenveiling.

Volle broer en zus Zonik

Zonik heeft een volle broer en een volle zus die beide naar Amerika zijn verkocht. Zijn volle zus Straight Horse Zackonik werd in 2015 naar Amerika verkocht en zijn volle broer Straight Horse Zarastro (die overigens niet werd goedgekeurd door het Deense stamboek) ging begin dit jaar de Atlantische Oceaan over.

Beide paarden werden verkocht door Helgstrand die een deal met Straight Horse heeft dat hij alle nakomelingen uit de twee merries op stal krijgt. De nieuwe eigenaar van de volle broer en zus van Zonik is Cecelia Stewart, eigenaresse van de Oak Meadows Farm en de sponsor van Christopher Hickey.

Combinatie Sezuan en Zonik

Een combinatie van de twee Deense toppers is er in Straight Horse Sezarion (Sezuan x moeder van Zonik).

Straight Horse Zarastro en Straight Horse Sezarion:

Lees deze week in Paardenkrant-Horses.nl (digitale versie) de biografie van Glock’s Zonik. Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook