Ga naar hoofdinhoud

Jameson RS2

Jameson RS2

Jameson RS2 (Blue Hors Zack x Negro) – Foto: Rick Helmink

LEVENSNUMMER 528003201405601
GEBOORTEDATUM 1-5-2014
FOKRICHTING Dressuurpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 175 cm
KLEUR ZWARTBRUIN
WFFS geen drager
GEREGISTREERDE(N) RS2 DRESSAGE CENTER DE HORST BV, GROESBEEK
FOKKER STAL 104 BV, WIJDEWORMER

Afstammelingenrapportage 2020

De veulens van Jameson RS2 zijn in het algemeen goed tot zeer goed ontwikkeld, staan ruim voldoende tot goed in het rechthoeksmodel en hebben veel uitstraling. De veulens hebben doorgaans een goed gevormde voorhand met een goed bespierde en iets verticaal gestelde hals. De schouder ligt er goed in. De rug is goed gelegen, een enkele keer wat week. De lendenen zijn goed van bespiering. De croupe is meerdere keren iets hellend van ligging en ruim voldoende tot goed van lengte. Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld, van terzijde gezien enkele malen licht frans gesteld. Het achterbeen is meerdere malen licht sabelbenig. De kootstand is voor iets wisselend, en achter een enkele keer iets week. Een veulentje heeft iets ongelijke hoeven. Het fundament is hard van kwaliteit. De stap is doorgaans ruim voldoende van ruimte. In draf tonen de veulens een ruim voldoende tot goede ruimte en souplesse en ruim voldoende tot veel kracht en balans.  In galop tonen de veulens een ruim voldoende tot goede ruimte, souplesse en afdruk en balans.

Aantal geregistreerde nakomelingen 2020:   118 merrieveulens/121 hengstveulens

Aantal aan huis gescoorde veulens 2020:     22 veulens

Predicaten aan huis gescoorde moeders:

Elders Reg.A/B/VB STB/STB-EXT Ster Voorl. Keur Keur Elite
2 1 5 2 3 9

 

Fokadvies

Jameson RS2 kan het model, en dan met name het front verbeteren, meer balans in beweging geven en veel beentechniek toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Jameson RS2 is een royaal ontwikkelde bergopgebouwde rijtypische hengst die ruim voldoende tot goed in het rechthoeksmodel staat met uitstraling. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte en goed van bespiering. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De schoft is zeer goed ontwikkeld en zou langer moeten doorlopen. De rug is ruim voldoende van lengte en zou meer bespiering kunnen hebben. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd. De croupe is licht hellend, goed van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld en hebben een goede kwaliteit. De rechtervoet is een fractie smaller en hoger in de verzenen.

Afstamming:
De hengst Jameson RS2 was als driejarige kampioen van de hengstenkeuring en werd afgelopen zomer opnieuw aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, nadat hij de Pavo Cup onder Marieke van der Putten op zijn naam schreef. Zijn vader Blue Hors Zack (v.Rousseau) was destijds kampioen van de Hengstenkeuring en werd via de KWPN Select Sale verkocht naar Denemarken, waar hij geldt als een van de beste dressuurverervers. Jameson RS2’s moeder Atilinda M is een keur pref IBOP-dr sport-dr-dochter van de preferente topvererver Negro. Atilinda is ook de moeder van de even oude NMK-kampioene van 2017: Jatilinda (v.All at Once), die in de Pavo Cup dit jaar dertiende werd. Atilinda, zelf Inter I-geklasseerd in de sport nadat ze 81,5 punten in de IBOP liep, bracht naast Jatilinda nog drie elitedochters en vijf slaagden er al voor de IBOP. Haar moeder Tilinda is een dochter van de gewaardeerde Grand Prix-hengst Krack C en zij bracht van Special D een Z-dressuurpaard. Haar moeder Nilinda M, een dochter van de preferente Contango, is de moeder van het Lichte Tour-paard Saintropez M (v.Mooiman), ZZ-Zwaar-paarden van Vivaldi en armani en van een Z-paard van Florencio.

Jameson (v. Blue Hors Zack) – Foto: Rick Helmink

Onderzoekrapport:
Jameson RS2 is een eerlijke, sensibele hengst met zeer veel werklust en een zeer goede instelling. De hengst laat zich goed bewerken. De stap is zuiver maar zou meer moeten schrijden. In draf beweegt de hengst met veel actie en beentechniek. De draf heeft een goede ruimte, veel gedragenheid en een achterbeen dat goed tot dragen komt. De galop is imponerend; zeer krachtig, bergop, gedragen en zeer goed van ruimte. Jameson RS2 beweegt met zeer veel souplesse, zeer veel houding en een zeer goede balans met veel schakelvermogen. Als dressuurpaard heeft Jameson RS2 zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Jameson RS2 kan het model, en dan met name het front verbeteren, meer kracht in beweging geven en veel beentechniek toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij

Moederrapportage:
Atilinda M is een zeer goed ontwikkelde merrie die voldoende in het rechthoekmodel staat. Zij vertoont voldoende ras en heeft een aansprekend front.
Het hoofd is sprekend met een groot oog.
De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is zeer goed van vorm, zeer goed van lengte, verticaal gesteld en goed van bespiering.
De schoft is hoog en wat kort.
De rug is voldoende van lengte, iets week en voldoende van bespiering.
De lendenen zijn goed bespierd.
De croupe is wat recht, zou langer moeten zijn en is voldoende van bespiering.
De broekspier is zeer goed van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien licht bokbenig.
Het achterbeen is correct gesteld.
De koten zijn goed van lengte en correct gesteld.
De hoeven zijn gelijk maar smal, van een goede kwaliteit met hoge verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.
De stap is zeer goed van ruimte en met veel souplesse.
De draf is goed van ruimte met een goede houding en een zeer goed ondertredend achterbeen. Het voorbeen toont voldoende schoudervrijheid.
De galop is zeer krachtig, zeer goed van ruimte, heeft veel balans en wordt met een zeer goede houding getoond.

Atilinda M heeft in 2008 bij de IBOP proef de volgende resultaten behaald:
Stap 8,5 Draf 8 Galop 8,5 Souplesse 8 Houding en Balans 8,5 Rijdbaarheid en Bewerkbaarheid 7 Aanleg als dressuurpaard 8 Totaal 81,5 punten

In de internationale dressuursport is de merrie Atilinda M, INT-I geklasseerd.

Stokmaat: 1.70m / Kleur: donkerbruin